IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво още могат да направят централните банки?

Волатилността остава сериозен проблем за финансовите пазари

13:34 | 24.03.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Централните банки предложиха трилиони долари в подкрепа на пазарите през последните дни, тъй като инвеститорите изразиха своите притеснения относно икономическите щети от коронавируса  чрез организирането на масирани разпродажби. Но поради сложността на ситуацията на централните банкери може да се наложи да направят много повече.

Инвеститорите, икономистите и банковите стратези заявиха, че очакват централните банки да се намесят с повече стимули през следващите дни, за да подкрепят както пазарите, така и реалната икономика - компаниите, които губят клиенти и служители, предава Ройтерс.

Според някои анализатори, за да могат да се успокоят пазарите трябва първо да се достигне пикът на заразените и болестта да започна да отшумява.

„Най-доброто, което властите могат да направят в момента, е да ограничат щетите. Те не могат да променят икономиката, защото това е проблем на здравеопазването, а не на икономически или финансов въпрос “, казва Мохамед ел-Ериан, главен икономически съветник на германския застраховател Allianz SE.

Рей Далио, основател на Bridgewater Associates LP, изчислява, че финансовите загуби за американските компании от спада заради коронавируса могат да бъдат около 4 трилиона долара или близо една пета от стойността на общото производство на САЩ през миналата година.

„Това, което трябва да се случи, е много подобно на случилото се през военните години, но без бойните действия“, каза Далио.

През последните дни правителствата засилиха подкрепата си, след като стана ясно, че мащабът на удара от вируса върху икономиката вероятно ще бъде огромен. Миналата седмица беше най-лошата от 2008 г. за финансовите пазари в САЩ. По-малко видим е стресът, който се натрупва на други пазари, които поддържат реалната икономика, като пазарите за краткосрочно корпоративно финансиране. Много мерки на централната банка бяха насочени към намаляване на напрежението в тези области.

Стъпките варират от намаляване на лихвените проценти и увеличаване на програмите за изкупуване на облигации до възстановяването на средствата за финансиране от Федералния резерв от ерата на финансовата криза.

През седмицата трейдърите изразиха притеснения от проблеми в търговията с държавни облигации на САЩ и други видове дълг на фона на големи колебания в цените. Имаше недостиг на купувачи, въпреки че Фед предостави повече финансиране и започна изкупуване на някои видове активи.

Блейк Гвин, стратег в NatWest Markets Plc, заяви, че централната банка трябва да стане директен купувач на неликвидни активи, а не „само да осигурява финансиране и да се надява“, че оптимизмът ще се възстанови.

„Следващата ключова стъпка за подпомагане на ликвидността ще бъде облекчаване на банковите регулаторни ограничения“, пишат в бележка стратезите на TD Securities.

Високата волатилност

Един признак, че досега мерките са недостатъчни е постоянната волатилност на борсите. Високите й нива принуждават фондовете и банките да продават позициите си в опит да контролират размера на риска в своите портфейли. Това от своя страна обаче довежда до повече продавачи, отколкото купувачи, нестабилност в цените на активите и автоматично по-висока волатилност.

Някои от мерките, предприети от Фед - като закупуване на облигации и облекчаване на условията се кредитиране на банките, за да могат да се намесят като купувачи на някои от тези активи, са насочени към прекратяване на тази спирала. Но стъпките не успяха да успокоят пазарите.

Друга грижа за централните банки, която набира все по-голяма спешност: корпоративният кредит.

Разходите, които компаниите плащат за заеми на пазарите на облигации, се покачиха до многогодишни максимуми и остават силно завишени въпреки ходовете на централната банка.

Ел-Ериан заяви, че подозира, че се работи за координиран отговор на Министерството на финансите и Фед, който той прогнозира, че ще бъде направен „през следващите няколко дни, дори не и седмици“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
shinawatra
преди 4 години
Централните банки могат само да налеят още пари, друго нищо. И да предизвикат поскъпване на биткойн и злато!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
ing5rov
преди 4 години
ше направат тъй , че една кока кола да струва десет долара ... в най добрия случай .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още