IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ООН: Глобалната рецесия е почти сигурна

Според Bank of America американската икономика вече е навлязла в рецесия

19:57 | 19.03.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Al Drago/Bloomberg</em></p>

Снимка: Al Drago/Bloomberg

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предупреди, че глобална рецесия „е почти сигурна“, а реакцията на отделните страни на пандемията от коронавирус „няма да отговори на глобалния мащаб и сложност на кризата“, предава Ройтерс.

„Това е момент, който изисква координирани, решителни и иновативни политически действия от водещите икономики в света“, заяви Гутериш пред репортери чрез видео конферентна връзка. „Намираме се в безпрецедентна ситуация и нормалните правила вече не важат“, допълни той.

„Глобална рецесия, може би с рекордни измерения, е почти сигурна“, допълни той.

Най-богатите страни в света предоставиха безпрецедентна помощ на страдащата световна икономика днес на фона на увеличаването на заразените с коронавирус в Европа, която е настоящият епицентър на заболяването. В същото време заразените в Китай, откъдето тръгна пандемията, намаляват

За момента в света има близо 219 хил. заразени и над 8900 смъртни случая.

„Нашият свят е изправен пред общ враг. Намираме се във война с вирус. Призовавам световните лидери да се обединят и да предложат спешен и координиран отговор на тази глобална криза“, заяви Гутериш.

Той призова страните да увеличат разходите за здравеопазване и да помогнат на страните, които не са толкова добре подготвени за справяне с кризата, включително като подкрепят усилията на Световната здравна организация (СЗО).

Гутериш заяви, че по отношение на световната икономика ликвидността на финансовата система трябва да бъде гарантирана, а банките трябва да използват устойчивостта си, за да подпомогнат клиентите си.

„Лидерите на Г-20 предприемат стъпки за защита на собствените си граждани и икономики чрез отлагане на лихвени плащания. Трябва да приложим същата логика към най-уязвимите страни в нашето глобално село и да смекчим дълговото им бреме“, отбеляза Гутериш.

По-рано днес Bank of America предупреди инвеститорите, че рецесия, предизвикана от коронавируса, вече не е предотвратима, тя вече е тук.

„Обявяваме официално, че американската икономика изпада в рецесия…, присъединявайки се към останалия свят и това е дълбок спад“, заяви икономистът от Bank of America Мишел Мейер, цитирана от CNBC. „Ще бъдат изгубени работни места, богатство ще бъде унищожено, а доверието ще бъде притиснато“, допълни тя.

Компанията очаква американската икономика „да рухне“ през второто тримесечие със спад от 12%. БВП за цялата година ще се свие с 0,8%, прогнозира тя.

Bank of America е насочила поглед към трудовия пазар като начин да разбере „магнитуда на икономическото сътресение“. Компанията очаква безработицата да нарасне близо два пъти, като всеки месец ще бъдат губени около 1 млн. работни места през второто тримесечие, с което общият брой на закритите работни позиции ще достигне 3,5 млн.

Мейер заяви, че ще става по-лошо. Компанията очаква тежък април, последван от „много бавно връщане към растеж след това, като икономиката ще се почувства малко по-нормално до юли“, каза тя.

„Въпреки че спадът е силен, смятаме, че той ще бъде сравнително краткосрочен“, допълни Мейер.

Тъй като икономиката остава на непозната територия, тя очаква „спасението“ да дойде от агресивни действия. „По отношение на политическия отговор, според нас не трябва да има горна граница за размера на стимулите“, заяви тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 33 rate down comment 0
крас
преди 4 години
СОРИ ГУТЕРИШ ,СОЛИДАРНОСТТА за която призоваваш този път за разлика от 2008 година НЯМА ДА СЕ СЪСТОИ. СВЕТЪТ Е ВЪВ ВОЙНА , НО НЕ С КОРОНА ВИРУСА !!!Войната е повече от видна и тя е между двата световни колоса - КИТАЙ и САЩ!!ЮАНА срещу ДОЛАРА !!!КОЯ ОТ ТЕЗИ ДВЕ ВАЛУТИ КОНТРОЛИРАНИ ОТ БАНКИТЕ НА КИТАЙ И САЩ ЩЕ СЕ НАЛОЖИ КАТО СВЕТОВНО РАЗПЛАЩАТЕЛНО СРЕДСТВО?!!ДОСЕГА производството бе в КИТАЙ , а потреблението в САЩ!ДОЛАРА РЕГУЛИРАН ОТ ФЕД бе световно разплащателно средство с което янките си позволяваха да си печата дълг да го продават на абуригените и после с някоя финансова криза да го заличат. Сега тази схема е нарушена. ЯСНО Е КОЙ Е ПРЕТЕНДЕНТА ДА ЗАЕМЕ МЕСТОТО НА КОМПРОМЕТИРАЛИЯТ СЕ ДОЛАР И ДА СПРЕ ТОВА БЕЗКОНТРОЛНО ВКАРВАНЕ НА ПАРИЧНА МАСА В ЕДИН ПАЗАР В КОЙТО ПРОИЗВОДСТВОТО Е УМРЯЛО. КИТАЙ СЪЩО ВКАРВА ПАРИЧНА МАСА НО В РАБОТЕЩА ИКОНОМИКА , А НЕ В КАЗИНАТА В КАКВИТО СЕ ПРЕВЪРНАХА ЗАГУБИЛИТЕ ТОТАЛНО ДОВЕРИЕТО СИ АМЕРИКАНСКИ И ЕВРОПЕЙСКИ СВЕТОВНИ БОРСИ. САЩ не са подготвени и като КУЧЕНЦЕТО НА ПАВЛОВ се надяват КИТАЙ подобно на случилото се през 2008 година да продължи да подава онова което липсва в икономиката не само на САЩ , но и на Европа.СОРИ, НО ТОВА ГУТЕРИШ НАМА ДА СЕ СЛУЧИ. ИЗНОСА НА ОСНОВНИ СТРУКТУРНО ОПРЕДЕЛЯЩИ ЗА ИКОНОМИКАТА НА САЩ И ЕВРОПА СУРОВИНИ НА МРЪСНИТЕ ПРОИЗВОДСТВА ДОБИВАНИ В КИТАЙ СА СПРЕНИ !!Елементарен пример е с ТОАЛЕТНАТА ХАРТИЯ, която масово се купува без да се знае, че това е свързано с добиването на целулоза която е изцяло под контролна на Китай. КАКВО ДА КАЖЕМ ЗА МРЪСНИТЕ ПРОЗВОДСТВА СВЪРЗАНИ С ФАРМАЦИЯТА С ОПРЕДЕЛЯЩИ СУРОВИНИ ОТ ХИМИЧЕСКАТА ПРОМИШЛЕНОСТ ЧИИТО ПРОИЗВОДСТВА СА ИЗЦЯЛО ИЗНЕСЕНИ В КИТАЙ!Връзката между КИТАЙ и САЩ не само е нарушена , НО И В МОМЕНТА НЕ СЪЩЕСТВУВА!!САЩ И ЕВРОПА СА В КОМА ЗАЩОТО СВЕТОВНАТА ФАБРИКА КИТАЙ СПРЯ ДА ИМ ПОДАВА КИСЛОРОД И ПРЕВЪРНА КОМАНДНОТО ИМ ДИШАНЕ В ИКОНОМИЧЕСКА И ФИНАНСОВА СМЪРТ. Кризата от 1929 година ще е като лебедова песен пред НАСТОЯЩИЯТ АПОКАЛИПСИС на стария "НОВ СВЕТОВЕН РЕД".Така ги вижда моята проста глава нещата и не ми е много приятно когато ми сочат като враг на случващата се в момента СВЕТОВНА ДЕПРЕСИЯ някакъв вирус, нямащ нищо общо с една финансова политика на едни негодници обитаващи една БЯЛА сграда стояща на върха на обратно обърнатият пентаграм пред фалическия символ на Белия дом.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още