IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гешев: Трябва да има вечерен час и контрол на движението в големите градове

Партиите мислят прекалено за политическите последствия, не са се нагодили към това, че се намираме в криза, каза главният прокурор

09:57 | 18.03.20 г. 16
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Необходими са радикални мерки в борбата с коронавируса. Държавните органи трябва да контролират нещата, дали има струпване на хора, дали се нарушават правилата. Ако се налага, трябва да има вечерен час и контрол върху движението през деня. Това заяви пред Нова телевизия главният прокурор Иван Гешев.

Той сравни ситуацията с почти военно положение и допълни, че така мислят половината европейски лидери и специалисти по темата.

„Какво, ако не военно положение, е това, което се случва в Сърбия, Италия, Испания, Банско. В състояние сме на война за оцеляването на българските граждани. Колкото по-рано го разберем, толкова по-малко жертви ще имаме“, посочи Гешев. 

„Виждате как процедират в Италия. Излизаш, ако е наложително. Има жестоки санкции, ако нарушиш правилата“, каза главният прокурор. И уточни, че прокуратурата не може да дава препоръки на щаба. „Работата ни е свързана с надзора за законност. Контролираме доколко различните държавни институции, осъществяват това, което са длъжни да правят. Друга наша задача е противодействието на престъпността във всичките й форми“, поясни Гешев. 

По думите му в цялата страна започват масирани проверки в аптеки, фирми и офиси, за които има данни, че е извършено престъпление.

„Времето ни изтича. Трябва да се подготвим за най-негативните варианти. Ако искаш мир, готви се за война. Подозирам, че ако не го направим, у нас ще стане същото като в Италия и Испания. Не го казвам, за да създавам паника. Можем да преминем през тази ситуация само ако сме организирани“, посочи той.

По думите му партиите мислят прекалено за политическите последствия и затова има забавяне в реакцията на държавните органи. Те не са се нагодили към това, че се намираме в криза. „Продължават да се водят политически войни. Разберете, битката е за здравето на българските граждани, друга битка няма", каза Гешев.

„Призовавам правителството и парламента да проявят отговорност към гражданите и да реагират. Ситуацията се развива с часове“, обясни главният прокурор.

По думите му у нас има образувани дела, свързани с фалшиви новини.

„Текстовете, които регламентират този вид престъпления, са морално остарели. Народното събрание трябва да ги промени“, коментира още главният прокурор.

Той благодари на всички, които са на първа линия в борбата с коронавируса. „Време е да се действа“, заключи Гешев. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 5 rate down comment 3
dikens15
преди 4 години
#КОЙ е зад него??!!! Затова е смел и наперен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 2
4i40
преди 4 години
А танковете кога ще дойдат ....???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 5
abdul
преди 4 години
Щото цялата работа е милиционерска пунта мара.Няма вирус, няма опасност, има 1 пожарникар, 1 гражданин от село и 1 генерал доктор и се чудят как да изкарат некой лев, ама не са се научили още да гепат онлайн. И по другите държави също си имат пожарникари, граждани от село и генерал-доктори, генерал-икономисти, генерали всякакви. Те в мирно време обикновено са принудени да си ядат зелените чорапи, но ето виждаш ли, сега пак влизат в употреба - война е. Борим вятъра.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 2
nedev75
преди 4 години
Изобщо не е смешно.Тази държава има ли премиер, има ли президент.От хора за които сме гласували ли се управлявала.В качеството на какъв се дава думата на гражданина Гешев да обявява военни положения.В качеството на вирусолог ли, на епидемиолог ли?В качеството на какъв казва, че икономиката щяла да се възстанови.На икономист ли, на финансист ли?Незабавно в щаба трябва да влезнат представители на синдикатите и на работодателските организации и на неправителствени организации със съответните експерти.Съда трябва да възобнови дейност и всички заповеди на милиционери, прокурори и незнам си какви да подлежат на обжалване пред съд.Защо се дават примери все как било в Испания и Италия.А как е във Франция, Англия и Швеция.Живота си върви.Ако ще има ограничения да е само за хората над 60 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 3
Sandy
преди 4 години
Всички статии само за корона вирусът. Бяхме свикнали всеки ден политици, банкери и брокери да ни заливат с поръчкови платени статийки как имотите у нас се купуват като топъл хляб. Кво стана, що всички онемяха като риби? Айде бе журналистчета, пишете ве или вече няма хонорарчета? Жалки сте !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 2
дядя Вова
преди 4 години
https://youtu.be/sg4gyFAAIjg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 0
QUANTUM
преди 4 години
Аз разбирам да има конторл на движението, но на входа на града да се правят тестове. Така да блокираш всичко. Ами нали има хора дето имат роднини, ами при смърт...И какво ще помогне вечерния час?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 0
QUANTUM
преди 4 години
Аз пък предлагам вички, които не спазват правилата да ги стрелят. Тези хора изобщо добре ли са? 100 заразени и 6 млн. блокирани. Вирусът ще отмине, но се вижда кой кой е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 0
orchis
преди 4 години
Този съвсем се смахна. Следващото изказване да не е заразените да ги вкарват в лагери.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 3
michaelis23
преди 4 години
на бат Пешев сказанията, че ясновидките предрекли тия дет са навънка нема мое се приберат .... е то убу ама кат се приберат то ош по-зле така кат глеам, плащай ама не мое хоиш никъде, а с кво ше платиш ни боли kupа .... ше има скоротечно умиранье ама не от измислени вирОси а от Паролипсия ей тая болес ше ги пипне в Колонията .... Са и емигрантьитьи нема моат дават пароци и ше има лaпaй и се потапяй ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още