IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият морал: Парите или живота?

Колко силна и дълга блокада може да понесе икономиката?

14:40 | 27.03.20 г. 29
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Животът в Ню Йорк е почти замрял. <em>Снимка: Gabby Jones/Bloomberg</em></p>

Животът в Ню Йорк е почти замрял. Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Нещо специално се случи тази седмица - през месеците на извънредното положение, доминирано от борбата срещу пандемията на коронавируса в световен мащаб. Не, не е разработена ваксина, а дебатът за правилната стратегия срещу вируса започва да се променя. Докато досега имаше единодушна подкрепа, че трябва да бъдат направени всички жертви, за да бъдат спасени живота, изведнъж се появи първата съпротива.

Спирачката на икономиката все още ли е в правилното съотношение с ползите от защитните мерки? В края на краищата границите са затворени, налагат се комендантски часове и дори се ограничават основните права. Мюнхенският институт Ifo изчисли, че тримесечното частично закриване на икономическата активност ще струва само на германската икономика над 700 милиарда евро.

Инвеститорът Александер Дибелиус каза в интервю за Handelsblatt по-рано тази седмица: „В края на деня силният крах на световната икономика с всичките ѝ последици е далеч по-големият и по-опасен стрес тест от Sars-CoV-2“.

По този начин бившият директор на германското поделение на Goldman Sachs предизвика широк дебат сред читателите, а FAZ приравни дебата до завладяващата и подвеждаща формула: „Пари или живот - моралът на Коронавируса“.

Дибелиус задава трудни въпроси: „Правилно ли е 10% от наистина застрашеното население да бъдат защитени, а 90% от общото стопанство да бъдат изключително увредени с драматични последствия, които масивно и трайно да подкопаят устоите на общото ни благосъстояние“.

Дибелиус не беше единственият, който коментира темата: бившият му шеф, бившият изпълнителен директор на Goldman Лойд Бланкфейн, призова по-малко уязвимите да се върнат към работа скоро. Бизнесът и работните места също са важни фактори, смята той. Президентът на САЩ Доналд Тръмп пък написа в Twitter, че едно лекарство не трябва да бъде по-опасно от самата болест. Оттогава се водят разгорещени дебати.

А вие какво смятате?  Пратете ни обосновани мнения и анализи на info@investor.bg. A ние ще ги публикуваме.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

29
rate up comment 3 rate down comment 0
ivanrog
преди 3 години
Казвате пари+живот било от другата страна на уравнението, ок, да го приемем, че сте прав, колко точно ще обеднеете. Така както е тръгнало ще се върнем с 2-3 години назад, хм, наистина ли толкова драстично сме се променили за тия 2-3 години, не мисля.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 1 rate down comment 1
ivanrog
преди 3 години
Защо продължавате да го сравнявате с грипа? Не разбрахте ли, че сравнението е неправилно - грипа не ви пълни болниците, имате голям процент изграден имунитет, имате познания за лечение и превенция, кое от изброените имате срещу коронавируса?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 3 rate down comment 0
Shadow1
преди 3 години
Уж е инвеститорски сайт а сякаш никой тук от всички коментиращи и автора не темата не разбира, че въпросът не е живот-пари, той е живот-(пари+живот). Защо не се сещате, че връзката между обедняването и покачването на смъртността е пряка и директна. Дори не е косвенна, не е трудно да се сети човек, че след като си беден зспочваш да се ограничаваш, като стандарт на живот, като прегледи и лечения, понякога започваш да гладуваш, да живееш в мръсотия, стресираш се, дори можеш и да се самоубиеш. Така че дебадът не противопоставя парите и живота, защото животът участва и от двете страни на въпроса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 2 rate down comment 1
xapoznai
преди 3 години
Все едно всяка година по време на грипа да спират предприятията. Така или иначе мерките глобално ще се до края на април. После, който умре умре - в крайна сметка няма всички да лягаме да умираме. Ако някой си мисли друго просто се заблуждава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 3 rate down comment 0
ivanrog
преди 3 години
Хахахахаха, разсмивате ме наистина, голямата част от хората ЩЕ СЕ РАЗБОЛЕЯТ!!! Осъзнайте го най-после, просто рисковите групи ще го изкарат по-тежко и доста от тях ще умрат, а не, че само те ще се разболеят! Вие нямате изграден имунитет и няма от къде да го имате, както и хората около вас. Има ли един болен около вас, вероятността да се разболеете е огромна. За това и контактните минават под карантина, за да не разпространяват междувременно. И няма такова безрискови, просто няма. Явно имате доста романтично виждане за болестите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 2 rate down comment 2
mariata
преди 3 години
Идеята е като са контактни да не са под карантина, карантина за безрисковите групи да няма изобщо и да е за 100% от рисковите, които и без това в голямата си част са пенсионери и не работят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 0 rate down comment 4
ivanrog
преди 3 години
Хайде да помислим малко, ако се разболее един, цялата смяна е контактна и е под карантина също, та колко ще работят? 1-2% е смъртността, а не заболяемостта, при леки мерки над 60% ще се разболеят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 2 rate down comment 4
mariata
преди 3 години
Тъпооо. В примера с Данон - работят млади, които ще преболедуват и ще продължат работа, 2% от разболелите се временно ще са в болница, а останалите в кратък болничен. От 120 винаги 100-110 ще са на линия. И всеки от тях ще храни и семейството си и старите си родители.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 1 rate down comment 3
ivanrog
преди 3 години
Ще започна отзад напред:1. По отношение на гъвкавостта - не не може и това беше една от грешките на това правителство - не обясниха на хората нормално и последователно какво правят и защо. Каква е реалността, представете си едно средно предприятие в България с 50-150 души персонал, което произвежда стоки от първа необходимост, например Данон - с около 120 души персонал. По време на военно/извънредно положение има една група от дружества - критична инфраструктура(КИ), които няма как да спрат, това са такива, които произвеждат стоки от първа необходимост. Това дружество, с неговия персонал работи на непрекъснат цикъл - 4 смени, от тия 120 души, около 70 са пряко заети в производството. Ако нямаме строги мерки, които все още не са съвсем налице, ние щяхме да имаме бум на разболеете се, щеше да отнеме между 1 и 2 месеца преди това дружество да бъде принудено да спре, защото не малка част от неговите служители са болни, но тук вече спира предприятие, което произвежда стоки от първа необходимост. Вие може би щяхте да "изкарвате" нещо, но няма да има какво реално да си купите, защото този, който произвежда основното вече няма да го има. Това най-просто е причината да има по-строги мерки, ние трябва да запазим КИ, а единственият начин да го направим е да забавим разпространението. Примера е с мляко, но сега го разширете - производство на електричество, храни, ВиК и т.н. И хайде сега пак да ви запитам, съгласен ли сте да има по-леки мерки, но утре(месец-два-три...) да нямате основни стоки и услуги?2. По отношение, че не казвате да умрат възрастните, хайде пак прочетете изказванията и кажете, че не е това усещането, което се оставя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 4 rate down comment 2
mariata
преди 3 години
Никой от пишещите в коментарите не е казал: нека старите хора да умрат! Обаче може да се прояви гъвкавост. Изолация на старите, а младите да работят и да отделим част от доходите си за старите. Сега пустеят хотели и хора гладуват, а може хотелите да са карантинирани и там за 3 месеца да живеят старците. Win-win решение. Извънредно за тези 3 месеца да има по-висок целеви данък. Аз бих го плащал в името на това да работя и изхранвам семейството и родителите ми
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още