IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пропука ли коронавирусът модела на европейска демокрация?

Солидарността в Европейския съюз е само на думи, посочи италианският бизнесмен Анселмо Капороси

21:27 | 25.03.20 г. 24
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Европейския съюз (ЕС) е модел на демокрация, който е уникален в цял свят. Но икономическата криза, коронавирусът и липсата на солидарност го застрашават от разрушаване. Европейската солидарност е само на думи. Това мнение в ефира на Bloomberg TV Bulgaria в предаването "Светът е бизнес" изрази бизнесменът Анселмо Капороси.

"Има различни интерпретации за случващото се в Италия. Има много туристи от Китай в Италия. Някои теории са конспиративни. Други хора смятат, че това е случайност", посочи той, но е категоричен, че италианската реакция закъсня. "Сега взетите мерки са сериозни. Ако бяха взели тези мерки преди седмица, нямаше да се случи тази ситуация“, смята бизнесменът.

Той е убеден, че ЕС е едно семейство и трябва в добро и лошо неговите членове да бъдат заедно.

Анселмо Капороси обаче има усещането, че Европа е изоставила Италия и напомни, че само три страни оказват подкрепа - Русия, Китай и Куба.

"Болните в страната са повече от над 50 400, излекувани са 7432. Починалите са повече от 6077", твърди бизнесменът.

Той коментира и мерките, предприети за икономическа подкрепа с гласуване на програма за 25 милиарда евро.

"Ще се помага да се закупят новини машини за болниците, продължават се сроковете за плащане на данъци, ще се платят осигуровки, ще се погасят кредити към банките. Ще се помага на проблемните предприятия", уточни Анселмо Капороси.

Според него правителството в Италия се справя добре с решаването на едни проблеми срещу разпространението на пандемията, но не и с други, които не са достатъчно сериозни.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 8
Sokratus
преди 4 години
Корона вируса доказа, че на ЕС и трябва единство. Една болница допусна грешка и цяла Европа го отнесе, защото действията бяха и са некоординирани!ЕС има нужда от федерализация! Трябва осем обща банка, обща армия, обща охрана на границите и митници, обща прокуратура, общо бюро за разследване, общи реакции при кризи, обща външна политика, изобщо много общи неща имаме. Но някой трябва да плати сметката и да свърши работата, а засега всеки се дърпа. Типично по европейски! Всеки е по-голям от съседа;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 7
Sokratus
преди 4 години
Дори и най-глупавият човек има право на мнение, но това съвсем не означава, че то съвпада с фактите!Помощта, която ЕС е изпратила на Китай през януари е съизмерима с Китайската за Италия. Нато вече няколко пъти стоварва материали със самолети в Италия. Има два американски медицински кораби, които също помагат.Парите за Италия, кой ги дава дедо Мраз ли!?!Просто ЕС и САЩ действат, а не правят PR акции!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 4 години
***, средната продължителност на живота в Италия е близо 85 години, а в рассията е 72. Вирусът е смъртоносен (примерно) за 10% от 60 годишните, за 20% от 70 годишните и 50 % за 80 годишните. Математиката ми е гадна, но е вярна. На всичкото отгоре, контактите между младите и старите са регулярни и заразата се разнася. И положението в Испания и Франция е подобно. Вашата рассия просто няма възрастни хора, като Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 5
Императорът
преди 4 години
ЕС катастрофира. Един миниатюрен микрокопически вирус го срина тотално. Единственият плюс от е - че европейците осъзнаха какви некомпетентни *** го управляват. Италия - изоставена от "европейското семейство" стигна дотам, че да моли помощ от Русия, от Китай и дори от... Куба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още