IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След пандемията: Спад на инвестиции, замразяване на строежи, предоговаряне на наеми

Евентуална криза ще засегне недвижимите агенции и брокерите, които са спекулирали, прогнозира Страхил Иванов, управител на “Явлена”

16:57 | 23.03.20 г. 8
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Ако на имотния пазар не се реализират сделки два или три месеца, това не е страшно. Хората разбират необходимостта от отлагане. Подобен случай на замразяване на икономиката и пандемия досега не е имало. Това каза в предаването “ИмоТиТе” на Bloomberg TV Bulgaria Страхил Иванов, управител на “Явлена”.

“Пред последните две седмици пазарът е много интересен. Има градове в страната, в които активността се увеличи - черноморските например. В големите градове интересът намалява”, посочи Иванов.

“Хората трябва да има къде да живеят. Пазарът на недвижими имоти е вечен, той няма да се промени тотално - да, забавя се, но той не спира”, коментира експертът.

Според Иванов евентуална криза ще засегне недвижимите агенции и брокерите, на които клиентите нямат доверие - тези, които са подавали лъжливи оферти, които са спекулирали.

По думите му неясната обстановка не дава възможности за прогнозиране какво ще се случи на пазара.

“Всичко е въпрос на срок. Прогноза за това ще паднат ли цените никой не може да даде”, смята той.

Страхил Иванов очаква през следващите седмици да има замразяване на обекти ново строителство. Той обясни обаче, че това няма да се отрази на пазара, тъй като броят на новозапочнатите сгради е голям.

“Наемният пазар е този, който ще отвори ниша и ще се развие от гледна точка на предоговаряне на условия”, заяви експертът.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 5
Mnk17
преди 4 години
Ако в Щатите цените станат с повечко нули, не знам при нас какво ще е ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 3
eurolinker
преди 4 години
Всичко е въпрос на срок. Прогноза за това ще паднат ли цените никой не може да даде, смята той.Смятал той... Цялата глобална икономика се сгромолясва, потреблението тоже, а цените на зеленото и на строящото се нямало да паднат...мОре, ще падат не ами, ще се сгромолясват!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 1
mrynmryn
преди 4 години
"недвижимите агенции и брокерите, които са спекулирали"Че то други има ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 2
дядя Вова
преди 4 години
Доколкото познавами и такива - да.Но те и затова са станали брокерчета, що са посредствени за друго.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 2
Painkiller
преди 4 години
"Стабилни цени и високи нива на търсене, корекции в рамките на +/-3%." Два месеца по-късно припевът се е сменил, май множество неграмотни брокерчета предстои да излезат в заслужена ваканция за преквалификация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 1
mirodes
преди 4 години
Брокерите прилагат номера от селски вечеринки.Обявяват цените в евро-например 995 евро за квадратен метър,без ДДС.А това са си 2400 лв.Ама хората си викат-евтиния,няма и 1000 евро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 1
red6
преди 4 години
Аз това не разбирам - значи за да караш такси изкарваш все някакви курсове и имаш лиценз за дейност. Това само да откараш някой от точка А до точка Б. Обаче няма никакъв проблем да почнеш веднага да посредничиш за жилищни сделки и да носиш НУЛЕВА отговорност. Нещо май е дълбоко нередно, а?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 1
ing5rov
преди 4 години
"Според Иванов евентуална криза ще засегне недвижимите агенции и брокерите, на които клиентите нямат доверие - тези, които са подавали лъжливи оферти, които са спекулирали."Що , да не би да има други ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още