IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Милен Велчев: Рецесията вече е в дома ни, въпросът е колко ще продължи

Държавата трябва да е готова да реагира решително, дори с цената на изчерпването на фискалния резерв, твърди бившият финансов министър

17:32 | 23.03.20 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Макар че статистиката все още не го е показала, нямам никакви съмнения, че рецесията не е на прага ни, а вече е в дома ни. Единствените два въпроса са колко дълбока ще е тя и колко продължителна. Това коментира бившият финансов министър Милен Велчев в интервю за в. „24 часа“ относно пандемията от коронавирус и мерките, които държавата взема, за да запази бизнеса. 

Според него  държавата трябва да е готова да реагира решително, дори с цената на изчерпването на фискалния резерв, но да е готова и за още по-лош сценарий. По думите му фискалният ни резерв е доста висок, но продължителната криза може да го изчерпа. Това от своя страна не е нещо “твърде лошо”, смята той. Поемането на нов дълг е една очевидна мярка, особено при днешните ниски лихви“, смята бившият финансов министър.  Според него държавата трябва да използва всички налични резерви, за да се противопостави на икономическите последици от мерките срещу коронавируса. 

По думите му държавният бюджет в приходната му част трябва да бъде актуализиран, независимо от действията на управляващите. „Що се отнася до емитиране на дълг, сега може би не е най-добрият момент за това, но е много вероятно да е много по-добър, отколкото след 6 месеца, когато част от фискалния резерв ще е изчерпана“, уточнява Милен Велчев в интервюто.

Според него една от добрите възможности за помощ на бизнеса е някаква осигурителна ваканция. 

„Целта е държавата да каже на бизнеса - докато плащате заплати, няма да дължите социални осигуровки по време на острия етап от кризата. Тази мярка автоматично ще важи само за коректните работодатели и наистина ще внуши, че държавата е готова да поеме своята отговорност", твърди Милен Велчев. Според неговите изчисления това би струвало на  хазната около 300 млн. лв. на месец, което е равно на около четвърт процент от БВП.  

По думите му предложението хазната да поеме 60% от възнагражденията на служители, чиито работни места са застрашени от епидемията, може да бъде адекватно само ако бъде по-всеобхватно и за по-траен период.

Милен Велчев е скептичен и по отношение на намерението на държавата да налее 500 млн. лв. в Българската банка за развитие под формата на увеличение на капитала и оттам тези пари да потеглят към предприятията. Според Велчев подобна помощ ще бъде прекалено тромава и няма да има бърз ефект. 

Има смисъл аргументът, че трябва да видим колко дълбока е кризата, преди да формулираме мащаба на мерките. Но същевременно с изчакване рискуваме да изтървем влака и да не успеем да спасим толкова работни места, колкото можем да спасим, ако действаме бързо“, коментира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
driverf1
преди 4 години
Велчев,Велчев,вие двамата с Котев колко имате да плащате заради външния дълг,ама нейсе такава ни е системата и нямахте никаква отговорност за действията си.....,затова не ръси мозък ами се радвай на свободата си.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
lyusien
преди 4 години
Няма дя а бъде нито много дълга а това значи ще бъде по лека Така наречената V образна рецесия Мерките -досега няма реално никакви приети мерки освен че държавата наля светкавично 500 милиона лв в държавната банка за развитие По добрия вариант е тези пари да бъдат дадени на потребителите -пенсионери работници служители Първо 20% от тези пари веднага ще се върнат в бюджета Второ голяма част от тях ще се върнат във фирмите производството и потреблението А това е близо 0.5 от Б В П Освен това не е ясно как ще бъдат раздадени тези пари от ръководството на тази банка Като познаваме българския манталитет голяма част могат да бъдат откраднати
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 4
дядя Вова
преди 4 години
А, *** тоя още ли е на свобода?Да вътря държавата с 1 камион валута!И още да ръси мозък !???!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
vladi_guetzov
преди 4 години
Разбира се ,че ТРЯБВА СПЕШНО министерството е да помогне финансово и организационно земеделските производители и колкото по-рано ,толкова по-добре.Надяваме се чиновниците да обсъдят и решат проблемите и скоро да прочетем изявление -отговор какво са направили и какви мерки предприели за подпомагане на земеделците.Да се управлява е отговорност ,взимането на решения и мерки ,от който зависи реколтата и изхранването са важни и сега хората ви наблюдават и преценяват полезността на това ,което правите.Не е необходимо само да ни плашите /по телевизията/ , а да ни помогнета как да се справим и оцелеем работейки.Министерствата управляват , а ние хората наблюдаваме ,оценяваме и очакваме бързи и адекватни мерки за земеделието и бизнеса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още