IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ГЕРБ предлага удължаване на срока за плащане на данъци

Бизнесът обаче е против служебното начисляване на авансовите вноски за плащане на корпоративен данък

14:10 | 19.03.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Управляващите предлагат удължаване на срока за плащане на данъци за физическите лица и фирмите. Това става ясно от предложените между първо и второ четене на промени в Закона за извънредното положение, внесени от председателя на парламентарната Комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова, съобщава БНР.

Ако предложението бъде подкрепено, данъците за физическите лица и фирмите ще могат да се плащат до 30 юни, а не както досега - съответно до края на април и до края на март.

Отстъпката от 5% от данъка за довнасяне на физическите лица ще може да се използва до 31 май, а не до края на март, предвиждат още промените, предложени от ГЕРБ.

Удължава се и срокът на отстъпката при местните данъци и такси. Всеки ще може да спести 5% от дължимото, ако направи цялостно плащане до края на юни. 

Отсрочка ще има и за фирмите – плащането на корпоративен данък се удължава до 30 юни, се посочва в предложението. В него е включена и специална формула за новите авансови вноски.

Според поправките на Менда Стоянова компаниите ще плащат авансово тазгодишния си корпоративен данък на базата на декларираните през 2018 г. приходи в текстовете е заложен срок до края на юни. Друга важна част от предлаганите от управляващите промени е, че до края на извънредното положение се спира обявяването на нови обществени поръчки. 

Предстои корекциите да бъдат гласувани в пленарна зала. 

Междувременно Българската стартъп асоциация (BESCO) изпрати до отговорните институции и медиите своя позиция относно предстоящото гласуване на мерките за подкрепа на бизнеса, подготвяни от правителството.

От стартъп асоциацията акцентират, че въпреки заплахата от икономически колапс, пред която сме изправени всички, държавата все  ще събере в аванс корпоративен данък за настоящата 2020, година. „Изчисляването на тези авансови вноски няма да се случи, както е било досега, чрез деклариране на предполагаемата, прогнозна, печалба, от самите компании (логично е те да имат най-ясна представа за това как ще се развие/свие бизнесът им), а ще бъдат начислени служено от държавата“, пише в позицията.

Според BESCO предложението на Менда Стоянова е ловък инструмент за компенсиране на забавянето на приходите в националния бюджет чрез принудително събиране на корпоративен данък върху печалби, голяма част от които, няма да бъдат генерирани през 2020 година.

Иначе, от Българската стартъп предприемаческа общност приветстват усилията на правителството и администрацията да вземе навремени и адекватни мерки за съхраняване на българския бизнес. От BESCO призовават вносителите на законопроекта и депутатите в пленарна зала да осмислят добре промените, касащи авансовите вноски, и да гласуват за мерки, които реално ще помогнат на бизнеса да преодолее настоящата криза.

От асоциацията са категорични, че служебното начисляване и принудително събиране на авансов данък изцяло ще обезсили ефекта от отлагането на плащането на корпоративния данък за 2019 година и дори ще нанесе допълнителни вреди на голяма част от бизнеса, който е имал силна 2018 година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:01 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 3
karadjata
преди 4 години
Много добър пример за това са Гърция. Ядоха, пиха и се веселиха и накрая сметката не си платиха. И пак са много по-добре от нас. И ще бъдат. Защото държавния дълг не е като частния, можеш и да не го платиш или да го обезцениш с инфлация или QE до безкрай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
karadjata
преди 4 години
В цял свят държавите се опитват да съхранят до колкото е възможно своите икономики с парични стимули чрез взимане на дългове от правителствата намаляване на лихвите до нула и под нула от ЦБ и безкрайни QE програми само нашите гербераски тикви се чудят как да затруднят още повече бизнеса. До Бойко Тиквата и Горанов сополаа вземете дълг от света сега докато може да се вземе с минимална лихва около 0% , и не се притеснявайте за връщането му защото никое правителство по света няма намерение да си връща дълговете а само да ги превърта (рефинансира) защото знаят, че централните банки ще го обезценят с безкрайното печатане на пари и предстоящата по-висока инфлация. фискалната дисциплина е за бедните страни, така си държат населението бедно и гладно. Всички богати западни икономики са потънали в дългове и никоя от тях на спазва фискална дисциплина и си живеят много по-добре от фискално отговорните, време е и България да поеме по пътя на фискалното разхлабване финансирано с дълг от международните дългови пазари а инфлацията и бъдещия икономически разтеж ще се погрижат за изплащането му в бъдеще. Това е начина да си опазим крехката икономика. трябва да взимаме пример от западна европа, разбира се ще трябват и реформи. Фискалната дисциплина и ниския държавен дълг нямат голям смисъл когато лихвите са нулеви, това няма да продължи вечно, който вземе сега ще е на далавера, бъдещата очаквана по-висока инфлация ще се погрижи за лесното изплащане на външния дълг, който както казах никоя държава и правителство няма и намерение да връща. Просто вижте какво правят на запад с фискалните правила с монетарните политики. Всичко е кредитен балон, но са много по-добре от нас, крайно време е и ние да се включим в купона, а накрая да му мисли кредитора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
ivanrog
преди 4 години
Аз имам едно питане как стигнаха до тия 300 хил. лв. оборот и тия 3 млн., границите по отношение на корпоративен данък. В България прилагаме наши си дефиниции за МСП, които са доста по-ниски от европейските, и в тях няма оборот 300 хил.лв или пък 3 млн! В крайна сметка трябва да има някаква равнопоставеност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още