IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как ще се отрази коронавирусът на жилищния пазар у нас?

Предвестник на криза или възможност за развитие в нова посока?

11:30 | 17.03.20 г. 28
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Безпрецедентната ситуация в страната провокира съвсем логично въпросите: "Ще се отрази ли и по какъв начин на пазара на недвижими имоти? Дали е предвестник на криза или възможност за развитие в нова посока?". Ето какво отговарят експерти в бранша от цялата страна в анкета на Imoti.net, част от Investor Media Group.

"Смятам, че моментът е подходящ да погледнем към новите технологии, които ни позволяват да не се излагаме на риск от заболявания и въпреки това да сме активни на пазара за недвижими имоти", казва Александър Василев от Insidemaps Bulgaria. "Технологията с 3D виртуални огледи при високо качество на детайла е отдавна наложена на международните пазари и е крайно време да стане масова и в България. Моята прогноза е, че за съжаление точно тежко изпитание като коронавируса, а не необходимостта от спестяване на време и пари, ще направи технологиите за витруални огледи по-популярни на пазара за недвижими имоти", допълва той.

Според Майя Катанска от "Катани Инженеринг" последиците от коронавируса са трудно предвидими. Тя признава, че е възможно да се стигне до застой, вероятно дългосрочен. "Всички браншове, включително и фирмите за имоти, се налага да работят при нетипични условия, да бъдат гъвкави, инициативни, да преустроят и дигитализират дейността си", казва тя. Катанска е убедена, че имотният пазар, който през годините е минавал през кризи, ще оцелее и този път.

"Важното в този момент е да ни води презумцията, че трябва да оцелеем лично и професионално, че трябва да подходим отговорно към здравето на всички - клиенти, партньори, колеги. Сега ще имаме време да свършим неща, които сме отлагали, да помислим за нова организация на труда ни, възползвайки се от всички възможности на новите технологии, съвременни технически средства и комуникации", отбелязва тя.

"В оптимизацията на бъдещите ни действия, експедитивност и отговорност е заложено и нашето бъдеще. Ако бъдем единни и колегиални, ако споделяме идеи и добри практики, ако разширяваме обема на своите знания и компетентности, ще съхраним доверието на нашите клиенти и ще отворим нови хоризонти пред пазара за имоти", смята Катанска. 

Според Мартин Кателиев от "Матекс имоти" във Варна е прекалено рано да се правят категорични изводи за влиянието на епидемията върху пазара на имоти в страната и в морската столица в дългосрочен план. "Към момента хората са предпазливи от гледна точка на здравето си. Има частни случаи, които остават резервирани към огледи и контакти на този етап, в повечето случаи са семейства с малки деца. Това засега не се отразява негативно върху намеренията за инвестиция в имоти", казва  той.

Според него имотът остава единствената „крепост“ за спестяванията на хората на фона на случващото се на фондовите пазари. "Въпреки епидемията, цените на имотите остават сравнително стабилни. Очакваме задържане на ценовите равнища през годината. Рано е да правим генерални заключения за перспективите на пазара на имоти. Възможно е част от клиентите, които в момента са дистанцирани, да възобновят търсенето в кратък период след утихване на епидемията. Считаме, че пазарът ще регистрира положителна промяна в търсенето и предлагането на имоти, тъй като изчакващите ще се активизират до няколко месеца", прогнозира Кателиев.

Той очаква, че ще има колебания в търсенето на ваканционни имоти, тъй като реализацията им е свързана предимно с чуждестранни инвестиции, които отчитат известен спад. За момента обаче имотният пазар във Варна е стабилен и спокоен и не се усеща напрежение, допълва Кателиев.

В Плевен за момента се наблюдава нормална активност на пазара на недвижими имоти, казва Ангел Иванов от "Андромеда" - Плевен. "Започнати сделки се довършват, сключват се нови договори, кандидатства се за кредит и т.н. Търсенето за наеми е нормално за този период на годината и за региона, засега малкото по-големи инвестиционни намерения също остават и не се променят намеренията за по дългосрочни инвестиции", допълва той.

Той очаква интересът към инвестиране основно в жилищния сегмент да се запази. "Жилищата се закупуват основно с цел лично ползване или доходност от наеми или просто да се инвестират свободни парични средства поради сигурността, която имотите дават като инвестиционен инструмент. В Плевен доходността от имоти достига нива от 8-9%, като средно е около 5 - 6% при сегашните нива на цените на масовото жилище. Има наличие на доста чуждестранни студенти и служители в стабилни предприятия, които са основният двигател на по - високите наеми", отбелязва Иванов.

Нормалните нива на цените на имоти и тяхната доходност също предполагат стабилен пазар. "През следващите няколко седмици с оглед на спазване на изискванията на кризисното положение може да има спад в личните срещи или тяхното провеждане при завишени хигиенни изисквания, но пазарът на имоти е сегмент, в който предметът не боледува, не се разваля и изобщо не се уврежда, даже напротив задържа стойността си стабилна през годините с оглед на икономическата обстановка (възходи и спадове) и е един от най-стабилните активи, в коитоможе да се инвестира", казва Иванов.

Той очаква краткосрочни колебания и леко отлагане на сделките до нормализиране на стопанските отношения и преодоляването на първоначалния шок и неяснота около заразата, но при взетите мерки и опит от другите страни би могло да се подредят нещата, като се минимизират икономическите щети. "Като всеки вирус и всяка криза не се очаква тази да продължи дълго и трудно би се отразила в дългосрочен план на пазара на имоти", смята Иванов.

Според него очакванията за спадове на цените са нереалистични, тъй като всички икономически предпоставки за развит имотен пазар все още са налице - ниските банкови лихви, дори облекчения от страна на държавата и Европейския съюз биха се отразили положително през периода на тази криза. "Ако положението стане по-сериозно, може би ще имаме краткосрочен труден период и най - вероятно бързо възстановяване, като повечето незасегнати икономически участници биха реализирали тези свои инвестиционни намерения без оглед на здравната обстановка, така или иначе тя трябва и ще се преодолее в близките седмици или няколко месеца", казва Иванов

Според Снежана Стойчева, мениджър на Imoti.net, кризите подлагат на изпитание не само здравето на човек, но и развитието на всеки бизнес. Чрез тях може да се стигне до задържане или спад в ръст на сделки и цени.

"Кризите могат да провокират използването на алтернативни начини на работа, а днес това са възможностите на технологичните постижения на нашето време. При пазара на имоти участниците все още са доста консервативни. При рекламирането на имоти те не предоставят цялата информация. Основно се разчита на директен контакт и много огледи, при които страните да си уточнят изискванията и да си въздействат. Все още сме доста далеч от онлайн сделки при имотите. Като случай от фантастичен филм звучи закупуването на имот в Канада от клиент в Русия, но е факт от миналата година. Българка – брокер в САЩ споделя, че има няколко успешни сделки за продажба на имоти, при които не се е срещала с купувачите, защото са реализирани онлайн, макар да са за милиони долари", казва Стойчева.

"Живеем в 21-и век и технологиите бързо променят живота ни. Преди 6-7 години имаше банки, които отказваха електронното банкиране, а днес го предпочитат. Може ли бизнесът с имоти да изполва повече технологиите, за да понесе по-малко загуби днес? Със сигурност – да. Компаниите, които презентират детайлно имотите си чрез качествени снимки, виртуални огледи, 3D модели, скици, street view и проучват добре изискванията на своите клиенти, в момента не срещат проблеми и реализират сделки", допълва тя.

"Може би тази криза ще наложи използването на онлайн комуникациите, VR технологиите, електронните проверки в Имотния регистър, онлайн разплащанията и т.н. Все неща от технолологичните облекчения на настоящето", очаква Стойчева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

28
rate up comment 1 rate down comment 0
брокерче
преди 4 години
хеликоптер мъни в щатите батко , тука 1и5 кредит , тва е
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 3 rate down comment 0
брокерче
преди 4 години
моята логика - ресторанти,кафета,бюти салони, казина и т.н. като не работят за НЕ определено време и трябва да прекратят трудови договори масово - от една страна (тази група хора)+ всички ученици и студенти, които ще доучат школото от вкъщи пред компа (и тази група хора) си кажат всички ---- ''ами за какво да плащам наем като няма сми. и се почне масово освобождаване на квартири от градовете , в това число и чуждестранните студенти които са доста основна тяга в мотора на икономиката на някои градове ... ами то к'во ще стане .... ще имаме един ТОН апартаменти без наематели и хазяйни гладни като кучета щот от рентиерство са свикнали кеш да има ... ... Ами какво ... пускат ги да се продават квартирките , няма гладнида да стоят ... и ще има борба за продажба , ще се молят някой да иска да им ги купи ама докато не се наведат 35--40% надолу Едвали !!!! Ай кажи ми сега вее... Мартооо марто Кателиев-матекса , много ли говоря ВЕ , било спокойно на пазара на имоти във Варна , нямало напрежение ,,, 2 и 2 = 4 не можеш да видиш пред носа си . ЩЕ ИМА СРИВ ПИчОВЕ И П'чки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 6 rate down comment 0
driverf1
преди 4 години
Тази статия с коя дата е?Имам чувството че тези специалисти коментират обстановката в България от преди една година.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 10 rate down comment 0
Makardi
преди 4 години
"Има наличие на доста чуждестранни студенти и служители в стабилни предприятия, които са основният двигател на по - високите наеми", отбелязва Иванов."Къде са тия стабилни предприятия в Плевен??? И колко плащат на служителите си?Градът е западнал тотално и запада с всяка изминала година, обаче брокерите лъжат и мажат все едно ние сме слепи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 13 rate down comment 0
Mirilai-lai
преди 4 години
и да има, ще е за държавите от еврозоната..ние не сме в нея....освен това, хората останали без работа, като има дадат една заплата, няма да хукнат през затворените граници да си купуват апартамент тука с нея...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 6 rate down comment 4
Mnk17
преди 4 години
Въпросът, който си задавам и от който още ще зависи на къде ще тръгне пазара на имоти е : Ще има ли хеликоптерни пари ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 7 rate down comment 0
ivanrog
преди 4 години
Съгласен съм за прогнозите, НО те се правят, когато имаш поне някаква основа върху, която да работиш. Когато сте в снежна буря и едва се показва от време на време някаква маркировка, не е много разумно да караш на предположения къде е пътя, по-добре изчакай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 9 rate down comment 5
nkavrakov1982
преди 4 години
В момента банката Morgan Stanley предвижда ,че рецесията глобално е основен сценарий.Аз ще допълня и друг сценарии....Китайците все още не са запълнили и на 50 % капацитета на заводите си ...Хайде сега си представете до месец,два целия филм да се повтори отново след като почнат да щъкат по градовете ...........Оставям коментарите на вас ......Кризата вече я предсказах в темата за имотите на Инвестор ,още миналата година ,даже и дата сложихме 13,Март 2020 година ,аз и още няколко участници.Всичко се сбъдн а ала Ностардамус ,едно към едно само дето не познахме че ще е вирус.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 11 rate down comment 0
mirodes
преди 4 години
Някой има ли представа колко жилища са построени в София в последните години?Щото на сайта на НСИ излиза,че от 2011г до 2019г са построени 1500 жилища в цялата община.Не ми се вижда реално това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 4
Mechkata
преди 4 години
Ако не се правят прогнози,предвиждания и планиране на база досегашен опит , то се движим по течението - общо взето във всичко е така. По-добре да измениш сценария отколкото да гледаш като теле телевизор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още