IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трета жертва на коронавируса в България

Вирусът продължава да се разпростира географски и вече има случай и в Бургас

08:11 | 19.03.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Началникът на Националния щаб за борба със заразата ген. Венцислав Мутафчийски. <em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Началникът на Националния щаб за борба със заразата ген. Венцислав Мутафчийски. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Възрастна жена на 80 години е третата жертва на коронавируса в България. Тя е починала през нощта в "Пирогов", съобщи началникът на Националния щаб за борба със заразата ген. Венцислав Мутафчийски.  Става въпрос за възрастна жена на 80 години, която е била преместена от друга болница с тежък инсулт. 

"Има промяна в броя на регистрираните лица, установени са още 2 положителни проби. Така общият брой на лицата, установени с коронавирус, е 94", каза ген. Мутафчийски на редовния брифинг.

Вирусът продължава да се разпростира географски и вече има случай и в Бургас. Вчера обявиха положителни проби на хора в Смолян, Велико Търново и Перник.

Случаят в Бургас е на 39-годишна жена, която е била готвач в едно от заведенията в Банско, прибрала се е преди около седмица, има 25 контактни лица, приета е в инфекциозна клиника на бургаската болница.

Генерал Мутафчийски каза още, че има информация от посолството в Скопие, където двама граждани на Северна Македония след почивка в Банско са установени като положителни. 

От брифинга стана ясно, че в София болните във ВМА са 11, в "Пирогов" са трима, като единият пациент е с дихателна недостатъчност и  е интубиран, за него обаче все още не е категорично потвърдено, че е с коронавирус.. По един пациент има в МВР болница, в "Софиямед" и в "Александровска" болница.

Не се разширява възрастовата група на починалите в света, каза още шефът на Щаба. Изключение е за млад пациент, който е с левкемия. Всички починали у нас са възрастни хора с придружаващи заболявания, уточни Мутафчийски.

По време на брифинга стана ясно също, че през нощта един човек е избягал от наложената му карантина. Той вече е бил издирен и е върнат в „Пирогов“. Мъжът е бил с положителен бърз тест за коронавирус, а по-късно днес се очаква резултат от останалите тестове, които са му направени. 

„За бързите тестове ние направихме едно наше проучване. От 10 лица, които са със сигурност коронавирус инфекции, с установена клиника и доказани с PCR теста, бързите тестове са положителни само при четири. Останалите 70% са фалшиво отрицателни. За това говорехме през цялото време за бързите тестове. Това, разбира се, е още началото и трябва да видим и от други производители“, посочи Мутафчийски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
ANAV
преди 4 години
Може би искат да кажат фалшиво положителни, а лично на мен PCR теста ми изглежда по-надежден от бързия тест.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Инвестиращ
преди 4 години
"От 10 лица, които са със сигурност коронавирус инфекции, с установена клиника и доказани с PCR теста, бързите тестове са положителни само при четири. Останалите 70% са фалшиво отрицателни."Процентът на фалшиво отрицателните е фалшив.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още