IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Текстът за ценовата спекула от Закона за извънредното положение ще отпадне

Радев услужливо забрави да каже, че този текст е по предложение на БСП, изтъкна премиерът Бойко Борисов

14:43 | 22.03.20 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Още утре текстът в Закона за извънредното положение за ценовата спекула ще отпадне. Това каза премиерът Бойко Борисов на извънреден брифинг в Министерския съвет във връзка с ветото на президента Румен Радев.

„Той (Радев – б.авт.) услужливо забрави да каже, че това е по предложение на БСП – точките за спекулата“, коментира Борисов. Той посочи, че когато депутатите приемаха закона, Дариткова му се обадила да му каже, че БСП ще излязат от залата, ако не се приемат техните предложения за спекулата и „ние ги приехме“, каза премиерът.

Той изрази изненадата си от решението на държавния глава. „От неделя до днес сме провели две срещи с президента, една по моя инициатива, другата по негова, с експерти, министри, щаб, секретари, всеки ден му се обаждам и му казвам какво се прави“, изтъкна той.

„В президентството всички се съгласихме, че мерките на правителството са най-добрите в Европа. Дават ни за пример като най-навременните, най-бързи, най-точни и затова ги изпълняваме така, по предписания на щаба“, каза Бойко Борисов.

Що се отнася до свободата на словото, Борисов посочи, че търси алтернативните мнения, затова е създаден и медицинският съвет. "Искам всеки професор, доктор, който има съвет към правителството, да се чуе, именно за последващите мерки. Не искаме да остане сфера от хора, от специалисти, да не чуем тяхното мнение. Когато са противоречиви, ще ги сравняваме, ще ги събираме, това и направихме. Ще имаме цялата палитра от медицински специалисти, защото в тази ситуация се ръководим единствено и само от мнението на специалистите и експертите и ги прилагаме на секундата“, обясни той.

"Защо е нужно със страховете на хората да си правим политически пиар? Нашата задача е единствено и само опазването на здравето и живота на хората. Най-лесното е да освободим веднага резервите на държавата. Тоя резерв никой няма да си го занесе вкъщи, той е на сайта на финансите. Утре може на базата на него да изтеглим и кредити. Нека като видим за колко - за месец-месец и половина, два ли, три ли, тогава вече на засегнатите ще извадим пари, ще сложим - с кредити ли, как ще го ... Искам най-добрите да го измислят как да стане, за да останат парите за пенсионерите, за лекарите и сестрите, лаборантите, които са на първа линия. Тогава чак да видим къде по-точно трябва да подпомогнем", каза той.

Дефицит лесно можем да направим. Само ние работим за балансиран бюджет, но можем и да допуснем дефицит, каза още премиерът. Това е най-лесното, всичко това съм го изговорил на президента, казал съм му защо толкова стискаме, обясни той. 

Според Борисов Румен Радев не предлага алтернативни мерки. По думите му бизнесът също трябва да сподели цената на последствията.

Темата за коронавируса можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 1
vladi_guetzov
преди 4 години
Правителството трябва спешно да обсъди факта,че много българи /и техните семейства/неработещи поради кризата , но теглещи пари ще абеднеят , фалират или ще стигнат в даден момент да нямат пари какво да ядат.Защото тази криза най-вероятно няма да продължи 4-5 месеца както в Китай ,а може да има и втора вълна.Правителството трябва спешно да се ангажира с разкриване на нови работни места и наемане на работа на безработните. Трябва да се,, отключат ,,обществените поръчки,транспортни , строителни ,ремонтни и др. дейности и да се ангажират безработните в такива дейности,с което ще се гарантират доходи ,спокойствие и стабилност.Трябва фирмите да бъдат стимулиране за разширяване на производството и наемане на нови служители.Работните места трябва да се обявяват и съобщават на всеуслушание.Във всички градове и курортите включително могат да се реализират проекти,които да включат безработните.,защото кризата няма да мине за 4-5 месеца както в Китай,а е възможна и втора вълна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
ing5rov
преди 4 години
Щото са научени в мътна вода риба да вадят ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
ivanrog
преди 4 години
Това, което явно не се разбира в правителството е че трябват АДЕКВАТНИ мерки. БСП са виновни за спекулата, а вие защо не предложихте по-добър текст, да не питам какво прави КЗК в останалото време, че не се бори със "спекулата". Не може от началото на "кризата" да сменяме всеки ден мерките, просто е абсурдно и демонстрира тотална липса на последователност, същото се случи и със закона за извънредното положение - дори министъра и шефките на комисията и парламентарната група се изпокараха заради хаоса, а са от една партия. Само и единствено се демонстрира тотална неподготвеност. Как пък не си взехте поука от хаоса с африканската чума по свинете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още