IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борбата с коронавируса - чрез потискане или смекчаване?

За да се избегне бедствие, солидарността между държавите трябва да е толкова силна, колкото и тази вътре в тях

09:15 | 29.03.20 г. 12
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Коронавирусът се стреми само да се репликира. Ние се опитваме да спрем това възпроизвеждане. За разлика от вируса обаче хората правят избор. Тази пандемия ще отиде в историята. Начинът, по който преминава, ще оформи света след нея. Това е първата подобна пандемия от век и се стоварва върху свят, който - за разлика от 1918 г., когато е ударил испанскиият грип - е в мир и се радва на безпрецедентно богатство. Трябва да успеем да управляваме добре пандемията. Ако не го направим, това ще бъде повратна точка към по-лошо, пише Мартин Уулф за Financial Times. 

Вземането на правилни решения изисква да разбираме опциите и техните морални последици. Сега се сблъскваме с два основни вида избор: вътре в нашите страни и зад граница, посочва той.

В страните с високи доходи най-големият избор е колко агресивно да се спре разпространението на вируса. Ние обаче трябва да решим кой ще плати цената на този избор и как.

Някои продължават да твърдят, че е погрешно да се вкарва икономиката в депресия, за да се потиска предаването на вируса. Това щяло да доведе до ненужни сътресения. Ако вместо това вирусът се остави да се разпространява сравнително свободно, можем да постигнем „стаден имунитет“, да задържим икономиката и все пак да насочим ресурсите си към уязвимите.

Не е ясно обаче дали икономиката ще се справи по-добре при тази политика на относително „смекчаване“ в стил свободен пазар, отколкото при такава на решително „потискане“. Далеч преди наложените от правителствата блокажи много хора спряха да пътуват или да ходят в ресторанти, кина и магазини. Решителните действия за потискане на вируса и последващите мерки за тестване и проследяване на новите инфекции могат да прекратят неизбежния икономически спад дори по-рано, отколкото иначе.

Това, което изглежда съвсем сигурно, е, че глобалната здравна система би се справила много по-добре при потискане, отколкото при смекчаване. При смекчаването, твърди екипът за реагиране на Covid-19 към Imperial College, здравните системи на Великобритания и САЩ ще бъдат претоварени: голям брой от предимно възрастни хора ще бъдат оставени да умрат без да се положат грижи за тях. Вероятно за да предотврати това, китайското правителство се опита да ограничи толкова агресивно вируса в провинция Хубей. Може ли здравно бедствие, което е недопустимо в Китай, да бъде приемливо в Обединеното кралство или САЩ?

Критиците обаче също имат право: ще бъде невъзможно да затворим големи части от нашите икономики за много дълго време. Ако се опита потискането, то трябва да успее бързо и възобновяването на вируса да бъде задушено. Междувременно централните банки и правителствата трябва да се стремят да запазят възможно най-голяма част от икономиката работеща, да запазят колкото се може повече производствен капацитет незасегнат и да гарантират, че хората, преди всичко уязвимите, са щедро защитени по всеки начин, който държавата прецени за практичен.

Последна актуализация: 08:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 5
крас
преди 4 години
За да се води борба с някакъв вирус трябва да знаем как се пренася той и какъв е механизма на действието му. С ИЗУМЛЕНИЕ КОНСТАТИРАМ НЕЩА, КОИТО НЕ РАЗБИРАМ ЗАЩО НЕ НИ СЕ КАЗВАТ ЗА ДА СЕ ПРЕДПАЗВАМЕ ОТ ВИРУСА?!!Влизаме в сайта на МЗ и четем "Информация от Европейския център за превенция и контрол на заболяванията относно новия коронавирус 2019-nCov"ВПЕЧАТЛИХА МЕ СЛЕДНИТЕ ТЕКСТОВЕ СВЪРЗАНИ С ПРЕДАВАНЕТО НА ВИРУСА:" Въпреки че ИЗТОЧНИК НА ИНФЕКЦИЯТА СА ЖИВОТНИ, вирусът се предава от човек на човек. Към момента НЯМА ДОСТАТЪЧНО ИНФОРМАЦИЯ, която да потвърди колко лесно и устойчиво вирусът се предава между хората. ИЗГЛЕЖДА вирусът се предава главно чрез въздушни капчици, когато хората кихат, кашлят или издишат."ИЗЛИЗА, ЧЕ ИЗТОЧНИКА НА ИНФЕКЦИЯТА СА ЖИВОТНИТЕ, А РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО МУ ПО ВЪЗДУШНО КАПКОВ ПЪТ Е ПОД ВЪПРОС!!!!!!КАТО ПЪЛЕН ЛАИК В ТАЗИ МАТЕРИЯ МЕ ВПЕЧАТЛЯВА И ФАКТА, ЧЕ ИНФЕКЦИОЗНИТЕ ПРОЦЕСИ СЕ ПРЕДАВАТ ПО КРЪВЕН ПЪТ И КАКТО Е НАПИСАНО В ОБРЪЩЕНИЕТО НА МЗ :"Коронавирусите са вируси, които циркулират сред животните, но за някои от тях се знае, че засягат хората. След като заразят хората, те могат ЕВЕНТУАЛНО да се предават от човек на човек.Известен е широк кръг от животни, които са източник на коронавируси. Например, вирусът, причиняващ Близкоизточен респираторен синдром (MERS-CoV) е коронавирус, произхождащ от КАМИЛИ, а тежкият остър респираторен синдром (ТОРС) произхожда от КОТКИ - циветки."ВИЖТЕ И ЧАСТ ОТ ПРЕПОРЪКИТЕ ЗА КОИТО НИКОЙ НЕ ГОВОРИ: "избягвайте посещения на пазари и места, където има живи или мъртви животни.избягвайте контакт с животни, техните екскременти или ***." !!!!!!!!ОЩЕ ЕДИН НЕОСПОРИМ ФАКТ: Вируса се предава чрез екскременти и ***, което налага извода , че съществува и продължава да съществува в СТОМАШНО ЧРЕВНИЯ ТРАКТ!!НЕ ОЗНАЧАВА ЛИ ТОВА, ЧЕ ИЗТОЧНИК НА ЗАРАЗАТА Е ХРАНАТА И ТО ОТ ЖИВОТИНСКИ ПРОИЗХОД - например пилешкото ?!!!А нямахме ли и ние някакво вкарана и заразено от ПОЛША пилешко месо?!!Защо се мълчи за всичко това?! ЩАБА ЗА БОРБА С КОРОНА ВИРУСА СЕ Е ПРЕВЪРНАЛ В ИНФОРМАЦИОННО БЮРО, КОЕТО НИ ДЕПРЕСИРА С НЕГАТИВНИ ДАННИ , но не и с информация изнесена от МЗ , от която мислещи хора могат да се възползват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 6
Императорът
преди 4 години
Ако не се развие "стаден" имунитет, то как ще се справим изобщо с вирусът? ВИНАГИ той ще "дреме" някъде, ще се предава в по-малки общности и - когато хората бъдат освободени от карантината, ще избухне отново. Тук такива общности са хъхpeшките, които властите явно не могат или не щат да озаптят. И какво - ще стоим под карантина, докато икономиката се срине окончателно и започнем да мрем от глад ли? Отделно - за укрепването на индивидуалният имунитет - огромно значение имат природните и психологически фактори - чист въздух, топло време, слънце, възможността да излезеш навън, да се порадваш на цветята, на пробуждащия се след зимата живот. И точно в тоя момент управляващите дивaци ще ни забранят носът си да показваме навън !!! Чувам - бургаският кмет заповядал дори пейките от парка да приберат, сакън хората да не се покажат на слънчице - вместо да заповяда да турят на всяка пейка например по една кутия с еднократни дезинфектиращи кърпички !!! Вече съм 100% сигурен, че идиoтизмът на управляващите e много по-страшен не само от някакъв си ситен вирус, но и от чума.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още