IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Горанов: Covid-19 не би трябвало да спре пътя ни към еврозоната

Горанов отказа да се ангажира с конкретна прогноза за фиска, но призна, че няма да се постигнат първоначално заложените цели за приходи и разходи

21:12 | 19.03.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ</em></p>

Снимка: БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ

Финансовият министър Владислав Горанов изрази увереност, че избухналата пандемия от коронавирус няма да сложи прът в пътя на България към ERM II и еврозоната. В интервю за bTV Горанов каза, че не очаква пътят на страната към еврозоната да бъде стопиран от кризата, макар че призна, че някои процеси може да бъдат забавени. В разговора той подчерта и многото варианти, с които страните от еврозоната разполагат за борба с негативните икономически последици, конкретно напомняйки за вчерашното решение на ЕЦБ "на практика да купува всичко безгранично".

Горанов отказа да се ангажира с конкретна прогноза за фиска, заявявайки, че е авантюристично да се каже още отсега каква ще бъде дупката в бюджета в края на годината. Според Горанов обаче няма да се постигнат първоначално заложените цели по отношение на приходи и разходи в държавния бюджет. Същевременно той заяви, че „очакваната загуба за приходната част на бюджета е около 3 млрд. Лева. „Ако добавим допълнителните разходи, които неминуемо ще се наложат, вероятно сумата ще набъбне. Искам да ви уверя, че както финансовата, така и фискалната система имат достатъчно ресурси“, добави министърът.

„Най-трудното предизвикателство пред политиците е да запазим самообладание и да не извършим глупости. Говорим още от месец февруари за потенциален проблем, свързан с тази зараза“, каза още Горанов. „Най-уязвим от тази криза е отделният човек, който разчита на работната си заплата, за да оцелее“, поясни министърът и препоръча на всеки един предприемач да направи трезвен анализ на тази ситуация.

„В момента ние стриктно следваме препоръките на нашите медицински специалисти, за да ограничим и социалните контакти. Ние или ще преодолеем този вирус, или ще свикнем да живеем с него“, убеден е Горанов.

По думите му прозрачността на разходите, които извършва бюджетът, е гарантирана. Горанов очерта като приоритети гарантирането на дейността на здравната система и службите за сигурност. Той добави, че макар и в лимитиран състав, държавната администрация продължи да работи държавната администрация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 9 rate down comment 2
serafima
преди 4 години
Неуморим и нагъл в действията си е дистанционният студент в Свищовската школа, а сега възседнал УНСС като докторант във вредните си за България и удобни за него финансови действия. И МУ СУ получава дотук. Хората не са любопитни за съдбата си. Например къде отиде излишъкът, който той и Борисов изтъкваха от сутрин до вечер? Очевидно е, че корона вирусът изненада управляващите и разкри всичките им манипулации на бюджетния излишък, който се оказа само на хартия, а пари в банката няма или ресурсът е напълно недостатъчно.Този човек е ОТДАВНА за подаване на оставка, но по някакви причини оцелява като л. на повърхността на водата.СЕГА ВЪОБЩЕ не му е времето да мислим за еврото. Сега, когато Ла ГАРД мисли дали ще оцелее еврозоната, тези пак си правят вътрешна за страната реклама.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 4
be_google
преди 4 години
Питате " Какво ще правим там за мен остава загадка! ----- ми всичко за ГЕРБ в евро....нека им е лошо и хиляди сгради за троловете им из цялата страна и заплатите им в евро...!!! КАК ДА НЕ ИМ Е НА СМЕТКА!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 3
Whitestar
преди 4 години
Много просто е, г-н Горанов, кризата COVID19 нямя да сложи прат в колелата ни към Еврозоната, защото първо ще сложи прът в колелата на средния бизнес и на обикновените хора. Така с цената на кожата им ние на всяка цена ще се намърдаме там, с най-ниските доходи, с безправен и блеещ във Фейсбук народ, с жаргонен и циничен кадрови ресурс! Какво ще правим там за мен остава загадка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още