IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple отпадна от клуба „1 трлн. долара“

Microsoft обаче успява да запази позициите си

13:08 | 24.03.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Пазарната капитализация на Apple се сви под 1 трлн. долара при приключването на борсовата търговия в САЩ в понеделник, оставяйки дългогодишния конкурент Microsoft като единствената американска компания в клуба на играчите за трилион долара, пише Wall Street Journal.

Книжата на Apple понижиха цената си с 2,1% вчера и завършиха сесията на ниво от 224,37 долара. Това се случи в рамките на разпродажбите, свързани с пандемията на коронавируса, и заради колебанията на властите в Съединените щати по отношение приемането на големите фискални стимули, целящи да подкрепят икономиката във време на криза. При тази цена пазарната капитализация на технологичния гигант достигна 982 млрд. долара.

Капитализацията на Apple е над 1 трлн. долара от октомври миналата година. При пика на 12 февруари производителят на iPhone беше на стойност 1,4 трлн. долара. Но цената на акциите спадна с 31%, след като спешните мерки за овладяване на пандемията повлияха негативно на американската икономика, струвайки работни места и засегнаха потребителските разходи. За същия период S&P 500 се понижи с 34%.

Спадът на технологичния сектор не е толкова голям, колкото този при силно засегнати сегменти като енергетиката и финансите. А някои технологични акции, като тези на компанията Zoom Video Communications, предлагаща софтуер за конферентни разговори, всъщност повишават цената си, след като милиони хора по света са принудени да работят от домовете си.

И все пак Apple не е имунизирана срещу пандемията и икономическите ефекти от нея. Миналата седмица производителят на iPhone заяви, че ще затвори всичките си магазини извън Китай до следващо нареждане – нова информация, след като по-рано планираше да ги държи затворени до 27 март. По-рано този месец компанията отвори отново търговските си обекти в Китай, след като преди време спря работата им, за да помогне за овладяване разпространението на коронавируса.

Освен това Apple беше първата голяма американска компания, която обяви, че няма да изпълни прогнозата за тримесечните си приходи заради ситуацията с Covid-19. Тази новина беше обявена още на 17 февруари, преди влиянието на вируса да стане ясно за повечето инвеститори.

Само четири американски компании са преминавали границата от 1 трлн. долара, на база на цените, на които завършват дневната търговия – компанията майка на Google – Alphabet, Amazon.com, Apple и Microsoft.

Днес Microsoft все още е член на клуба за 1 трлн. долара, но не надвишава значително тази сума, като капитализацията ѝ е 1,03 трлн. долара. Amazon в момента е на ниво от 947 млрд. долара, а Alphabet е със стойност от 725 млрд. долара.

Извън САЩ саудитският петролен гигант Aramco е с пазарна капитализация в размер на 1,5 трлн. долара. През декември, скоро след първичното публично предлагане на компанията, стойността достигна 2 трлн. долара, но след това спадна заради намаляващото търсене на енергия в глобален мащаб и заради ценовата война на петролния пазар, която водят Саудитска Арабия и Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
be_google
преди 4 години
нагризаната ябълка беше и все още е едни от най-големите абсурди, които съм сращал в почти 24 годишното ми присъствие на пазара на акциЙ.....вярно е на фона на трилионите пари аз съм нищо, НО 1 трилион за тази фирма Е СУПЕРМНОГО!!! нямам американски шитове, не притежавам и не бих притежавал такива акции, без значение от коя държава са!не е препоръка за инвестиционно решение
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още