IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай вдига карантината на епицентъра на коронавируса – град Ухан

Марката ще е в сила от 8 април, от когато жителите на града, както и на цялата провинция Хубей, ще могат да се движат свободно

10:32 | 24.03.20 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Властите в китайската провинция Хубей съобщиха, че ще позволят подновяването на движението от и за китайския град Ухан на 8 април. С това на практика се вдига карантината на града, където новият коронавирус за първи път се появи през декември, съобщава Bloomberg.

Жителите на града ще могат да напускат пределите му, както и тези на провинцията, става ясно от съобщението на сайта на местните власти, публикувано във вторник.

Облекчаването на ограниченията става факт, след като броят на новозаразени в града спадна до нула на 19 март. Общо в страната заболелите са над 80 000, а смъртните случаи са над 3200. В Ухан вчера бе съобщено за един смъртен случай от Ковид-19. Предишните пет дни в града нямаше нито един починал от болестта, съобщи Синхуа. В провинция Хубей вчера бяха отново отворени 115 туристически обекта.

В Ухан на гражданите скоро ще бъде разрешено да заминават, ако имат т. нар. QR code. Кодът ще позволява здравословното състояние на човек да бъде следено от разстояние чрез камерата на мобилния телефон. Хората, които желаят да влязат или да излязат от провинция Хубей или от град Ухан, ще могат да го направят на определени дати, ако QR кодът на мобилния им телефон е "зелен". Това удостоверява, че те не са заразени с новия коронавирус.

Президентът Си Дзинпин вече изрази увереност, че правителството е успяло да потисне епидемията в Китай. Но с ускорението на заразата в световен мащаб и превръщането на Европа в нов епицентър втората по големина световна икономика ще изпита трудности при възстановяването си.

На 23 януари Китай взе безпрецедентното решение да постави под карантина Ухан и заобикалящите го региони с население от 60 млн. души в опит да ограничи разпространението на новия коронавирус. Бяха спрени изцяло пътуванията по въздух и с жп превоз, а тези с автомобил бяха силно ограничени. В същото време бе наложена забрана за провеждането на големи събирания на хора, а жителите трябваше да стоят по домовете си.

И макар блокадата на Хубей да предотврати стотици хиляди нови случаи, по данни на Световната здравна организация, то също така постави и вече болните в по-голям риск, увеличавайки смъртността заради претоварването на здравната система в региона.

Китайските власти вече започнаха да облекчават карантината на Хубей, след като стана ясно, че новите случаи намаляват след пика си от 15 000 преди месец. Постепенно бе разрешено на граждани от по-нискорискови региони да напускат провинцията за работа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 2
крас
преди 4 години
Хубаво филмче. Един народ който е обречен да победи и се превърне във водач на света!!! Не коментираме здравната им система която е на светлинни години от нашата. ВПЕЧАТЛЯВАЩ Е ДУХА НА ТОЗИ НАРОД!Какво го кара да бъде толкова ЕДИНЕН и СПЛОТЕН?!!Кое ги мотивира да бъдат такива?!!ДЪЛГО ВРЕМЕ СЪМ ТЪРСИЛ ОТГОВОРИТЕ НА ТЕЗИ ВЪПРОСИ?Споерд Коба "КАДРИТЕ РЕШАВАТ ВСИЧКО" !!КОЙ СЪЗДАДЕ ТЕЗИ КАДРИ - тяхната ККП или нещо друго което стои дълбоко в генезиса на тази нация. Нещата се оказаха повече от прости. КОНФУЦИЙ И НЕГОВОТО УЧЕНИЕ, КОЕТО ЗАПОЧВА ОЩЕ ОТ РАЖДАНЕТО И ПРОДЪЛЖАВА ДО СМЪРТТА СТОИ В ОСНОВАТА НА ТОВА НЕВЕРОЯТНО ДИСЦИПЛИНИРАНО ОБЩЕСТВО. Ето Ви и ОТНОШЕНИЯТА които се ясно дефинирани в учението на КОНФУЦИЙ: 1/между баща и син;2/между мъж и жена;3/между братя;4/между различни семейства;5/между владетеля и поданицитеВъв всички тези отношения е налице ПОДЧИНЕНИЕТО на по-ниско поставения към по-високо поставения !!!!ТАМ ВСЕКИ ЗНАЕ ТОЧНОТО СИ МЕСТО В ОБЩЕСТВОТО, ЗАЩОТО САМОТО ОБЩЕСТВО НЕ ДОПУСКА ДА СЕ НАЛАГАТ ПРИНЦИПИТЕ НА ПАРТИЙНО СТРОИТЕЛСТВО, КАКВИТО ПРИ НАС СА ОСНОВОЛАГАЩИ.БЪДЕЩЕТО Е ТЯХНО.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 4 години
Ето едно филмче за Ухан, какво се случи там, как реагираха хората и държавата и що за хора са китайците и що за държава са си изградили - вижда се всичко ясно и без грим. Нема нужда тъпоглави политкомисари тука да ни разказват басни...https://***.youtube.com/watch?v=aj1HtEBctjw&feature=youtu.be
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
korn
преди 4 години
Почвам да си мисля че не си човек, а компютърна програма, не особенно успешна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 2
korn
преди 4 години
Ами не го мисли и не чакай, стягай куфарите и заминавай за Китай. Веднага ще ти намерят работа в някоя фабрика, ще бачкаш здраво, като робот и ще взимаш 50 еврака на месец. Ще си супер. Само не забравяй да излезеш без маска или да нарушиш колективния дух, че там полицаите здраво бият. И без такива изказвания срещу власта, че може и да изчезнеш. А да и тази свинщина тук стана точно благодарение на великия Китай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 4 години
ае, като беше Чернобил, даже не ни казаха че се случи .... кво плачеш сега като вдовица за ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
крас
преди 4 години
Нормално. Те за 8 дена строят болници , а ние за 3 месеца полагаме тръба дълга 13 километра, която дефектира при пускането и. Техният министър председател /ЛИ КЪЦЯН/ е доктор по икономически науки , а нашият е пожарникар. Ръководителят на техният щаб за борба с вируса не е ХИРУРГ ОБЛЕЧЕН С ЛАМПАЗИ, а специалист по вироси.ЗАЩО ПРИ НАС ВСИЧКО Е СБЪРКАНО??Защото назначенията при нас са ПАРТИЙНИ на НЕКОМПЕТЕНТНИ ХОРА нямащи никаква представа от това което правят. Редно би било ген. Мутафчийски да свали офицерската си униформа, да сложи бялата престилка и отиде да оперира в коремната хирургия, където без съмнение е добър специалист. Редно е на местото му да застане някой от малкото компетентни за това хора занимаващи се с тази не особено позната материя каквато са вирусите.НЯКОЙ БЕ КАЗАЛ: "Кадрите решават всичко."Не че нямаме кадри. Имаме ги , но за съжаление ПАРТИЙНИТЕ НАЗНАЧЕНИЯ на разни калинки, теменужки и подобия разказват майката на системата. НАБЛЮДАВАЙТЕ САГА КАКВО ЩЕ СЕ СЛУЧИ С ФИСКА , С ИКОНОМИКАТА И ДО КАКВО ЩЕ ДОВЕДЕ ТАЗИ БЕЗМОЗЪЧНА БОРБА КОЯТО СЕ ВОДИ САМО СРЕЩУ ГРАЖДАНИТЕ В ГОЛЕМИТЕ ГРАДОВЕ НА КОИТО Е ЗАБРАНЕНО ДА ГИ НАПУСКАТ , докато в същото време малките градчета и села са пълни със завърнали се от чужбина ВИРОСОНОСИТЕЛИ, на които нито се правят тестове , нито пък някой ги контролира. КОЙ ЩЕ ОТГОВАРЯ ЗА ПРЕДСТОЯЩИЯТ ИКОНОМИЧЕСКИ АПОКАЛИПСИС СЪЧЕТАН С ЕДНА НЕДОБРЕ СВЪРШЕНА РАБОТА В БИТКАТА С КОРОНА ВИРУСА - правителството или щаба за борба с пандемията?!!Или както винаги виновни няма да има. Българския народ ще плати сметката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
be_google
преди 4 години
до днес никой не казва дали навън да ходим в маски, никой маски не ти и давар няма нищо по въпорса дали кучетат и котките го разнасят, трябва да гадаем ли?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
be_google
преди 4 години
Велика държава , с огромен колективен дух....ний тука, не в БГ, а в цивилизованата Германия се избихме за тоалетна хартия, брашно, кафе, мая, сол, консерви......СВИНЩИНА, а сега и запряни по къщите! Тенк ю баб Меркел!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още