IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Установените заразени с коронавирус в България вече са 313

Починал е един от пациентите в критично състояние в Пирогов, съобщи ген.-майор д-р Венцислав Мутафчийски

08:13 | 28.03.20 г. 2
<p>
	Ген.-майор Венцислав Мутафчийски. <em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Ген.-майор Венцислав Мутафчийски. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Броят на заразените с коронавирус в България вече е 313 души, новите случаи от тази нощ са 37, обяви на редовния си брифинг председателят на Националния оперативен щаб за борба с вируса ген.-майор д-р Венцислав Мутафчийски. От тях 13 са лекари, а 2-ма са полицаи.

Един пациент е починал – мъж, в Пирогов, допълни той.

В София общият брой на случаите вече достига 200, 11 са новите случаи. От тях 4 са в болницата „Св. Анна“, заразен е 1 лекар от Пета градска болница, има мъж, настанен в болница Токуда, както и един от медицинския институт на МВР.

Един случай е установен във Варна, два са случаите в Пловдив, като една от установените заразени е персонал в неврохирургията в УМБАЛ „Св Георги“, обясни председателят на Националния оперативен щаб. В Бургас заразените са 4-ма, семейство с 2 деца, бащата се е върнал от Франция на 18 март, като са под домашна карантина. В Кърджали случаите са 2, единият е в Ардино, допълни той.

Най-възрастният заразен с коронавирус в България е на 86 години, а най-малкият е 3-годишен. Няма хоспитализирани деца, те нямат клинична симптоматика, обясни ген.-майор Мутафчийски. Тревожно е състоянието на възрастните пациенти, при които клиничната симптоматика е тежка и се развива бързо, допълни той.

Що се отнася до експерименталната терапия в Италия, при която кръвна плазма от заразени и преболедували с коронавирус се прелива на други заболели, ген.-майор Мутафчийски посочи, че държавната фирма „Булбио“ прави изследвания по същата тема.

На въпрос дали има достатъчно лекари и сестри, които да обслужват новите дарени респиратори той посочи, че по препоръка на щаба Министерството на здравеопазването издаде заповед болниците да отделят обособени легла за лечение на инфектирани с коронавирус и реанимационни легла. Това нещо е направено, обясни той. Функционирането на лечебните заведения досега е ставало с налични легла, голяма част от бюджета на Здравната каса е за интензивни процедури, посочи той. Заповедта се отнася и до броя персонал, който трябва да се занимава с това, каза още Мутафчийски. В резултат над 7 400 легла са подготвени от всички болници, над 1 400 са реанимационните, които са осигурени с персонал, цитира той статистика, предоставена от болниците.

На тази база се изготвят заявките за снабдяване със защитни облекла и медикаменти, допълни той. Вече няма да има разкарване на пациенти, те ще остават в болницата, в която са, ще се изолират, лечебните заведения ще се дезинфекцират и останалата част от болниците ще работи нормално, обясни още ген.-майор Мутафчийски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
ing5rov
преди 4 години
: ))) Начело със щаба обезателно !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
zelka007
преди 4 години
мдааа ... до 100 случая на ден новозаразени ни делят няколко дни или седмица ... дано успеят с организацията на новите лаборатории за изследване на PCR тестовете и болниците в страната да си доокомплектоват отделенията за тежко болните ...респект и уважение за всички на първа линия ... !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още