IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Менда Стоянова се отказа от предложението за авансовия корпоративен данък

Срещу идеята той да се изчислява на база миналогодишната печалба се обявиха БСК и АИКБ

23:57 | 19.03.20 г. 3
<p>
	Менда Стоянова.&nbsp;<em>Снимка: Благой Кирилов, БГНЕС</em></p>

Менда Стоянова. Снимка: Благой Кирилов, БГНЕС

Председателят на парламентарната Комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова е оттеглила предложението си авансовият корпоративен данък да се изчислява на база миналогодишната печалба, съобщава Българската стопанска камара (БСК) на страницата си във Facebook.

Облагането ще остане, както беше досега, на база прогнозна печалба. Това е станало възможно благодарение и на персоналните усилия на зам.-председателя на БСК Станислав Попдончев, който участва в заседанието на Правната комисия по проекта на Закон за мерките по време на извънредното положение. Той е провел няколко разговора със Стоянова, както и с други народни представители.

По настояване на Попдончев е отпаднало и предложението работодателите да плащат 50 на сто обезщетение на работниците, когато по заповед на държавен орган се спира дейността на предприятието.

По-рано днес Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) също се обяви категорично против изменение на реда за внасяне на авансови вноски за корпоративния данък на базата на данъчната печалба, декларирана за 2018 г. 

При очакван срив за редица бизнеси се предлага авансовите вноски за корпоративен данък за първите шест месеца от 2020 година да бъдат изчислени и определени служебно от НАП на база реализираната печалба през 2018 година, без право тези вноски да бъдат променяни за полугодието на 2020 г. Това на практика означава задължително авансово внасяне на данък в тежка обстановка – загуби на предприятията, освобождаване на работници, фалити, който е ясно, че в края на годината ще бъде недължим, се казваше в позицията на АИКБ. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 0
data
преди 4 години
Ако погледнеш биографията на г-жа М.Стоянова ще си отговориш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
Toranaga
преди 4 години
Тази Менда се оказва корпоративен садист!!! Как може в такъв момент да искаш реално вдигане на данаците !!????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
Nemezanimavai
преди 4 години
Искат тотално да убият и малко останалия бизнес в България!повръща ми се от политици некадърници!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още