IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Смъртността при коронавируса може би е много по-ниска?

Съществуващите статистики я завишават, тъй като не обхващат реалния брой на заразените, а само установените случаи

10:38 | 26.03.20 г. 48
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Ако е вярно, че новият коронавирус ще убие милиони без инструкции за стоене вкъщи и карантини, тогава извънредните мерки, които се предприемат в градовете и щатите на Америка, със сигурност са оправдани. Но има малко доказателства, които да потвърждават това предположение, като прогнозите за смъртността вероятно са надценени неимоверно, пишат за Wall Street Journal д-р Ерън Бендейвид и д-р Джей Батачаря, професори по медицина в Станфордския университет.

Страхът от Covid-19 се основава на високата оценка за смъртността - 2% до 4% от хората с потвърден вирус са починали, според Световната здравна организация и други институции. Така че ако 100 милиона американци в крайна сметка се заразят, от 2 до 4 милиона биха могли да умрат. Двамата автори на анализа вярват, че тази оценка е дълбоко погрешна. Истинската смъртност е частта от заразените, които умират, а не от идентифицираните случаи.

Второто съотношение е подвеждащо поради отклоненията при тестването. Степента на отклонение е несигурна, тъй като наличните данни са ограничени. Но тя може да прави разликата между епидемия, която убива 20 000, и такава, която убива 2 милиона. Ако броят на действителните инфекции е много по-голям от броя на докладваните случаи, тогава истинската смъртност е много по-ниска. Това е не само правдоподобно, но и вероятно въз основа на това, което знаем досега.

Извадки от населението в Китай, Италия, Исландия и САЩ предоставят съответните доказателства. На или около 31 януари държавите изпратиха самолети за евакуация на гражданите си от Ухан. Когато тези самолети кацнаха, пътниците бяха поставени под карантина. След 14 дни процентът на положителните случаи бе 0,9%. Ако това съотношение е преобладавало в голям Ухан на 31 януари, то с население от около 20 милиона този регион е имал 178 000 инфекции, около 30 пъти повече от броя на съобщените случаи. В такъв случай коефициентът на смъртност би бил най-малко 10 пъти по-нисък от оценките въз основа на докладваните случаи.

Да разгледаме североизточния италиански град Во, близо до столицата на провинцията Падуа. На 6 март всичките му 3 300 души са били тествани за коронавирус, като 90 са дали положителни проби, т.е. разпространението е 2,7%. Прилагането на това съотношение върху цялата провинция с население от 955 000 дава 26 000 инфекции, докато реално всъщност са били регистрирани 198 случая. Това е повече от 130 пъти над действително съобщените случаи. Тъй като 8% смъртност в Италия е получена от потвърдените случаи, реалната такава може би е по-близо до 0,06%.

В Исландия deCode Genetics работи с правителството за извършване на широко тестване. В извадка от близо 2000 човека без никакви симптоми изследователите оценяват разпространението на болестта на малко над 1%. Първият случай в Исландия беше отчетен на 28 февруари, седмици след САЩ. Достоверно е делът на заразеното население в САЩ да е двойно, тройно или дори 10 пъти по-висок от оценките за Исландия. Това също предполага драстично по-ниска степен на смъртност.

Последна актуализация: 08:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 6 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 4 години
По-интересно е каква ще е смъртността на епидемията от кинти-вируса, която вече е факт и тепърва ще се разраства... А вие си блейте по некви корони... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 2
michaelis24
преди 4 години
аре ве е как така ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 4
data
преди 4 години
Отново полвинчати изводи и пропаганда . Да смъртността не е кой знае колко високо , но тя не е толкова висока ако хората с усложнения получат адекватна медицинска грижа . Проблем е ,че вирусът е доста заразен , а изчистването му е дълго - е тая комбинация в математическия модел задръства болниците , съответно не всички получават медицинско обслужване и смътността скача до 10 % та и нагоре . Та всички се борят болниците да могат да си лекуват болните ,а не те да умират по къщите заради това че няма места и апарати
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 0
CGY
преди 4 години
Е добро утро, то това се знае отдавна, но някак повече се продава апокалипсисът. Истински рай за науката представлява случая с кораба Diamond Princess, където имаме цяла една общност подложена на тестване, установено е каква част от хората на кораба са се заразили (19% и то при затворена среда и обща вентилация), как са засегнати различните възрастови групи и каква е смъртността. С корекции заради възрастовата структура на хората на борда, смъртността от общите заразени е 0,125% с интервал от 0,025% до 0,625 или 0,025% със съответния интервал от цялото "население" на кораба. Разбира се, това би варирало спрямо характеристиките на всяка общност и нивото на здравната система.Повече за данните от кораба: https://cmmid.github.io/topics/covid19/severity/diamond_cruise_cfr_estimates.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 5
дядя Вова
преди 4 години
Или пак стигнахме до това, как дяволътчете Евангелието.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 1
pioner
преди 4 години
Проблемът не е в математиката. Нея никой не я оспорва. Но едни и същи цифри могат да се четат по много начини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 1
pinoccio
преди 4 години
Естествено, че е по-ниска. Няма как всички заразени да превишат броя на установените заразени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
sando1
преди 4 години
Сега всеки се упражнява в сметки. Истината ще излезне след време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още