IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия обмисля да ограничи износа на храни и лекарства

Страната добави Macdonald's и Ikea в списък с чуждестранни компании, смятани за жизненоважни за руската икономика

22:32 | 23.03.20 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Русия обмисля да ограничи износа на жизненоважни стоки, като в същото време смекчава вноса в рамките на отговора на правителството на глобалната криза с коронавируса, предава Bloomberg.

Премиерът Михаил Мишустин е наредил на официални лица да докладват до сряда дали трябва да има ограничения за износа на храни, лекарства и други основни потребителски стоки. Инструкциите следват други мерки през последните дни за предотвратяване на потенциалните последици от заразата, включително „зелен коридор“ за някои вносни стоки.

Русия е най-големият производител в света на пшеница, а другите й продажби на земеделски стоки са предимно слънчогледово олио и риба. Мишустин заяви миналия четвъртък, че страната има достатъчно храна, но в публикуваната днес наредба се посочва, че правителството трябва да преосмисля вътрешните доставки всяка седмица. Цените на пшеницата в Русия и света скочиха през последните дни, тъй като хората се презапасяват.

„С това бързо повишаване на цените рисковете от ограничаване на износа на пшеница сериозно нараснаха. Ръстовете на цените все още не са спрели“, коментира Андрей Сизов-младши, управляващ директор в консултантската компания SovEcon.

Затварянето на вратата за износа на някои храни може да неутрализира напредъка на Русия за достигането до нови пазари като Китай, счита Асоциацията на производителите и доставчиците на храни. Производителите следят за това служителите да си остават у дома, ако не се чувстват добре, а много компании са изложени на по-малък риск от спиране на дейността заради високото ниво на автоматизация, казва Дмитрий Востиков, директор на отдел „Развитие“ в асоциацията.

Една от мерките, които гарантират, че руснаците ще бъдат добре снабдени с потребителски стоки, беше одобрена миналата седмица. До петък правителството смекчи за един месец правилата за вноса на някои продукти и намали вносните мита за лекарствата до нула.

По-рано днес Русия определи McDonald’s за системно важна компания, а правителството утрои броя на тези компании в опит да предотврати възможна рецесия, съобщават руският вестник „Ведомости“ и Bloomberg.

Ikea и Auchan Holding са сред другите чуждестранни компании, смятани за жизненоважни за икономиката, след като правителствена комисия разшири списъка до 600 компании спрямо 200 до този момент.

Русия опитва да заздрави позициите на някои от най-големите си работодатели и основни услуги, след като икономиката беше разтърсена от двойния шок на коронавируса и срива на цените на петрола. „Черното злато“ поевтинява заради намаляващото търсене и ценовата война между Русия и Саудитска Арабия, заради които рублата е с 23% надолу от началото на годината.

McDonald’s, която отвори първия си обект в Москва през 1990 г., често е нападана от руски популистки политици. Но компанията е един от водещите оператори на заведения за бързо хранене в страната и управлява над 800 ресторанта в Русия.

Системно важните компании ще бъдат подложени на стрес тестове от следващата седмица и може да получат допълнителна държавна подкрепа. Сред другите компании, включени в списъка, са авиокомпании и магазини за хранителни стоки, пише „Ведомости“.

Правителството е заделило 300 млрд. рубли (3,7 млрд. долара), за да компенсира последиците от епидемията. Русия, която спря влизането на повечето чужденци и затвори училища от тази седмица, обмисля по-строги мерки, за да ограничи разпространението на заболяването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
Achtung
преди 4 години
Само дето храната в руските макдоналдси си е руска, ко да праиш импортозамещенияhttp://prodmagazin.ru/2017/10/04/cherez-god-mcdonalds-v-rf-pochti-polnostyu-pereydet-na-rossiyskuyu-produktsiyu/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
korn
преди 4 години
хахаха Американския сорсоиден Макдоналдс жизнено важна компания и работодател в Русия със 800 ресторанта продаващи гмо ***. Без внос на храни бледките няма кво да ядат, тоест контра сакцийте на стратега отпадат хахаха смешници
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още