IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лагард: Очаква се значителен спад в икономическите резултати на еврозоната

Пандемията изисква амбициозен, координиран и незабавен политически отговор на всички фронтове, казва управителят на ЕЦБ

10:47 | 20.03.20 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейската централна банка (ЕЦБ) е готова да предприеме решителни действия при настоящата криза. „Ние ще направим всичко в рамките на нашия мандат, за да подкрепим еврозоната", написа управителят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард в гост-статия за германското издание Handelsblatt. С оглед на проблемите ръководителят на институцията очаква значителен спад в икономическите резултати във валутната зона.

Голяма част от икономиката е „временно парализирана“. Настоящата ситуация застрашава работните места и заплашва съществуването на компании, посочи тя в текста. Пандемията е „изключително сериозен икономически шок, който изисква амбициозен, координиран и незабавен политически отговор на всички фронтове“, категорична бе Лагард.

Освен мерките за здравния и финансовия сектор според Лагард паричната политика също играе централна роля. Тя трябва да осигури на финансовия сектор ликвидност и да подсигури благоприятни условия за финансиране на икономиката. През нощта на четвъртък ЕЦБ прие мащабни мерки за по-нататъшно подпомагане на икономиката в еврозоната. Освен всичко друго, банката увеличава покупките си на облигации със 750 милиарда евро.

Според Лагард приетите инструменти отговарят на типа икономически шок. Така трябва да се предотвратят нарушения в ценообразуването на кредитите. Освен това инструментите са проектирани така, че ЕЦБ да може да реагира на променящите се обстоятелства. Централната банка би „гарантирала, че всички сектори на икономиката могат да се възползват от благоприятните условия за финансиране, които им позволяват да издържат на този шок“, допълни тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
shinawatra
преди 4 години
Тоя... икономически вирус:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
abdul
преди 4 години
Ама много страшен тоя вирус бе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
shinawatra
преди 4 години
Пак ли ще спасяват негодните да оцелеят паразитиращи икономически субекти с парите на всички? СССР поне фалира от първия път.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
ivanrog
преди 4 години
Разбирам желанието за спасяване на икономиката, това е нещо неоспоримо, НО коя икономика? Икономиката на парите, където пари създават пари и никой не гледа реален продукт? Или може би икономика на БВП, който отдавна не отразява реално създаденото? А може би икономиката на кредит от децата и внуците ни? След предната криза започна полемика за това на къде трябва да се движи света, но нещо май се върна към още от същото и не пожела да се реформира. Това е същото като влагането на средства в нашата здравна система, колкото и да влагаме в нея, без реформи няма да даде по-добър продукт. Въпроса е какви да са реформите и дали световния елит е готов да започне сериозни разговори по темата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още