IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МАЕ: Пандемията не трябва да ни разсейва от ангажимента за енергиен преход

Спадът в количеството на въглеродните емисии е временно явление и може да се обърне отново към растеж след края на вирусната криза, смята Фатих Бирол

23:31 | 19.03.20 г. 10
<p>
	Ръководителят на Международната агенция по енергетика Фатих Бирол. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Ръководителят на Международната агенция по енергетика Фатих Бирол. Снимка: Bloomberg

Влиянието на коронавируса по света и произтичащите от това смущения на глобалните пазари са в глобалния обществен, политически и икономически фокус. Въпреки че правителствата реагират на тези взаимосвързани кризи, те не трябва да изпускат от поглед голямото предизвикателство на нашето време - чистия енергиен преход, пише Фатих Бирол, изпълнителен директор на Международната агенция по енергетика (МАЕ) в коментар за Energy Post. 

Коронавирусът се превръща в безпрецедентна международна криза със сериозни последствия за здравето и икономическата активност на хората. Въпреки че могат да бъдат тежки, ефектите вероятно ще бъдат временни. Междувременно заплахата, породена от изменението на климата, която налага да намалим значително глобалните емисии на парникови газове през това десетилетие, ще остане. Не бива да позволяваме на днешната криза да компрометира нашите усилия за справяне с неизбежното предизвикателство пред света.

Направете икономическите стимули зелени

Правителствата изготвят планове за стимули в опит да противодействат на икономическите щети, нанесени от коронавируса. Тези пакети от стимули предлагат отлична възможност да се гарантира, че основната задача за изграждане на сигурно и устойчиво енергийно бъдеще няма да се изгуби сред шума на непосредствените приоритети.

Мащабните инвестиции за стимулиране на развитието, внедряването и интегрирането на технологиите за чиста енергия като слънчева енергия, вятъра, водорода, батериите и улавянето на въглерод (CCUS) трябва да бъдат централна част от плановете на правителствата, защото ще донесат двойни ползи в лицето на стимулирането на икономиката и ускоряването на прехода към чиста енергия. Напредъкът, който ще постигнем в трансформирането на енергийната инфраструктура на страните, няма да бъде временен – той може да има трайна промяна за нашето бъдеще.

мае мае

Както краткосрочни, така и дългосрочни ползи

Разходите за ключови технологии за възобновяеми източници като слънчевата и вятърната енергия са много по-ниски, отколкото през предходните периоди, когато правителствата пускаха стимулиращи пакети. И технологията както за слънчевата, така и за вятърната енергия, е в много по-добра форма, отколкото в миналото.

Междувременно водородът и улавянето на въглерод се нуждаят от големи инвестиции, за да бъдат по-широко популяризирани и да се намалят разходите. За това могат да помогнат настоящите нива на лихвените проценти, които вече са достатъчно ниски и намаляват допълнително, което прави финансирането на големи проекти по-достъпно. Правителствата могат да направят чистата енергия още по-привлекателна за частните инвеститори, като предоставят гаранции и договори за намаляване на финансовите рискове.

Не се разсейвайте заради коронавируса

Предприемането на тези стъпки е изключително важно, тъй като комбинацията от коронавируса и променливите пазарни условия ще отвлече вниманието на политиците, бизнес лидерите и инвеститорите далеч от прехода към чиста енергия.

Тази ситуация е тест за ангажираността на правителствата и компаниите. Наблюдателите бързо ще забележат, ако акцентът им върху прехода към чиста енергия избледнява, когато пазарните условия станат по-неблагоприятни.

Ценовият крах на петролните пазари ще разхлаби усилията за енергийна ефективност

Резкият спад на петролните пазари може да подкопае преходите към чиста енергия чрез намаляване на натиска на политиките за енергийна ефективност. Без мерки на правителствата по-евтината енергия винаги води до това потребителите да я използват по-малко ефективно. Намалява привлекателността за закупуване на по-ефективни автомобили или преоборудване на домове и офиси, за да се пести енергия. Това е лоша новина, тъй като темпът на подобрения в енергийната ефективност, важен елемент за постигане на международните климатични цели, вече отслабва през последните години.

Правителствата могат да се справят с това, като следват политиките, които вече се оказаха успешни, като например мерките за подобряване на енергийната ефективност на сградите, които създават нови работни места, намаляват сметките за енергия и опазват околната среда.

Последна актуализация: 07:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 2 rate down comment 0
Biso
преди 4 години
Дал съм грешни данни. Нефт и газ съствляват 18% от БВП на Норвегия и 62% от износа им. Няма да е лесно да запълнят тази дупка.Относно мигрантите, не бъди толкова сигурен, че ще спрат да ги хранят. Нищо не е свършило докато не свърши. Norway is in the global top 7 exporters of crude oil. The oil and gas sector constitutes around 18% of Norwegian GDP and 62% of Norwegian exports in 2018. Norway is Western Europe's most important source of natural gas
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 4 години
пак добре,че можеш да четеш... поздрави!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 1
korn
преди 4 години
Ходил съм в Норвегия. Много са напред с зелената енергия. Много електрички карат. 5 милиона са, организирани и дисциплинирани.И да спрат да продават нефт пак ще са по добре от нас например. А историята че някой ще продължава да храни мигранти в Европа, свърши.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 1
Biso
преди 4 години
И Норвегия е в това число - 25% от износа е нефт. Погледни какво става с норвежката крона тези дни. Там имат и много мигранти, които трябва да хранят и може да стане много лошо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 3
korn
преди 4 години
Как да преминем към зелена енергия. Това значи полуразвитите мюсулмани и руснаци които се изхранват благодарение на петрола да умрат от глад. Говорим за 1,5 милиарда маймуни, които могат да бъдат агресивни. Трябва първо някак си да ги ограничим да не нападат цивилизацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 2
Hahoto
преди 4 години
Страх от това да не спре зелената далавера, измамата на века, това се чете в този пиар материал. Зелената чорба започва да се вкисва...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
studioaa
преди 4 години
Не се притеснявай - мечият пазар скоро ще създаде най-голямата армия от безработни в историята - милиарди буквално го казвам. У нас ще има 1 милион нови безработни и тези хора без работа и без пари ще бъдат много гневни и ще пометат всяка власт, която им вдига тока, за да спасява планетата и така "енергийния преход" ще бъде блокиран завинаги, а не временно, защото възстановяване няма да има за икономиката за много десетилетия напред...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 3
zelka007
преди 4 години
така е импе , за начало казвам да спрем субсидийте на атомните централи ... :))) ... и е крайно време да си плащат за ядрените отпадъци , а не бюджетите на държавите да ги мислят ... за иначе уж много ефффффтиния ядрен ток ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
Императорът
преди 4 години
Статията остава едно гнъсно чувство, все едно авторът едва ли не се кефи на пандемията и придружаващият я икономически срив - защото се намалявали някакви емисии? Ами пуснете тогава една чума, да изпонатръшка половината човечество - какво ще кажете?Но всичко е въпрос за едни пари - ГОЛЕМИ пари, които да бъдат откраднати от хората и да потънат в правилните джобове - цитирам една скорошна статия:"Нормалните правила за държавна помощ на ЕС няма да се прилагат за проекти, ползващи се със статут на IPCEI, което означава, че националните правителства ще могат да ги субсидират, без да се налага да спазват строги граници на държавните помощи.Комисията ще въведе преработени правила за държавна помощ за IPCEI, потвърди Комисията в изявление, като заяви, че ще позволи на държавите-членки да финансират мащабни иновационни проекти през граница, КОИТО В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ НЕ БИХА МОГЛИ ДА БЪДАТ ФИНАНСИРАНИ, ПОРАДИ ПАЗАРЕН ПРОВАЛ.https://***.investor.bg/evropa/334/a/syiuzyt-za-chist-vodorod-na-es-shte-stane-fakt-prez-liatoto-300172/?page=2Това е. Т.нар. "зелена енергия" е икономически неконкурентна. Дори тия, които искат да ни я натрапят, го признават в прав текст. Това което искат е - ПАРИ, които те не са изработили - субсидии - колкото е възможно повече. Климатическият терорист по нищо не се отличава от цганинът - той само ИСКА - и изобщо не се интересува искаш ли да му дадеш и можеш ли да му дадеш, дали се радваш на изобилие или сам си в нужда. Иска ти нагло, безочливо, зъби ти се и те заплашва. Ако зависеше от мене - всички тия щяха да бъдат осъдени и пратени в мините да копат въглища.Светът ще влезе в рецесия, милиони дребни бизнеси ще фалират - милиони хора ще загубят работата си - тия пак нагли и пак искат !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
Императорът
преди 4 години
Безочлив наглец, светът в момента има много по-важни грижи от безумното ти бълнуване. Като е толкова ефективна "зелената" енергия, тя не трябва да получава НИКАКВИ субсидии - нека сама по естествен път да се наложи... а не да крадете трилиони от джобовете ни, омайвайки ни със сладки приказки !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още