IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият морал: Парите или живота?

Колко силна и дълга блокада може да понесе икономиката?

14:40 | 27.03.20 г. 29
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Животът в Ню Йорк е почти замрял. <em>Снимка: Gabby Jones/Bloomberg</em></p>

Животът в Ню Йорк е почти замрял. Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Нещо специално се случи тази седмица - през месеците на извънредното положение, доминирано от борбата срещу пандемията на коронавируса в световен мащаб. Не, не е разработена ваксина, а дебатът за правилната стратегия срещу вируса започва да се променя. Докато досега имаше единодушна подкрепа, че трябва да бъдат направени всички жертви, за да бъдат спасени живота, изведнъж се появи първата съпротива.

Спирачката на икономиката все още ли е в правилното съотношение с ползите от защитните мерки? В края на краищата границите са затворени, налагат се комендантски часове и дори се ограничават основните права. Мюнхенският институт Ifo изчисли, че тримесечното частично закриване на икономическата активност ще струва само на германската икономика над 700 милиарда евро.

Инвеститорът Александер Дибелиус каза в интервю за Handelsblatt по-рано тази седмица: „В края на деня силният крах на световната икономика с всичките ѝ последици е далеч по-големият и по-опасен стрес тест от Sars-CoV-2“.

По този начин бившият директор на германското поделение на Goldman Sachs предизвика широк дебат сред читателите, а FAZ приравни дебата до завладяващата и подвеждаща формула: „Пари или живот - моралът на Коронавируса“.

Дибелиус задава трудни въпроси: „Правилно ли е 10% от наистина застрашеното население да бъдат защитени, а 90% от общото стопанство да бъдат изключително увредени с драматични последствия, които масивно и трайно да подкопаят устоите на общото ни благосъстояние“.

Дибелиус не беше единственият, който коментира темата: бившият му шеф, бившият изпълнителен директор на Goldman Лойд Бланкфейн, призова по-малко уязвимите да се върнат към работа скоро. Бизнесът и работните места също са важни фактори, смята той. Президентът на САЩ Доналд Тръмп пък написа в Twitter, че едно лекарство не трябва да бъде по-опасно от самата болест. Оттогава се водят разгорещени дебати.

А вие какво смятате?  Пратете ни обосновани мнения и анализи на info@investor.bg. A ние ще ги публикуваме.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 5 rate down comment 1
ivanrog
преди 4 години
Избора е техен, явно са забравили старите приказки, които са им чели като малки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 3
khao
преди 4 години
да се съглася един път с теб ... пу-пу !!! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 4
khao
преди 4 години
повечето няма да те разберат, защото хората загубиха човешкото в себе си !Виж, единия шииибан ресторант и градинка са им по важни...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 4 години
Ти си най-обикновен ***, сойто и да оцелее, с тоя асъл само ше вреди... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 0
abdul
преди 4 години
Вярно. Извинявай :-). Значи, да се брои към алармистите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 7 rate down comment 0
SSS55
преди 4 години
Лесно е когато не си потърпевш! Когато бях студент имаше един професор, за който казваха , че е много готин. Късал само по един, двама студенти. Но когато скъса един мой приятел , беше най-лошия!И сега, ако почине някой твой близък дали тогава решението което предлагаш ще е най-доброто?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 0
stefanstefanov
преди 4 години
Страхът е лош съветник ;D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 1
ivanrog
преди 4 години
Когато срещнем крадеца и той ни зададе този въпрос, рядко някой изобщо се замисля, реагира първо сигнално и разбира се избира живота. Но когато засяга чужд живот и наши пари, някак нещата се променят, започваме да се питаме дали наистина си заслужава. Инстинктивно някак гледаме на въпроса единствено през погледа на икономиката реално какво толкова, ще измре една част, която така или иначе ще умре, която до преди корона вируса единствено тежеше на здравната и пенсионната системи, която не създава нищо, хора, които по една или друга причина са останали сами, от които няма какво да получи обществото. А дали е така наистина. Според мен не. До голяма степен тия хора са създавали и са ни дали възможност на нас по-младите да работим и да градим, нима не им дължим дори и най-елементарният морален дълг да им помогнем. А, ако изобщо гледаме този въпрос само от икономическа гледна точка, дали ние заслужаваме да живеем и изобщо живеем ли или се превръщаме в животни, които изостават болните да бъдат убити. А утре защо да не попитаме по същия начин, за всеки от нас защо да живее, той не създава достатъчно. А после какво, ние създаваме, а кой ще консумира За мен такава тема не съществува и не трябва да съществува, защото съзнанието ни прави хора и ако сме забравили, че го имаме, то ние заслужаваме много по-дълга карантина, която да ни накара да се вгледаме в нас. Нито ще умрем от глад, нито от студ. Да, най-вероятно няма да сме на желаната почивка, но и в нормална ситуация, много от нас нямаше да отидат, защото живота ни е изненадал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 4 години
Новият морал: Парите или живота?Ааа, живота! Парите ми требват! ;) :lol:https://***.youtube.com/watch?v=dK1TBBmwqsQ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 10 rate down comment 3
Един Българин
преди 4 години
Това със забраната на парковете и градинките (изкл детските площадки) в софийският случай Витоша е абсолютно противопоказно. Имам приятели из Европа не съм чул подобно нещо да е забранено. Само детските площадки са забранени, защото там пипат деца ... ми ок, но да забраниш достъпа до планината на децата това е опит за предумишлено убийство в мръсния въздух долу или тънки сметки на търговците на Витамин Д. Аз лично нямам логично обяснение ходейки всяка събота и неделя с децата нагоре не съм видял никъде струпване освен на опашката около хижата. Ми ок забраняваме на хижите да работят и готово! Защо трябва да бъдем инквизитори на собствения си народ? Ако бях без деца - проблеми няма, но с две деца , багаж и мрънкаща жена ми е трудно да преодолея денивелацията...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още