IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коронавирусът ще промени за постоянно начина, по който работим

Организациите ще се облагодетелстват неимоверно от отпадането на ограниченията на традиционния офис

11:30 | 22.03.20 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Американците прекарват много време в чудене кога нещата ще се върнат към нормалното си състояние. Какво обаче, ако нормалното не се върне, питат се на страниците на Wall Street Journal Мат Бър и Бека Ендикот?

Нека да направим един мислен експеримент: Ден 173-ти от коронавирусната епидемия в САЩ през юли. Офисът ви така и не отваря и вие извършвате обажданията към клиенти онлайн. Вашият съпруг обучава ученици за изпита SAT от компютъра в хола. Децата ви са в задния двор, оцветявайки тениски във виртуален летен лагер. Коронавирусът не е отшумял, но вече сте свикнали с него. Това е новата нормалност.

О.К., виртуалният летен лагер може би е преувеличение, но останалото е доста правдоподобно. Много е вероятно начинът, по който работим - поне за някои от нас - да не се върне към това, което е било преди. 

Хаотичните времена имат свой начин за пренареждане на реалността, като в този процес отварят врати за нови възможности и мислене. През изминалия месец американците преустановиха почти вековен навик: офисът загуби статута си на мястото, където белите якички вършат своята работа. Стотици хиляди наскоро отделени от него служители скоро ще започнат да виждат, че производителността, иновациите и творчеството остават толкова силни, ако не и повече, и при новите условия.

Ето един друг сценарий: коронавирусът отслабва в края на пролетта и случаите започват да намаляват. Облекчава се социалното дистанциране, но много офис служители осъзнават, че нямат полза нещата да се върнат към стария начин. Епохата на офиса, кавато я познаваме, вероятно е приключила безвъзвратно.

Наистина няма нужда да се опитваме да я връщаме. Традиционният офис вече постепенно изчезваше. Пандемията от коронавирус просто радикално ускори нещата.

Дайте на хората свободата на действие и доверието да планират работния си живот около личния (а не обратното) и те ще открият, че са по-продуктивни, по-целеустремени и по-щастливи. Организациите ще научат, че имат огромна полза от премахване на ограниченията на традиционния офис. Екип, базиран в Бостън, може да наема хора измежду жителите на града или тези, които са готови да се преместят там. Отдалечен екип може да наеме всеки с интернет връзка.

В продължение на пет години нашата компания обучава големи корпорации като IBM, Citigroup и Unilever как да мащабират културата си на отдалечена работа. Дългогодишният опит показва, че рубиконът в начина ни на работа вече е преминат.

Колективно ние предприемаме голям експеримент в природата на работата ни - не защото искаме, а защото обстоятелствата ни принудиха. Ще са необходими много съзнателни усилия и бързо калибриране, за да се направи този преход максимално гладък.

В свят, в който очакваме работата никога повече да не се върне в офиса, най-важните фактори за успех ще бъдат достатъчното доверие, взаимно съгласуваните норми, добрата комуникация и силната работна етика.

Техническите инструменти за сътрудничество също са важни, но не толкова, колкото добрата основа. Може да изглежда предизвикателно да изградим тази основа в движение, тъй като ние (понякога буквално) променяме начина, по който работим за една нощ. Но голяма част от тази основа е прехвърлима. Всеки офис, физически или виртуален, работи по-гладко, когато линиите за комуникация са отворени, когато насоките и правилата са ясни. Сега ще трябва да бъдем още по-категорични относно артикулацията на тези норми.

Ние също трябва да нормализираме избора, който правим. В организационно отношение е трудно да се освободим от илюзията за контрол, която един офис дава. Лесно е да почувствате, че работата ще бъде свършена, само ако всички сме на едно място. Това не е вярно. Когато се доверяваме и разчитаме един на друг, за да свършим работата, тя обикновено се свършва.

Това е радикална промяна. Тя е обезпокоителна, случва се бързо, но би могла да бъде и началото на нещо революционно. Живеем в бурен момент, но има свят, може би 173 дни в бъдеще, в който това вече няма да изглежда страшно. Просто ще се усеща като... нормално.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 6 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Ще има ли повече работещи с гъвкаво работно време след кризата - определено да.Да, реалното производство ще си продължи, както и преди, но с роботизация и все по-малко нужни работници, а средния мениджмънт спокойно може да работи 50/50 от вкъщи и от офиса.Времената се променят, едно време едно село обработва земята около селото, днес - фирма от 20 човека с нужната механизация обработва десетки хиляди декари.А че АйТи индустрията била балон и щяла да намалее със 70%... оох, явно има хора, които хал хабер си нямат с какво се занимава тази индустрия.Бъдещето е технологията. За тези, които не са в технологичния бизнес, остава да копаят ресурси и да берат банани, образно казано.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 5
Mike Florida
преди 4 години
Елементаризма в мисленето залива от всякъде!Не всичко е ИТ и някакви плиткoумни апликации.... Не всеки може да бъде чат съпорт или "инфлуенсър", който промотира, основно, собствената си интелектуална нищета!Кризата с тоалетната хартия показва обаче, че всики имат нужда от реални продукти! Няма как у вас да произведеш тоалетна хартия, а трябва да има завод, за да стане това. Няма как у вас да ушиеш и яке, което после някой да сложи, за да не умре от студ зимата. Всеки трябва да яде, всекидневно, но, за да има храна, някой трябва да е на нивата, а не пред клавиатурата!Да сигурно, администрацията може да е повече онлайн, а много от ИТ професиите, да имат повече дни хоум офис, но всичко свършва до там.Никой не може да се нахрани с виртуална кифла, все пак!Първо някой произвежда зърното, пекарната пече кифлата, а ако има и мармалад, то той също е дошъл от някакъв завод!Интернет няма да умре! Предстои обаче нова Голяма депресия, много скоро всички ще разберат, колко много ресурс има разхитен в ИТ сектора, за абсолютно ненужни иззгъзици!Предстои коренна промяна в мисленето, към това, да бъдат създавани неща, с реална и устойчива във времето стойност. Това ще бъде много по-различно, от всичко създавано до тук, в рамките на кредитен балон и последвалия от него, неубоздан технологично-свръхпроизводствен ИТ капацитет, създаващ спекулативна стойност, в рамките на консумативно-разддут, кредитно-потребителски пазар!Съвсем скоро ще има 70% замитане на ИТ сектора! Ще останат структуроопределящите звена, както и тези, които ще могат да създават реална стойност! Всички изгъзици и проектчета, за неща със съмнителна стойност, ще заминат в канала, а от там и проектиращите ги "инжинери"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 4
дядя Вова
преди 4 години
През 2008-2009 г. беше епидемията от свински грип. Тогава, пролетта на 2009 г., в България загинаха 4000 човека за един месец. Това заяви проф. Олег Хинков, реаниматор и бивш заместник-министър на здравеопазването, пред БНТ."За огромно съжаление, те бяха предимно млади хора - най-вече родилки и бременни жени. Сега, Слава Богу, умират старците. Тогава нямаше извънредно положение", каза той.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
mrynmryn
преди 4 години
50/50 са нещата, от вкъщи е 10 пъти по-удобно и по-малко стресиращо, но така го няма разграничението дом/работа. Другото което е - трябва да си пиша с колегите по 50 реда, за да се разберем, вместо да си го кажем директно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 4
Бидонойл
преди 4 години
Хората които работят вкъщи са по-малко продуктивни отколкото тези в офиса. Там няма какво да те разсейва от работата, а вкъщи има много по-приятни за вършене.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 4 години
Процента на изперкали и побъркали се хора, в следствие на ограничаване на социалните контакти какъв ще е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още