IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Конгресът на САЩ одобри пакета от мерки за 2,2 трлн. долара, Тръмп го подписа*

В САЩ вече има над 92 хил. случая на заболяването, най-много в света, сочат данни на университета „Джонс Хопкинс“

20:48 | 27.03.20 г. 2
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Камарата на представителите на САЩ одобри пакета от мерки на стойност 2,2 трлн. долара за облекчаване на икономиката, с което изпрати безпрецедентната мярка на бюрото на президента Доналд Тръмп, блокирайки усилия за отлагане на приемането му, предава CNBC. Малко по-късно президентът подписа договорката, превръщайки я в закон.

Камарата одобри татаничния пакет от мерки с поименно гласуване, което просто взема предвид дали повече конгресмени ще извикат “aye” или “nay” в зависимост дали подкрепят мерките или не. Конгресменът Томас Маси опита да наложи пълно гласуване с „да“ или „не“ на мярката, което щеше да отложи приемането й с часове. Разгневени членове на Конгреса се завърнаха във Вашингтон с коли и почти празни самолети, за да парират предложението му, а някои от тях го обвиниха, че излага на опасност сигурността им.

Планът, който включва еднократни плащания на физически лица, засилване на гаранциите при безработица, допълнително здравно финансиране и кредити за бизнеса, за да отложи съкращения на служители, беше приет единодушно от Сената късно в сряда. Председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси определи законопоректа като „смекчаване“ на разрушителното действие на пандемията и прогнозира, че Конгресът ще подготви още планове в помощ на „възстановяването“.

Макар че не е ясно колко бързо федералните власти ще раздадат част от парите като повишените помощи при безработица и кредити за малки фирми, Белият дом и лидери на Конгреса заявиха, че някои физически лица ще получат директни плащания до 1200 долара в рамките на три седмици.

Пакетът от мерки беше приет ден след като данни показаха, че заявленията при безработица са нараснали главоломно до рекордните 3,3 млн. миналата седмица, тъй като компании в страната затварят врати, за да се забави разпространението на заболяването. Болници, особено в Ню Йорк, поискаха повече ресурси, тъй като не успяват да поемат големия брой пациенти с коронавирус.

В САЩ вече има над 92 хил. случая на заболяването, най-много в света, сочат данни на университета „Джонс Хопкинс“. Най-малко 1380 души отвъд океана са починали от COVID-19.

Лидерите на Конгреса събраха мнозинство, за да предотвратят възможността Маси да поиска традиционно гласуване на пакета от мерки. Членове на Конгреса се настаниха в ложата, която обичайно е резервирана за зрители, за да увеличат разстоянието помежду си.

Когато демократът Антъни Браун от щата Мериленд, който председателства Камарата, подложи пакета от мерки на поименно гласуване, Маси поиска пълно преброяване на гласовете „да“ или „не“. Лидерите на Конгреса искаха да избегнат подобно развитие, тъй като то щеше да принуди конгресмените да гласуват на групи от 30 души, за да се избегне струпването на много хора, а това щеше да забави приемането на пакета от мерки с часове.

След гласуването Камарата на представителите се саморазпусна до 31 март. Сенатът няма друго планирано гласуване до 20 април, въпреки че лидерът на мнозинството в горната камара Мич МакКонъл заяви, че тя може да се събере преди тази дата, ако е необходимо да се предприемат още действия.

Преди днешното гласуване Нанси Пелоси подчерта, че „това не може да бъде последният ни законопроект“ в отговор на кризата. Тя очерта приоритети като по-големи директни плащания, разширен кръг от семейства, които да имат право на подкрепа и болничен, и повече пари за щатите.

В заключение тя благодари на служителите на предна линия, които рискуват безопасността си в борбата с пандемията. „Конгресът трябва да прояви същата смелост, устойчивост и сила…, да постави семействата и служителите на първо място“, изтъкна Пелоси.

*Актуализирано към 23,00

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 2
Eon
преди 4 години
Много е интересно кой ще ги връща тея пари?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
дядя Вова
преди 4 години
"Конгресът на САЩ одобри извънредния пакет от мерки за 2,2 трлн. долара "Империята на Залязващото слънце.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още