IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фандъкова: При масово заразяване капацитетът на болниците няма да е достатъчен

С дисциплина, самоограничения и отговорно поведение може да се предотврати налагането на много по-строги мерки, като въвеждане на пълна карантина, твърди кметът

11:50 | 20.03.20 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

В последните часове разговарям с десетки софийски лекари, които настояват за по-строги мерки, с които да ограничим разпространението на вируса в града ни. Да, нашите здравни заведения имат най-голям капацитет, но той е ограничен и няма да е достатъчен в случай на масово заразяване. Това става ясно от обръщение на кмета на София Йорданка Фандъкова към жителите на града, публикувано на сайта на общината.

Грдоначалникът подчерта, че от „нашата дисциплина и лична отговорност зависи да ограничим заразата, така че да дадем на нашите лекари възможността да лекуват всеки, а не да се налага да избират“. 

„Аз разбирам и споделям тревожния глас на нашите лекари. Те в момента поемат тежките случаи и се грижат за болните. На тях разчитаме да спасяват живота ни и сега е наш ред да им помогнем, защото ние сме техният екип. Нашата отговорност е техният успех, а успехът е животът. Обръщам се към възрастните хора – останете си в къщи! Вашите деца и внуци с радост ще отделят от времето си, за да имате храна и лекарства. За тези, които са сами, екипи на общината доставят стоки от първа необходимост в домовете им. Моля всички, родители и млади хора, не посещавайте детските и спортни площадки в парковете и градините“, допълва Фандъкова.

Тя е категорична, че с дисциплина, самоограничения и отговорно поведение може да се предотврати налагането на много по-строги мерки, като въвеждане на пълна карантина.

От думите на Фандъкова става ясно, че Столичната община заедно с националния щаб има готовност и за въвеждане на по-твърди мерки, при разрастване на случаите в столицата. От вчера заедно с полицията, районна прокуратура и здравни медиатори са предприети засилени мерки за информиране на гражданите в ромските махали на София.

Продължава дезинфекцията около големите болници, в кварталите, на пешеходните подлези и пазарни площадки, обясни още кметът на столицата. 

В петък Столичната лекарска колегия също призова за по-строги противоепидемиологични мерки, включително и налагане на пълна карантина на столицата. Лекарите призоваха управляващите да дадат максимални правомощия на органите на МВР и главния прокурор за спазване на ограничителните режими.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
serafima
преди 4 години
Данке, сигурно знаеш колко безсилна и безпомощна изглеждаш. Стига си се ПЪНАЛА колко те е грижа за хората. НЕ ТЕ Е ГРИЖА и НИКОГА НЕ Е БИЛО!Натискате се да сте във властта, ти самата знаеш как беше избрана за сетен път при ремонти върху ремонти, кражби и зловреди.Ние станахме колониална държава, управлявана от мутри и мафиоти! А парламента се управлява от един GSM. Шайката е в кръгова отбрана, а всякави калинки, мисирки и обикновени *** са впрегнати да чистят *** на барба Ганис от Банкя...СИК-аджията е пътник.Часовника тиката...Тик-так..тик-так... Оставете лекарите да водят войната срещу коронавируса, стига грандоманщина!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
справедлив1
преди 4 години
много добър съвет младите да ходят да събират инфекция и да я носят на старите ПОМИСЛЕТЕ МАЛКО КАК СЕ ВОДИ БОРБА С ЗАРАЗНА БОЛЕСТ НЕ ПРОПОВЕД ОТ ЧИНОВНИЦИ А С АЛГОРИТЪМ КОИТО ГО ИМА В УЧЕБНИЦИТЕ ЗА БОРБА С ЗАРАЗНИТЕ БОЛЕСТИ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
Императорът
преди 4 години
Фъндъкова - това върви го кажи на хелектората си - дето те крепи на власт. ТЕ не спазват разпорежданията, не ние !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
Biso
преди 4 години
Само няма да се плашите. В Китай крематориумите прибираха 60% от починалите от домовете им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
mapto
преди 4 години
Тестове за всички медици, които работят в близост около потвърдени случаи. Така ще бъде избегната грешката, която беше допусната на два пъти в Италия - в болниците в Кодоньо и Алцано Ломбардо, където болницата се превръща в огнище и разпространител.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още