IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петър Ганев: Държавата още не е извадила голямата базука

Прилагането на мерките в подкрепа на икономиката на бива да се бави повече, категоричен е икономистът от ИПИ

15:25 | 26.03.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

В сегашната ситуация твърденията, че много хора ще „легнат на държавата“ по-скоро се реализират в обратния вариант – държавата легна на данъкоплатците. Това е така, защото огромна част от хората плащат своите данъци и осигуровки, без да получават нищо насреща. Тпва посочи в живо включване от фейсбук профила си икономистът от Института за пазарна икономика (ИПИ) Петър Ганев.

„Да, децата им ходят безплатно на училище, но родителите са принудени да дават огромни суми за частни уроци. Същото важи и за здравните вноски – плащаме ги, но честно прибягваме до частно здравеопазване“, посочи той.

Според него е важно в тази ситуация да се проумее хипотезата, че иначе коректните данъкоплатци в момента си стоя вкъщи не по свое желание. Техният доход е спрян не по тяхно желание, дори не по желание на работодателите им. И въпреки това към момента те продължават да плащат задълженията си, подчерта икономистът. 

По думите му в момента е от изключителна важност да бъдат изчистени всички детайли от ликвидната подкрепа, която би могла да осигури държавата. 

Ако изчислим общата стойност на пакета мерки, които се опитва да въведе държавата, то те са малко над 2 млрд. лв., твърди Петър Ганев. „200 млн. лв. са предвидени за безлихвени заеми, 500 млн. лв. през ББР,  около 1 млрд. лв. за подкрепа на работници от засегнати сектори, 600 млн. лв. под формата на отложени плащания за корпоративен данък, 50 млн. лв. добавки за пенсионерите и около 500 млн. лв. допълнително за здравеопазване, насочени предимно към така наречената „първа линия за борба със заразата“, обобщи икономистът.

Той подчерта, че всъщност през годинтеи България е правила много извънредния плащания за повече от 2 млрд. лв. За пример посочи купуването на изтребителите, АЕЦ „Белене“, потушаването на кризата с КТБ, програмата за санирането и т.н. „Държавата в момента дори не е извадила голямата базука“, пошегува се той.

Относно схемата 60/40, в която 60% от заплатата на даден служител ще покрие държавата, а останалите 40% - работодателят, Петър Ганев обясни, че за да проработи това е необходимо да бъде разширен обхватът на мярката.

„Нека съотношението се запази, сега няма време законът за извънредното положение отново да влиза в парламента, който така или иначе е разпуснат. Може обаче да се промени обхватът и тази мярка да се приложи максимално бързо, защото наистина няма време“, каза Ганев. Според него от тази схема трябва да могат да се възползват и бизнеси, които могат да докажат спад в обема на работата си, вследствие на извънредното положение, а не само секторите, изредени в заповедта на здравния министър. Той призна, че винаги има риск от това да се възползват недобросъвестни фирми и работодатели, но рискът е обоснован.

Относно хората, които вече са принудени да излязат в неплатен отпуск, Ганев посочи, че те биха могли да се възползват от възможността за безлихвен заем в размер на 1500 лв. „На пръв поглед тази сума изглежда малка, но ако се замислите, днес удължиха противоепидемичните мерки до 13 април, ако не може да работите от вкъщи и няма кой да ви гледа децата, докато сте на работа, реално този заем би спасил положението за някой и друг месец. Нещо повече, в обхвата на тази мярка трябва да бъдат включени и самонаетите, защото те не могат да се възползват от нито една друга опция, тъй като не плащат обезщетения за безработица. Самоосигуряващите се, които имат нулев доход в мометна са в патова ситуация, не могат да прилагат схемата 60/40, нито да излизат в неплатен отпуск, посочи още Петър Ганев. Той подчерта, че много голяма част от тези 200 млн. лв., предвидени за  тази мярка ще бъдат коректно върнати. „Загубата ще е по-малко отколкото би се откраднало от строежа на една магистрала“, каза още икономистът. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 4 години
Хаха... нали затова се бориха като лъвове да вкарат в закона употребата на армията - сега им е по-спокойно... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
дядя Вова
преди 4 години
Петър Ганев: Държавата още не е извадила голямата базука Като гледах как плаче уволнената ми съседка,народът и той не е извадил торбите с камъни!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още