IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата заделя 4,5 млрд. лв. за подкрепа на икономиката заради коронавируса

От тях 1 милиард лева ще отидат за подкрепа на фирмите, които искат да запазят служителите си

17:41 | 24.03.20 г. 10
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Държавата заделя 4,5 млрд. лв. за подкрепа на икономиката на страната вследствие на кризата, създала се заради пандемията от коронавирус. От тях 1 милиард лева ще отидат за подкрепа на фирмите, които искат да запазят служителите си. Това обяви на извънреден брифинг в Министерския съвет премиерът Бойко Борисов.

За запазване на заетостта се мобилизират 4,5 милиарда лева ресурс, каза премиерът.

Капитализираме Българската банка за развитие (ББР) с 500 милиона лева, с което гарантираме кредитите на бизнеса, да вземат капитал в размер на 2,5 милиарда лева, обяви още Борисов.

Правителството отделя 500 милиона лева за увеличените разходи на Министерството на отбраната, Министерството на здравеопазването и МВР. 

200 млн. лева са насочени за безлихвени потребителски кредити до 1500 лева за лица в неплатен отпуск при запазване на трудовите взаимоотношетия. 60% от техните заплати ще покрие държавата, а останалите 40 - работодателите.

Борисов апелира към бизнеса да се възползва от програмата за компенсации, "за да запазим работниците".

Отлагат се плащане на данъци до 30 юни, което прави с по-малко с 600 млн. лева в хазната. С извънредния закон бе отложено и плащането на корпоративния данък.

50 млн. лева ще галсува кабинетът за най-нуждаещите се пенсионери за великденски надбавки.

Премиерът ощеведнъж повтори, че фискалният резерв няма да се отваря засега. Даваме 4,5 милиарда лева, ако трябва ще дадем и още, допълни той. Много бързо ще излязат парите. Ние не сме немската или френската икономика. Ако трябва ще направим и дълг, но той ще се прави, когато похарчим парите. Не виждам засега защо да товарим следващите поколения. Просто трябва да се стегнем, каза Борисов.

Икономически съвет няма да има, каза Борисов, след като преди ден работодатели поискаха сформирането на подобна структура. Има системата, през която държавата ще преразпределя и то прозрачно и публично, каза още премиерът.

Като правителство се ръководим от следното правило - да спасим живота на възрастните и да осигурим работата на младите, каза премиерът Бойко Борисов. Много по-развити държави от нас се лутаха и в рамките на ден или два си сменяха изцяло концепцията си. Не мога да не спомена и държавите, които не се справиха с мигрантската вълна. В България продължава да има нула миграция, каза Борисов.

Премиерът каза още, че до 8 седмици у нас ще стане възможно производството на респираторни апарати. Към общата поръчка на ЕК страната ни е поръчала 1 милион теста за коронавирус.

Още утре ще се одобри програмата за подпомагане на браншовете, изпаднали в нужда вследствие на ограниченията заради епидемията, каза финансовият министър Владислав Горанов.

"На всеки ще бъде обърнато внимание, но, моля ви – само от седмица сме в тази криза. Нека да не истерясваме. И нека всеки бизнесмен да си направи добре сметката, преди да съкращава работници", допълни финансовият министър.

Горанов разясни възможностите за хората, които са останали без работа заради създалата се криза. За тези, които са останали без работа, но имат осигурителен доход и осигурителен принос към системата, попадат веднага в обхвата на риска безработица, който е покрит социално-осигурен риск, каза финансовият министър.

Гражданите, които са социално-слаби, продължават да си ползват системата на социална закрила. А тези, които заедно с работодателите си се опитат да запазят трудовите си правоотношения, то техният работодател ще получи помощ от държавата, за да си ги запази като работници и така те да си получат на 100% възнагражденията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 11 rate down comment 2
Лъчо
преди 4 години
Но нищо не споменаха, ако бизнеса е тотално затворен, примерно ресторант. От къде ще вземе другите 40%+ осигуровките. Да плаща на 20-30 човека персонал за 2-3-4 месеца. И едновременно да си плаща и кредитите - инвестиционни и лизинг на коли ( не майбах) говоря за пикапи за зареждане, доставки и т. Н. И не е ли по добре да ги съкрати и всички да отидат на борсата и след няколко месеца да ги вземе пак на работа.... Ако не тях, то вече работна ръка ще има колкото искаш. Нещо ми се губи логиката на точно е вози случай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 13
Бидонойл
преди 4 години
Не разбирам защо управляващите се стараят толкова. Ясно е, че каквото и да направят, все ще има недоволни. По-добре да използват 4,5-те милиарда за да си купят следващите избори, а народа да го д
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 12
vasqwm
преди 4 години
Добре че е Баце,че ако бяха комунистите до 1 седмица ни фалирват и после всеки да се спасява кой както може.Те в мирно време ни фалираха няколко пъти,кво остава в тежка криза като днешната.Така че не плюйте Баце,аму целувайте краката.57 млрд са ,ако не се лъжа частни пари в банките.Еми да ги извадят и да си платят масрафа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 3
be_google
преди 4 години
Добре де, ама колко от парите са за тях и колко за останалия бизнес?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 9
Mike Florida
преди 4 години
Тези пари под формата на кредити, няма да помогнат, просто защото фирмите остават буквално без пазари! Не само заради Короната, а заради общото свиване. Ако си без пазар, какво правиш? Чистиш плащане по кредит през рефинансиране? Плащаш 1-2 заплати, докато чакаш и се убедиш, че пазар няма! Това ти дава този нов кредит, а не друго!Единствения адекватен ход в текущата криза е Кенсиянския модел, където държавата се превръща в работодател. Директно наливане на пари през заеми в инфраструктура, което да създава заетост!Фактически в текущата криза, се вижда колко вреден е Еврогейския съюз!Ако го нямаше, може да се отпуснат за 2-3 години, също така, специални кризисни дотации към земеделието, извън зърнопроизводството!По този начин можеше да се създаде некякава буквално "кризисна" заетост, която веднъж да обезпечава на битово ниво храната на практикуващите, втори път, достъпна храна за вътрешния пазар!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 1
ivanrog
преди 4 години
Пари, които държавата така и така ще даде, защото ако няма помощ за неуволняване, ще има уволнени, на които ще се плащат обезщетения от минимум 60%. Да речем тук има нещо, което ще се даде реално. 100 хил. души за освобождаване /според КНСБ/, по 600 лева максимум са 60 млн. лева.Тук не съм съвсем съгласен - ако ги освободим тия хора наистина ще вземат по 60% от НОИ, но НОИ няма да получи нищо от нас. Ако ги запазим ние ще получим 60% от заплатата, не знам брутна, нетна, но да кажем брутна, НО и ще се върнат в държавата 40% под формата на данък и осигуровки ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 1
ivanrog
преди 4 години
От досега представеното или някой го подвежда или се лъже мъжката. Най-простият пример - 600 млн по-малко от данъци, защото ще ги плащаме с 3 месеца закъснение, моля ви, това, че на година събирате по около 2,5 млрд от фирмите, не означава, че отлагайки плащането с 3 месеца, няма да ги получите парите за тия месеци....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 2
Гари
преди 4 години
Я да прегледаме сега какво се откъсна от сърцето на правителството като мерки за подпомагане на хората и бизнеса в кризата.1. "Отлагаме неплащането на данъци до 30 юни, като това прави по-малко от 600 млн. в хазната."- На практика нищо не дават, само забавят с 3 месеца плащанията, които вместо през март, ще дойдат през юни.2. "Отделяме близо 50 млн. лева, както всеки Великден и Коледа, за най-нуждаещите се пенсионери."- Това го дават всяка година, т.е. нищо извънредно не дават3. "За бизнеса и заетостта - мобилизира се ресурс от 4,5 млрд. лева. Капитализираме Българската банка за развитие (ББР), заделени са половин милиард, които на практика служат за гаранция на бизнеса да вземат капитали в размер на 2,5 млрд., ние гарантираме тези кредити.- Никакви 4.5 млрд. лева няма тук. Увеличават капитала на ББР с 500 млн. лева, с които ще гарантират 20% от фирмените кредити. ББР може да отпусне 2,5 млрд. лева, но назаем, който фирмите ще връшат с лихвите. Безвъзмездната помош е нула, а и всички са наясно кои фирми ще кредитира ББР - това няма да е кварталния плод-зеленчук или пицарията, която е затворила заради забраната.4. "200 млн. лева за безлихвени потребителски кредити на лица в неплатен отпуск при запазване на трудовите правоотношения."- Пак заеми, които трябва да се връщат. Безвъзмездна помощ - нула.5. "Отделят се и разходи за запазване на работни места - при 60 срещу 40% съответно за държавата и работодателите, ако не уволняват.- Пари, които държавата така и така ще даде, защото ако няма помощ за неуволняване, ще има уволнени, на които ще се плащат обезщетения от минимум 60%. Да речем тук има нещо, което ще се даде реално. 100 хил. души за освобождаване /според КНСБ/, по 600 лева максимум са 60 млн. лева.6. "Правителството отделя половин милиард лева за увеличените разходи за заплащане в МЗ, МО и МВР."- 14 хил. медици (множко ми се виждат за тази бойна линия, но да речем) по 1000 лева са 14 млн. лева. По колко дават на полицаи и военни да ни следят да не излизаме от града не казват. Да речем още 20 хил. души по 1000 лева - 20 млн. лева. За два месеца март и април - общо 68 млн. лева. Ако продължи и май - отиват над 100 млн. лева. Другите 400 млн. за какво са не знам.Като тегля чертата, в най-щедрия случай от бюджета на държавата ще се откъснат към 160 млн. лева. Мнооого сме далече от 4,5 млрд.Фискалният резерв на правителството - парите, които стоят в БНБ, към 20 март е 9,76 млрд. лева.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 3
ing5rov
преди 4 години
Мхм , от 4,5 милЯрда се виждат само 2,25 ... ами другата половина де е ?След 8 седмици "...ще стане възможно производството на респираторни апарати."... Абе Борисов , тоя вирус с години ли ше го "борите" бе ...?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 2
karadjata
преди 4 години
Бойко вземи заем от международните дългови пазари за 4-5 милиарда евро лихвата е близо до 0% и ги инвестирай в икономиката на страната спаси бизнеса от масови фалити не чакай да се вдигнат лихвите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още