IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анализ на ИПИ: Дискусия върху популизма в стопанството и регулацията на човeшкото действие

Икономистите дават примери за антипазарния феномен с тежки регулации, които ограничават обществото в избора му да намира решения

08:36 | 28.03.20 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Настоящият материал отправя поглед към различни примери за икономически популизъм и регулации, които имат директен ефект върху стопанската активност и социалната среда в страната.

Дискутираните примери съвсем не са изчерпателни, но целят да представят картината в много различни човешки дейности – от споделената икономика до социалните дейности, в които се наблюдава разрив между реалните нужди/решения и наличната нормативна рамка.

Макар в разгледаните казуси действията на стопанските субекти често да са на ръба или дори отвъд закона, по-задълбоченият поглед показва, че те обикновено не са правонарушения по своя характер, посочва в анализа си Институтът за пазарна икономика.

Разглеждаме пет примера, които са в много различни сфери. Първите два касаят споделената икономика и гиг работниците, които са едни от най-чистите примери за сблъсъка на новия свят със старите правила.

На следващо място, разглеждаме примери от социалната сфера, в т.ч. ограниченията пред достъпа до лекарства и публичен транспорт в малките населени места, както и регламентирането на шума в късните часове на денонощието.

Последният пример е съвсем актуален и е свързан с „борбата срещу спекулата” по време на кризата с коронавируса и извънредното положение. Интересно е, че някои от примерите всъщност се изострят от кризата с коронавируса и там, където е необходимо, ще бъдат поставени в контекста на текущата ситуация.

Популизмът не е ясно дефиниран в икономическата литература. В този материал разглеждаме икономическия популизъм, като набор от политики, които наглед са направени да защитят обикновения човек, но всъщност ограничават неговия избор и възможности.

В този смисъл разглеждаме популизма като антипазарен феномен, който се преплита, а понякога е и първоизточник, на тежки регулации, които ограничават естествено и добросъвестно човешко действие. В случая не търсим обща оценка за тежестта на регулациите в едно общество, а по-скоро искаме да дадем конкретни примери и да провокираме дебат за отваряне на обществото към свободата на избора и намирането на стари и нови решения, които правят живота по-добър.

Разгледани примери в дискусията са неизменна част от ежедневието. Споделеното пътуване или отдаването на апартаменти под наем съществува и в него няма нищо, което да застрашава обществото и да налага третирането му като нарушение.

Гиг работниците също са реални – просто имат краткосрочна дейност и трудно се вписват в общата рамка. Кметовете се налага да събират рецептурни книжки и да доставят лекарства по домовете на възрастните хора. Нощният живот през лятото също не е изчезнал, въпреки тежката регулация на шума.

Борбата със спекулата пък е традиционната дъвка за политиците, която стана особено популярна по време на извънредното положение, обявено  от  13 март 2020 г. Всичко това са теми, които засягат множество сфери от нашия живот, и в които човешкото действие търси решение, а политиците са сложили ненужни прегради.

Вижте пълния текст на анализа.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
Бидонойл
преди 3 години
Точно сега е моментът да се прегледа кои регулации биха могли да отпаднат. Не говоря за всички, но има не малко от които реално няма никаква или почти никаква полза, но за сметка на това създават непосилни трудности за някои бизнеси. Да вземем например печално известната наредба H-18, а не е само тя, има още много недомислици. Това би било реална помощ за бизнеса, при това няма да срува нито лев на данъкоплатците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 3 години
статията започва с едни абсурдни допускания... май нена смисъл да се чете, щото самата статия е популизъм.. един вид.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 2
zelka007
преди 3 години
from russia with love ...https://russiabusinesstoday.com/economy/russia-to-continue-investment-in-us-debt-securities-experts-say/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
дядя Вова
преди 3 години
Вече никой не иска да купува щатски дълг - не могат да изнасят инфлация за сметка на балъците.Мъка, мъка, мъъъка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
дядя Вова
преди 3 години
Тииииииии...иии....и..ииии..ии...и..т ! дискусиите!ФЕД се нагълта със супер много токсични активи, емитирайки дълг!1/4 от икономиката на САЩ я държи частна лавка за зелени хартийки.Популизъм?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още