IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Светът е затънал в повече дълг отколкото може да си позволи

Количественото облекчаване сработи през 2008 г., ще сработи и сега, в идеалния случай заедно с фискалните мерки

09:15 | 21.03.20 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Ромонът на лихвените намаления, който рикошира в пазарите, със сигурност не е достатъчен. Широко разпространените вълнения на пазарите подчертават отново, че това, което реално има значение, е обемът на парите, а не цената им. Пазарите се нуждаят от допълнителна подкрепа от централните банки при кризи, защото точно тогава пресъхва ликвидността, пише за Financial Times Майкъл Хауъл, управляващ директор на CrossBorder Capital.

Други централни банки трябва бързо да последват Федералния резерв на САЩ и да започнат нови кръгове на количествено облекчаване, вместо да понижават допълнително лихвите. Вероятно вече сме преминали т. нар. повратна точка, след която сниженията всъщност вредят на финансовата система и така унищожават ликвидността.

Глобалната финансова криза от 2007-2008 г. - да я наречем ГФК1 - беше шок на предлагането за ликвидния механизъм, който предизвика последващ шок на търсенето в реалната икономика. Но тази криза, ГФК2, е сътресение за предлагането за реалната икономика, който предизвика масиран предпазен шок в търсенето на повече ликвидност.

Скокът в репо-лихвите през септември 2019 г. трябваше да бъде предупреждение, подобно на провала от 2007 г. на специализирани ипотечни кредитори като Northern Rock, преди ГФК1. Сега световният дълг е с около 130 трлн. долара по-голям, отколкото при ГФК1, според нашите собствени изчисления въз основа на данни на МВФ. В рамките на това корпоративният дълг нараства с цели 155 на сто.

Тези около 280 трлн. долара дълг имат среден матуритет от 5 години, което означава, че около 50-60 трлн. долара трябва да бъдат рефинансирани всяка година. Този вид търсене на финансиране е твърде голямо, тъй като сегашният финансов капацитет на балансите е ограничен и липсва резерв за сигурност, който да абсорбира системни шокове, като например коронавируса.

Зрелите финансови системи са по същество механизми за рефинансиране, при които балансовият капацитет е жизненоважен. Регулаторите не успяха да се справят с това. Последния път Чък Принс от Citigroup взе наградата за най-неподходящ коментар на кризата, когато каза, че банката „все още танцува“. Този път може да бъде Кристин Лагард от Европейската централна банка, която каза: „Задачата ни не е да ограничаваме спредовете (в доходността на ДЦК – бел. прев.)“

По-лошото от това е, че централните банки прогресивно издърпват чергата изпод себе си. През 1971 г., като прекратяват системата Бретън Уудс, те се отказват от контрола върху валутите си. До началото на 21 век те загубиха контрол над банковите и кредитните си системи. През последните няколко години, макар че ще го отрекат енергично, те също така загубиха контрол над своите пазари на държавни облигации.

Последна актуализация: 04:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 1 rate down comment 0
be_google
преди 3 години
USA точно сега трябваше да имат дъно по-ниско от 2008ма когато ДАУ падна до 6000....сега при 19 000 ЗА БОГА казаха че е ДЪНОТО!!!!!????? За Бога, манипулации на тотално олигархичния и мафиотски ЯВНО пазар няма да спрат!100 лъжи и крадене на парите на наивниците!!!!!По-реален и подценен в омента от пазара на БТ, Русия, Украйне и още няколко страни няма. Не е препоръка за инвестрешение за американски шитове и ***, имам само БГ акции. Знъннете в Инв Посредник в БГ и питайте какво да си купите сега. Тигъра ще скочи рано или късно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 8 rate down comment 4
крас
преди 4 години
Има неща които не се нуждаят от доказване. Когато съпоставиш графиките на КИТАЙСКИТЕ с АМЕРИКАНСКИТЕ фондови борси виждаш, каква е разликата между РЕГУЛИРАНИЯ и ДЕРЕГУЛИРАНИЯ СПЕКУЛАТИВЕН АМЕРИКАНСКИ ПАЗАР обърнал измерителите на борсовите индекси в КАЗИНО за залагания.ВИЖ КАКВИ СА КОЛЕБАНИЯТА НА ШАНХАЙСКАТА И НА АМЕРИКАНСКИТЕ ФОНДОВИ БОРСИ И ЩЕ СХВАНЕШ КАКВО ОЗНАЧАВА ПОНЯТИЕТО СИГУРНОСТ НА ИНВЕСТИЦИЯТА.За по малко от месец американските борси отписаха 1/3 от стойностите си. ПО ВАЖНОТО ОБАЧЕ Е, че зад цифрите на едните стои РЕАЛНА ИКОНОМИКА , а зад цифрите на другите ВИРТУАЛНИ РЕАЛНОСТИ НА БЪДЕЩИ ВЗЕМАНИЯ И ПЕЧАЛБИ. Трагедията обаче за САЩ и свързаните като нас с неговата система ДЪРЖАВИЦИ е в КАДРИТЕ КОИТО КАКТО ЗНАЕШ РЕШАВАТ ВСИЧКО. Нито ние , нито пък САЩ имат ОБУЧЕНАТА РАБОТНА РЪКА на Китай!!Що се отнася за дълга на САЩ чийто най голям кредитор е КИТАЙ, бъди сигурен, че и с него ККП ще подходи разумно придобивайки КОНЦЕСИИ над богатствата на трети държави длъжници на СБ или МВФ. ВЕНЕЦУЕЛА И АФРИКА Е ПРИМЕР ЗА ТОВА КАК ПРАГМАТИЧНО ПОДХОЖДАТ ДРУГАРИТЕ ОТ ККП ПРЕВРЪЩАЙКИ СЕ В НАЙ ГОЛЕМИТЕ ТЕХНИ КОНЦЕСИОНЕРИ НА ПРИРОДНИТЕ ИМ БОГАТСТВА. За разлика от нашият министър председател техният не е пожарникар , а ДОКТОР ПО ФИЛОСОФИЯ И ИКОНОМИКА С УЧИТЕЛ ВИДНИЯТ ИКОНОМИСТ ЛИ ИНИНГ.Докторската дисертация на ЛИ КЪЦЯН е отличена с наградата Sun Yefang най-високата награда на Китай в областта на икономиката.За най голямо съжаление КИТАЙ превзе всичко на изток от УРАЛ в.т.ч. и КАЗАХСТАН и БИВШИТЕ СЪВЕТСКИ РЕПУБЛИКИ. КИТАЙ Е КАТО КОРОНА ВИРУСА. Идва тихо и заразява всяка една държава в която стъпи крака на китайската високо организирани човешка маса.Битката между КИТАЙ и САЩ е битка на ЦЕННОСТНИ СИСТЕМИВ основата на едната система стоят ценностите проповядвани от КОНФУЦИИ, а в основата на другата заложените в СКРИЖАЛИТЕ 10 Божи заповеди. Познай коя от двете системи се е наложила - ТЯХНАТА или НАШАТА?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 10
SS-23
преди 4 години
Всеки път когато се папка на кредит идва време да се сметката. И понеже взелият кредит няма пари с които да плати, ще плати сметката с безработица, мизерия, загуба на покрив над главата и фалит....----Пълни глупости! Ти живееш в някакви фаттазии, бе! Като фалират или умрат или им вземат къщите, къде ще живеят бе? А? Ахаа ... ти ще си им изкупил къщите на безценица и ще им дадеш собствените къщи "под наем", т.е. пак "на кредит", а те да ти работят "ангария"!Точно тови ти обясних по-долу, че това НЯМА ДА СТАНЕ - няма да ви работим "на кредит" ве .... нали тови ти обяснявам, че тази ПИРАМИДА НЕ ВОДИ НАНИКЪДЕ ВЕ, момче... към то никъде не води! тази Игра на купуване "без пари" - ПРИКЛЮЧИ!И ква ще правите тогава вие печатащите "парите"? Какво ще правите, като нама да имате никакви активи!А като гледам, че си тръгнал и да избиваш турци и ***, стигам до заключението, че си бил чисто луд атакист или т.н. "патриот"- руска чуждица!Ти продължаваш да не вярваш, че хората са готови да умрат, но няма да продължават да плащат "дългове"... и правиш голяма грешка, че не вярваш!ОТПИСВАЙТЕ ИЛИ ВИ ПОТАПЯМЕ ВСИЧКИ В ЯМАТА , защот без нас хората сте НИЩО - КРЪГЛА НУЛА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 2
studioaa
преди 4 години
Какъв фанатизъм - не си фантазирай?!Всеки път когато се папка на кредит идва време да се сметката. И понеже взелият кредит няма пари с които да плати, ще плати сметката с безработица, мизерия, загуба на покрив над главата и фалит.... Тъкмо голяма част от хората - принудени от глада, мизерията и безпаричието ще напуснат големите градове и ще се върнат към обработване на земята, заради срива на доходите, които предстои ще може да възстанови част от загубената индустрия на България, заради авторитарната власт която ще дойде ще можем свободно и безнаказано да се разправим с малцинствата и да ги депортираме обратно в Турция или Индия... С други думи България ще се възроди отново след като ударим абсолютното дъно в следващото десетилетие...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 5
SS-23
преди 4 години
Ти пак се върна на твоите "активи", а уж изяснихме, че "актив" това са хората, т.е. тяхната енергия! И аз питам пристичко - СМИСЪЛА от това да си готов да сринеш всичко, но да не се откажеш от това, да правиш опити да владееш чуждата енергия, а значи да имаш претенции са "собственост" върху чуждият живот?! Смисълът от това?! За мен това е ЧИСТА ЛУДОСТ ... някакъв фанатизъм , откаченост и т.н...В това няма нищо разумно!Ами ако вземе на ОНИЯ да им връчим "утре" нотариалните актове на земята, и седнем да умрем, ккаво ще правят ТЕ "вдруги ден"? Къде, кое ще им е "актив4? Дали няма да се хванат взаимно за гушите, когато няма да има кого другиго! Всичко това, цялата та Система в момента абсолютно Ирационална и направо Откачена!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 2
studioaa
преди 4 години
Много просто дългът за едни е актив за други. Ако отпишеш дълга богатството за едни ще изчезне в черна дупка - а тези хора са най-влиятелните в целия свят и държат в джоба си всеки политик или централен банкер... Именно заради това ще се срине кредита, а не дълга, и длъжника ще фалира и евтиния кредит ще изчезне поне за известно време... Разбира се след като безработицата стигне 25-30% тогава ще се разиграе второ действие на трагедията - популисти/социалисти ще дойдат на власт и те ще опитат нещо като безусловния базов доход - но ще се провалят и ще запалят невиждана от от поне век инфлация... Няма как обикновеният човек ще загуби почти всичко и неговият стандарт на живот ще се срине... След срива на фиатните пари богатите ще притежават почти всичко във системата и дори ще съберат частни армии и тогава феодализмът ще се завърне с гръм и трясък... Този процес може да спре само от индустриална революция по-голяма от тази през 19-ти век...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 3
SS-23
преди 4 години
.. Както и да е - скоро хората ще загубят този "актив" и не само това, а ще загубят всеки лев, който са внесли като вноска след безработицата скочи до 30% официално(50% реално) защото натам тръгват нещата----И какъв е СМИСЪЛА от цялото това нещо ?! Значи вместо да отпишеш тотално всичко и всичко да се рестартира, ти решаваш изземеш "парите", т.е. спестената им енергия от миналото, но не искаш да паднеш по-гръб и да се откажеш от "печалбата" , т.е. от владеенето на чуждата енергия! Има ли изобщо някакъв разум в това... това за мен е чиста ЛУДОСТ на този, дето печата "парите"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 2
studioaa
преди 4 години
Ами много ясно, че не са никакъв за хора като мен, които с десетилетия вече следят и участват на фондовите борси.... Актив е нещо, което носи само приходи, а не разходи - ипотеката, колата и другите неща са вноска т.е разход и не са актив. И дори апартаментите под наем не са актив, понеже наемът е смешен в сравнение с цената им, ако са дошли без пари има сметка иначе йог... Както и да е - скоро хората ще загубят този "актив" и не само това, а ще загубят всеки лев, който са внесли като вноска след безработицата скочи до 30% официално(50% реално) защото натам тръгват нещата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 2
SS-23
преди 4 години
Там е работата, че няма "да плаща" нищо, т.е. няма да работи!И крайно време да престанеш да мислиш, че "апартаментчето" или "колата" или някаква друга "вещ" са ти някакъв "актив"! Никакъв актив не са, ако няма кой да ги купи!И изобщо - в какво мериш "актива"? коя е мерната едицина за "актив"? "Парите" ли? Че нали парите ги "печата" същият този, дето претендира че си му "длъжен с нещо". Е може ли да считаш за "актив" това, което сам си го печаташ?! "Актив" е "труда" т.е. "енергията" на индидива! Дау ама аз ти казвам, че той ОТКАЗВА да ти дава енергията си ... ще умре, но няма да ти работи! Е къде ти е "актива" тогава , в какво ?А като отказва да работи, т.е. отказва да му ползваш енергията, ти губиш двойно - хем една бойна по-малко , хем едно гърло по-малко, т.е. един по-малко на който може "да продаваш"!И къде е "киро на кирия" в цялата тази безумна схема?!ПИЙТЕ ЕДНА СТУДЕНА ВОДА ЛИХВАРИТЕ ... или се хванете взаимно за гушите, защото ЩЕ УМ РЕМ, НО НЯМА ДА ВИ РАБОТИМ под "дългова секира"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 2
studioaa
преди 4 години
Юбилей ще има но не и преди бай Иван да бъде ограбен и да загуби всичко т.е първо ще трябва кредитът да се срине и длъжникът да загуби всичко... Ти наистина ли мислиш, че богатите ще позволят бедняка да не си плати при положение, че неговият дълг е техният актив... Беднякът първо ще остане без работа, без ипотека и без кола, без почивка, без пари и тогава дългът му ще бъде облекчен - за да има какво да яде докато изплаща остатъка не за друго...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още