IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ обмислят карантина за Ню Йорк, Ню Джърси, Кънектикът

Само в Ню Йорк има повече от 23 000 случая на заразени, почти една четвърт от всички случаи в страната

19:09 | 28.03.20 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Gabriela Bhaskar/Bloomberg</em></p>

Снимка: Gabriela Bhaskar/Bloomberg

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че обмисля да наложи карантина за части от Ню Йорк и Ню Джърси, за да ограничи епидемията от коронавирус в САЩ.

Пред репортери държавният глава заяви, че е разговарял с губернатора на Ню Йорк Андрю Куомо и губернатора на Флорида Рон Десантис в събота сутринта.


"Може да не се наложи да го правим, но има вероятност да наложим карантина", каза Тръмп пред репортери в  база Андрюс извън Вашингтон, преди да се качи на Air Force One за Норфолк, щата Вашингтон, където планира да разгледа кораб-болница във ВМС, който ще се отправи към Ню Йорк. 

Карантината може да бъде за "две седмици в Ню Йорк, вероятно в Ню Джърси, в някои части на Кънектикът", каза той. Това би „ограничило пътуванията, тъй като имат проблеми във Флорида, много нюйоркчани пътуват надолу, ние не искаме това“.

 

Президентът не уточни какво би довело до карантината, но заяви, че може да включва ограничения за пътуване от Ню Йорк и Ню Джърси. Само в Ню Йорк има повече от 23 000 случая на заразени, почти една четвърт от всички случаи в страната.

Запитан за амбицията си да призове много американци да се върнат на работа по време на празника на Великден в неделя на САЩ на 12 април, Тръмп каза, че „ще видим какво ще се случи“.

Губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо заяви, че е разговарял тази сутрин с Тръмп и че тази тема не е била повдигната. "Даже не знам какво значи това. Не знам как това би могло да се приложи от законова гледна точка и не знам какво би се постигнало от медицинска гледна точка", заяви Куомо. Той също така съобщи, че Ню Йорк отлага първичните си партийни избори за издигане на кандидат-президенти за вота през ноември от 28 април за 23 юни.

САЩ съобщиха за над 105 000 случая на заболяването към събота и повече от 1700 смъртни случая, сочат данни, събрани от университета Джонс Хопкинс. Страната има най-голямото публично съобщено огнище в света.

По-рано през деня американският държавен секретар Майк Помпейо и върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел обсъдиха "спешната нужда от засилване на международното сътрудничество" за борба срещу пандемията, предизвикана от коронавируса.  В телефонния разговор снощи Помпейо и Борел са подчертали и необходимостта от увеличаване на медицинската хуманитарна помощ за най-уязвимите страни.
Няколко богати страни обявиха колосални планове за възстановяване, но нарастват опасенията за бедните страни, които не разполагат с адекватни здравни системи, отбелязва AFP.

"ЕС и САЩ имат възможност да допринесат значително за международните усилия за противопоставяне на пандемията", се казва в изявлението на ЕС. Освен това по време на разговора с Помпейо Борел е подчертал "необходимостта да се предоставя точна и прозрачна информация на населението, в момент когато притесненията се засилват заради разпространяваните фалшиви новини за коронавируса".

Смъртните случаи от коронавирус по света днес достигнаха най-малко 27 988, предаде AFP. Регистрираните случаи на заразяване с вируса са над 605 220. Този брой обаче не отразява пълната картина, защото в много държави тестове за коронавирус се правят само на хората, които имат нужда от болнична помощ. Най-много случаи на заразяване има в Съединените щати - 104 837.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

7
rate up comment 4 rate down comment 0
red6
преди 3 години
Не, не - не казвай такива неща. Защото ще развалиш илюзията на едни дребни душици тука. Все пак не може да им обясниш, че техните идоли са пълни ***, когато е очевидно за всеки, че са пълни ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 3
scott
преди 3 години
https://***.facebook.com/watch/?v=211110686832920ей това ни се случи! Нито повече, нито по-малко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 3
julian12
преди 3 години
Затворят ли Ню Йорк борсите ще се сгромолясат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
Бидонойл
преди 3 години
Е, във всички развити икономики е така, мнозинството работят в търговията и услугите. А в Русия по-иначе ли е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 3
дядя Вова
преди 3 години
Икономика от 80% услуги + карантина = *******
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
zelka007
преди 3 години
нъл беше грипче , дето всеки може да го изкара на крак ... :))) ... какво стана със "стадният имунитет" ... ?! ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 5
lyusien
преди 3 години
Трябваше да го направи по рано Особено за Ню Йорк И българските власти трябва незабавно да наложат пълна карантина на столицата си Там са най многото заболели и там е постоянното движение Болезнено е но трябва да изтърпим болката за да приключи всичко това И след приключването света заедно да открие защо ни се случи това ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още