IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралия си налага 14-дневна самоизолация от света

Държавата няма да допуска международни пътници и круизни кораби, идващи от чужди пристанища

10:12 | 15.03.20 г. 4
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Австралия ще си наложи 14-дневна самоизолация и няма да допуска международни пътници, пристигащи в страната. Мярката влиза в сила от полунощ днес и също така забранява достъпа на круизните кораби, идващи от чуждестранни пристанища, за 30 дни. Така държавата повтаря рестрикциите, наложени от Нова Зеландия, целящи ограничаване разпространението на коронавируса, предава Ройтерс.

Австралийският министър-председател Скот Морисън обяви новите мерки след среща с новосформирания национален кабинет, наречен “военен кабинет” за коронавируса.

Строгите мерки са създадени, за да забавят разпространението на глобалната пандемия в Австралия и да помогнат на държавата до достигне “платото” на заразяването с вируса, допълни Морисън на пресконференция.

“За да изпреварим кривата, ще наложим универсално изискване за предпазна самоизолация за всички международни пристигания в Австралия, а това влиза в сила от тази вечер в полунощ”, обясни още той. “Освен това австралийското правителство ще забрани круизните кораби от чуждестранни пристанища да акостират на австралийските в рамките на 30 дни”.

Новите рестрикции бяха обявени, след като Австралия отчете над 250 случая на заразени с коронавирус и три смъртни случая.

До средата на март Covid-19 зарази 156 хил. души в глобален мащаб и уби над 5800.

Австралия вече наложи забрана за пътуващите от Италия, Южна Корея, Иран и Китай - страни с голям брой заразени. Забраната означава, че чуждестранните граждани, които са били в някои от четирите държави, няма да бъдат допускани в Австралия до 14 дни след напускането на тези страни.

Австралийските граждани, които живеят във въпросните държави, ще могат да влизат в Австралия, но трябва да се самоизолират, след като се върнат в домовете си.

Към пакета от мерки на Австралия влиза и забраната да не се събират повече от 500 души на едно място, но това тепърва ще се приложи за училищата и университетите.

Днес Морисън призова хората да заложат на “социална дистанция” - да стоят на поне метър един от друг и да не се ръкостискат, с цел да се намали разпространението на заразата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
дядя Вова
преди 4 години
https://youtu.be/kzA0PQGyRHk
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
Petar
преди 4 години
Извинявам се за правописа заради клавиатурата на тъпия телефон...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
Petar
преди 4 години
Напротив има всякакъв смисъл, дори не трябва да се пускат от вън да си идват и да ръсят зарази. Като тоя *** от Варна, минал през Барса, после Бергамо и за стане супет яко карал през цяла България, и на колко бензиностанции спря, купи ли ди да ядеш? Едно е да ти е държавата с въвсем друго някой да ти го внесе птясно от някъде. Знаеш ли на тоя какво щеше да му се случи в Китай ако го направи? Няма човек няма проблем. Ние булгарите сме голяма работа и нас никпй не може да ни каже какво ще правим., нали? Затова послушайтв генерала и не скачсйте 2 боя защото следващите може да сме ние. Пазете се и бъдете здрави!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 6
petyob
преди 4 години
Няма никакъв смисъл на забрани на пътувания межди страни с еднакви/близки концентации на заболели !!! Например сега в Китай концентрацията(брой заразени на 1 милион) е по-малка от Австрация и Европа. Дали ще забраниш визащите в страната или градския транспорт е все тая
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още