IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пандемията удря глобално и въглищната индустрия

Коронавирусът добавя допълнителна тежест върху въглищата наред с целите от Парижкото споразумение и зеления преход, започнат от развитите икономики

09:36 | 19.04.20 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Перспективите пред въглищната индустрия са сериозно помрачени, след като пандемията от коронавирус скова икономиките по света. След като заразата излезе извън териториалните рамки на Китай и се разпространи за около два месеца по всички постоянно обитавани континенти, тя засегна сериозно потреблението на енергия и изпрати цените до исторически ниски нива.

Компании за комунални енергийни услуги от Centrica Plc до EON SE вече страдат на редица фронтове от по-ниското потребление и невъзможността на много потребители да си платят сметките поради финансови причини или заради строгите мерки, предприети от правителствата за ограничаване на социалните контакти.

Много анализатори вече започнаха да понижават прогнозите си за цените на енергийните продукти и производството на електроенергия, като това неминуемо оказва влияние и върху перспективите пред компании като Electricite de France SA и RWE AG.

Според Sanford C Bernstein & Co печалбата на индустриални лидери като Centrica, RWE, Uniper, NEG SA и Engie вероятно ще се понижи в диапазона 7-21% заради създалата се ситуация, като е възможно спадът при отчетите им да достигне диапазон от 20% до 50%, ако цените продължат да падат заради слабото потребление.

Слабото индустриално потребление на енергия в Европа накара анализаторите да понижат средните цени за енергия с 11 на сто. Масовите затваряния на училища и предприятия в Испания, Италия, Германия, Франция и Великобритания в крайна сметка се отразяват и върху генерирането на енергия.

RWE, в чиито производствен енергиен микс въглищата представляват основен ресурс (приблизително 68%), посочва, че за момента е трудно да се прогнозира колко дълго ще продължи този спад при търсенето, но той неминуемо ще повлияе върху операциите на компанията.

Към 24 март цената за мегаватчас в Германия падна до 35 евро спрямо стойностите от началото на месеца, леко възстановявайки се от тазгодишното дъно, регистрирано дни по-рано – 33 евро за мегаватчас (източник – European Energy Exchange AG).

Последна актуализация: 14:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
zap
преди 3 години
не бе, няма да им спира - ще си правят ток от многото си АЕЦ-ове!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 2
fon
преди 3 години
Не думай. Сега в Австрия ще им спира тока през 2 часа. На тях им трябва някое соц изкопаемо да им обясни как да си регулират тока.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
Hahoto
преди 3 години
Проблемът за България е, че така наречената "Зелена сделка" и СО2 рестрикции, обслужват изцяло външни интереси. Като унищожим единствения си местен ресурс, лигнитните въглища, ние трябва да заменим този ресурс с несигурните ВЕИ /днес например от вятър идват едва 6 мегавата/. Или да строим нови газови централи, или нов АЕЦ, или да внасяме, ако има от къде. Всичко това обслужва не нашите, а чужди интереси. И понеже ЕС се е превърнал в удобен пристан на бюрократи, които загърбват основната идея в името на икономико-политическия лобизъм, на нас ще се педна честа за изстудим супата по ЛюбоПеневски!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 3
khao
преди 3 години
приемем недоказаната теория---кажи ми една доказана теория? ... разбираш ли сега за какво ти говорим, функционалний Н?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 4
zelka007
преди 3 години
а пък оня ден импе са спрели последния тец на въглища в австрия ... мдааа ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
Императорът
преди 3 години
Ключовата информация в статията е, че производството на точец от въглища се УВЕЛИЧАВА, което мааааалко си противоречи с лъжите и заклинанията на зелените шамани. Какво означава това за климатът (АКО приемем недоказаната теория, че употребата на изкопаеми горива променя го)? Това означава, че дори Европа да намали своите въглеродни емисии до 0% (сега ЕС отделя 8% от), останалите държави ще увеличат СВОИТЕ емисии поне 2-3 пъти повече, запазвайки и развивайки икономиките си, докато ние унищожим нашите - и те ще ни се смеят, докато ние се гърчим в криза, по-страшна от настоящата !!! Европа ще е бъдещият трети свят благодарение на това, че позволява на безмозъчни *** да стоят на власт.Абе, къде е тимерманс - нали беше заразен с коронавирус - дали не се е озъбил?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още