IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Столичната лекарска колегия поиска поставянето на София под карантина

Да се въведе забрана за напускане на домове или вечерен час в София, настояват лекарите

09:43 | 20.03.20 г. 2
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Столичната лекарска колегия настоява за по-строги противоепидемиологични мерки.

"Подкрепяме всички въведени мерки до момента, но не се спазват достатъчно - доста хора под карантина не я спазват. Масово не се ползват предпазни средства, малки търговски обекти продължават да работят. Настояваме за въвеждане на доста по-тежки мерки. Искаме да се въведе забрана за напускане на домове или вечерен час в София, ограничаване на режима на влизане и излизане от столицата", заяви д-р Асен Меджидиев от Столичната лекарска колегия пред Bulgaria ON AIR. 

Лекарите искат налагане на ограничителни мерки, които да доведат до резултат. Те призовават управляващите да дадат максимални правомощия на органите на МВР и главния прокурор за спазване на ограничителните режими.

Декларацията на Столичната лекарска колегия е пусната до всички институции.

Намираме, че дотук въведените мерки трябва да бъдат още по-ограничителни, за да опазят хората от самите тях. Ето защо ние не само предлагаме, направо настояваме да въведете забрана за напускане на домовете, както и да се ограничи влизането и излизането от  София. Според нас тази мярка ще помогне много повече за ограничаване разпространението на коронавируса, за спасението на нашите близки, познати, непознати и всеки един човек, пише в писмото на Управителния съвет на Столична лекарска колегия до президента, премиера, здравния министър.

Политиците и управляващите в тази държава да дадат максимални правомощия на главния прокурор и МВР за овладяване на тази извънредна ситуация, предлагат още лекарите.

Нека държавата вземе мерки и мобилизира фармацевтичната промишленост за опазване на ресурса от суровини за изработване на изключително важни медикаменти, които много вероятно скоро ще бъдат нужни, следейки съобщенията на научните дружества от Европа и света за производството на медикаменти за борбата с COVID-19. Нека по възможност ограничим износа на суровини и насочим усилията си към внос на такива суровини и медикаменти, които показват ефективността си в борбата с COVID-19, посочва се в писмото до институциите.

Разширява се обхвата на блокадата в Банско. Вече и в община Белица има вечерен час, а около 130 души са под карантина, защото са работили в Банско, стана ясно днес.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
be_google
преди 4 години
Дайте му на Бай ви *** карантина....!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
vaskodd
преди 4 години
И какво, ще седи някой да следи дали не се събираме в блока и не си ходим по комшийски на гости ли! И до магазина ли да не можем да ходим? Съвсем ще изперкат хората. На открито е по-трудно да се зарази човек. И сегашните мерки са предостатъчни, стига да се спазват - трябва по строг контрол и хорага да са по-съвестни. А лекарската колегия вместо да дава (мало)умни предложения по-добре да си гледа съвестно работата, че като опрем до тях, голяма част от тях хич ги няма!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още