IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Когато социалната изолация означава почивка в 5-звезден курорт

Част от туристите по света не пожелаха да се приберат в домовете си заради коронавируса

15:33 | 05.04.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Докато страните по света затварят границите си, отменят се международни полети и се налага карантина в опит да се забави разпространението на коронавируса Covid-19, повечето туристи остават по домовете си. Някои се опитват да се върнат вкъщи. При трети ситуацията е съвсем различна. Това са хората, които са останали на местата, на които са били, когато новините за карантината по света са започнали да валят – в отдалечени, хубави, петзвездни хотели, пише Bloomberg.

„Много от нашите гости избраха да удължат престоя си с една седмица, две седмици или до следващо нареждане“, коментира Кевин Уендъл, собственик на Hotel Esencia в Ривиера Мая, Мексико. Всичко това е започнало още преди петък, 20 март, когато САЩ и Мексико обявиха, че ще ограничат пътуванията зад граница. Сега според Уендъл пътниците, които е трябвало да отидат на препълнените летища, за да се върнат вкъщи, на пратика са принудени да останат във ваканция.

Със своите едва 43 стаи Hotel Esencia има репутацията на любимо място на холивудските звезди, Към петък 30 от 35-те гости, които в момента са в хотела, са планирали да останат за неопределен период от време, твърди Уендъл. Хотелът, който обичайно таксува по 1000 долара на нощ, в момента предлага 30% намаление на онези, които са удължили престоя си, и 40% за онези, които удължават с повече от седмица.

Адриана Чанг, 34-годишен юрист от Ню Йорк, е продължила резервацията си, след като е чула, че американските власти са обявили ниво четири на предупреждение за пътувания. „По-добре да съм тук, отколкото в дома ми в Ню Йорк“, коментира тя. „Чувствам се по-сигурна в този естествен рай, далеч от всичко“, допълва тя.

Досега в Мексико има потвърдени 316 случая на коронавирус, а страната все още не е определила конкретните си стратегии за овладяване на вируса и провеждане на тестове.

Раян Кук от Торонто е решил да остане за неопределен период от време заедно със съпругата и трите си деца, които са на възраст 11,14 и 16 години. По думите му училищата са затворени, а той има възможност да върши работата си от разстояние. По думите му след цялата истерия у хората, желаещи да се приберат, той смята, че в момента е по-отговорно да не пътува.

Esencia не е единственият хотел, който залага на „скриването“ от коронавируса. В Jumby Bay, ол-онклузив луксозен хотел с 40 стаи, намиращ се на частен остров в близост до бреговете на Антигуа, където нощувките са с начална цена от 1895 долара, част от гостите са заявили, че искат престой до 30 дни, твърди Джули Дебас, ръководител маркетинг и продажби.

„Клиентите искат да се скрият от всичко, което се случва в света“, твърди тя.

Туристическата агенция Steppes Travel в момента работи по това да върне клиентите си вкъщи от дестинации, вариращи от Южна Америка до Югоизточна Азия. Сред клиентите ѝ има и такива, които не искат да се притесняват с това в момента. Вместо това те са поискали да останат на места като Cape Grace в Кейптаун.

Фактът, че хотелиери като Уендъл от Esencia продължават работа е едновременно избягване на щетите, но и огромна отговорност. Докато американската хотелиерска индустрия понася удар по 1,4 млрд. долара седмично, има късметлии, които продължават да работят при по-ниски за сезона нива. Това обаче е в замяна на тежестта да опазят както гостите, така и служителите си.

За да защити всички в хотела си, Уендъл е въвел няколко правила. Всички места, до които хората се докосват често, като бравите на вратите например, се дезинфекцират на всеки час. Когато гостите пристигнат в основния ресторант за вечеря, сервитьорът им дава дезинфектант за ръце. Уендъл е заредил 1000 бутилки дезинфектант, тъй като се опасявал да не свършат.

За да помогне за социалното дистанциране, той е намалил служителите – от 250 до 175 души, като е помолил работниците да си вземат доброволно почивка за седмица всеки месец, вместо да залага на съкращения.

Дали това е достатъчно, предстои да видим.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
SSS55
преди 3 години
Малките пъргави котета ще изядат ли храната на оядените тлъсти котараци?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още