IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сянката на рецесията надвисва над петролните пазари

Пазарните анализатори продължават да се надяват, че в краткосрочен план Русия и Саудитска Арабия ще успеят да постигнат съгласие за свиване на добива

13:10 | 19.03.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Забраните за пътувания, затварянето на границите и препоръките за самоизолация на фона на пандемията от коронавируса увеличават опасенията от глобална рецесия и карат търговците да увеличават продажбите на договори за суров петрол и горива, показват данни на Ройтерс.

ОТ 18 февруари досега са продадени петролни договори за около 180 милиона барела, пише Ирина Слав за Oilrpice, което не е добре за този конкретен стоков пазар, тъй като цените падат през периода.

Точно колко много неща могат да се променят за две седмици става ясно, когато човек сравнява настроението на петролните пазари в началото на март с това, на което сме свидетели сега. В началото на март, дни преди срещата на ОПЕК+ във Виена, повечето анализатори очакваха да бъде постигнато споразумение за по-дълбоки съкращения на производството, което да смекчи пагубния ефект на COVID-19 върху световната икономика. 

И тогава Русия отказа да играе по свирката на саудитците и заяви, че се връща към нормалните темпове на производство.

Саудитска Арабия реагира бързо, като заяви, че ще започне да развърта петролното кранче и ще увеличи добива до 12,3 млн. барела на ден през април, добавяйки, че паралелно с това Рияд ще работи за увеличаване на производствения си капацитет до 13 млн. барела на ден. Цените на петрола реагираха мълниеносно, като тези на сортовете Брент и West Texas Intermediate се сринаха под 40 долара за барел.

Междувременно състоянието на национална карантина започна да придобива все по-глобални мащаби с увеличаването на броя на новите случаи на заразени с коронавирус. Банките и консултантите се втурнаха да преразглеждат прогнозите си за търсенето на петрол за годината. Сега очакванията са за свиване на търсенето с милиарди барели дневно, което допълнително притиска надолу петролните цени.

Консултантска група Eurasia обобщи ситуацията в скорошен доклад: „С почти пълното спиране на международната авиация, както и ограниченията при сухопътния транспорт (особено използването на частни превозни средства) и корабоплаването на фона на затварянето на фабриките, потреблението на петрол през второто тримесечие може да преживее най-голямото свиване по време на това, което вероятно се разглежда като предстояща глобална рецесия“.

В същото време от сенките започват да излизат ловците на изгодни сделки. Във вторник цените на Брент и WTI скочиха с повече от процент спрямо стойностите от понеделник, благодарение на изгодния лов заедно с покриването на късите позиции, въпреки че последното не е непременно добър знак за петролните пазари.

Новините, че американското правителство ще закупи около 77 млн. барела местна петролна продукция за стратегическия резерв също имаха положително отражение върху цените, въпреки че ходът има за цел не само да помогне на местните производители, но и да се възползва от ниските цени, което означава, че някои производители биха продавали петрол под себестойността на продукцията.

Относно американските производители, и по-специално производителите на шистов петрол, компаниите в сектора започват да намаляват производството, тъй като при повечето от тях производствените разходи надвишават текущите цени на WTI. Според Rystad Energy само 16 производители на шистов петрол имат производствени разходи под 35 долара за барел.

Но дори и тези 16 компании бързат да ограничат разходите си, и това, наред с други неща, води до работа на сондажните платформи на празен ход. Това от своя страна сигнализира, че можем да станем свидетели на забавяне и вероятно дори преобръщане на ръста на производството на шистов петрол в САЩ по-късно тази година, което ще изпрати силен бичи сигнал към пазара.

Рисковете обаче остават и те не са свързани само с коронавируса. Според публикация на Ройтерс от тази седмица, САЩ не са единствените, които попълват резервите си от суров петрол. Други страни също се възползват от ниските цени. Мястото за съхранение, уви, не е безкрайно, особено в настоящата ситуация с търсенето.

„Ако запасите се запълнят, премахвайки това търсене, цените на петрола със сигурност ще се сринат допълнително и световните пазари ще трябва да се надяват, че спорът между Саудитска Арабия и Русия ще бъде решен, преди положението да стане непоправимо“, заяви Стивън Инес, главен пазарен стратег в AxiCorp.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 5
markov
преди 4 години
Единственото разумно което могат да направят е да държат добива на такива нива че цената на нефта да е в границите 40-45 долара. Само така шистаците няма да им крадат пазарен дял....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още