IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работодателите са против идеята да поемат всички заплати и обезщетения

Бизнесът настоява спирането на запори на банкови сметки да важи и за компаниите

16:35 | 17.03.20 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Апелираме, независимо от извънредната ситуация, законовите текстове, касаещи една и съща група обществени отношения, да бъдат внимателно прецизирани, за да не се постигне ефект, различен от целения. Това се казва в становище на Българска стопанска камара (БСК) относно проекта на Закон за мерките по време на извънредното положение, внесен вчера в Народното събрание.

По-конкретно става дума за идеята да се спре налагането на запори на банкови сметки на физически лица, на запори върху трудовите възнаграждения и пенсии, както и извършване на описи на движими и недвижими вещи, собственост на физически лица. Бизнесът настоява тези мерки да важат и за юридически лица т.е. за компании.

Работодателите подкрепят възможността от предоставяне на платен или неплатен отпуск и без съгласието на работника или служителя за периода на въведеното извънредно положение, както и едностранно въвеждане от работодателя на непълно работно време. Бизнесът е съгласен и със законовата регламентация за преустановяване на работа на цялото предприятие, част от него или на отделни работници или служители при обявено извънредно положение, както по инициатива на работодателя, така и със заповед на държавен орган. 

От БСК обаче са против да се плащат обезщетения и възнаграждения така, както е направено законовото предложение:

- при преустановяване на работата със заповед на държавен орган, "работникът или служителят има право на 50 на сто от брутното му трудово възнаграждение, но не по-малко от 75 на сто от минималната работна заплата, установена за страната", като това се плаща от работодателя;

-  когато дейността се преустановява по инициатива на работодателя: „за времето на преустановяване на  работа в случаите по чл. 120в, ал. 1, работникът или служителят има право на брутното си трудово възнаграждение. Казано иначе - ако работодателят сам спре работа, да плаща една брутна трудова заплата.

Стопанската камара настоява по първата хипотеза държавата да поеме половината от тези разходи, а по втората - 60% от платените заплати. Според бизнеса подобен подход (предлагания от държавата, бел. ред.) не следва да бъде подкрепян, защото независимо по чия инициатива е преустановена дейността в периода на извънредното положение, последствията както за работодателя, така и за неговите работници и служители ще бъде един и същ – прогресивно намаляване на възможностите за заплащане на възнаграждения и обезщетения. „Възможно е и работодателят да попада и в двете хипотези, и да е задължен за част от работниците да заплаща обезщетение, а за друга част – пълен размер на трудовите възнаграждения. Изплащането на пълен размер на трудовите възнаграждения от работодатели, с преустановена дейност, е мярка, чийто директен ефект би бил съкращаване на работници и служители", пише в становището на БСК.

Ясните и непротиворечиви правила са особено нужни за всички работодатели и работещи, за да им даде поне минимална сигурност в тази ситуация на извънредно положение, категорични са работодателите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 2 rate down comment 1
dikens15
преди 4 години
Не мисля, че един влашки ци ганин може да определя каквото и да е на когото и да е било!!! А по това как паразитираш около някого и така си и живуркаш показва и колко ти е голям мозък гни до( за мен не изненада- кръстоска между вла и ***, какво да очаква човек)!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 4
khao
преди 4 години
хахахаха, човеко с глава като член, и почти толкова мозък ... мави не поп фолк песен за да ти е пускам :):) човек е, с доста повече акъл от теб ... и го остави него да се заяжда с мен, той поне е взел средното си с пратийни-връзки, не се е налагало майка му да проституира, къвто е бил твоя случай !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 1
dikens15
преди 4 години
Ти си тежка категория, само на кантара от мамалигата !!! Нито го знам мави, нито ме интересуват турбо/ фолк/ поп-овите ти махленски изпълнения!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
9
rate up comment 5 rate down comment 2
dikens15
преди 4 години
От край време в тия текстове трябваше да се направи разграничение и да се прецизират нещата. Не е едно и също, ако става въпрос за фирми от малкият, средният или големият бизнес. Това разграничение може да се направи на база стокооборот или платени данъци. От/ до ясно и точно. Права и задължения. На Домусчиев какво му пречи да изплати на съкратени и по три брутни заплати???? Няма да купува още един Майбах и готово. Защо едрия капитал скача- за него тези текстове са абсолютно поносими. Само приказки как стимулираме средният( и малък) бизнес. Само, че михлю зите в НС не правят нищо освен да водят махленски спорове( елементарни), всичко освен законодателна дейност. Законите в голямата част са стари, непригодни, тромави и бавни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 4
khao
преди 4 години
Дик, не мислиш ли че съм доста тежка категория за теб ... по добре пусни мави, а ти гледай и се учи, да не те почвам !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 5
khao
преди 4 години
и ти не го приемай лично, кво ще се случи зависи от това колко сериозна власт имаме, може и да не се случи това което предполагаш.Щото пък и с данъците от работиниците да идат за техните заплати като остане подстрижка за теб.... е някак си нелогично, да не кажа тъъъпо ... по добре нищо за вас и да ги раздадем като помощи за безработни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 2
dikens15
преди 4 години
Мокрият влашки комунист в действие!!!! А до вчера ревеше колко обича Запада и неговата система. Само, че от страни и на картинка, иначе се е обесил на врата на някой като пиявица и гледа само да смуче. Откъде ще дойдат обаче парите не му е много ясно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
фиг.1
преди 4 години
Казвам какво ще се случи според мен. Не го приемай лично.А лицензите и регулациите (все едно сега са малко) няма да помогнат нито на бизнеса, нито на безработните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
rover
преди 4 години
Да изясним нещата. Никак не е лесно да освобождаваш хора, работили за теб 20 години. Миналата година го изпитах. Сега сме поставени пред неизвестни изисквания. Как мислите, докога ще имаме пари да плащаме, без да имаме приходи? Тук не става дума за алчност. За да ликвидирам бизнеса ми е необходимо да изплатя едномесечно обезщетение. Оттук нататък ако съм жив, нямам задължения към служители и държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още