IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Саудитска Арабия наводнява пазарите с петрол на цена от 25 долара

Той е насочен предимно към рафинерии, използващи руски петрол, в Европа и Азия

21:23 | 13.03.20 г. 10
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Саудитска Арабия наводнява пазарите с петрол на цени от едва 25 долара за барел, насочен конкретно към големи рафинерии, използващи руски петрол, в Европа и Азия на фона на ескалацията на борбата й с Москва за пазарен дял, съобщават петима запознати източници, цитирани от Ройтерс.

Източниците от големи петролни компании и рафинерии, които преработват суров петрол в Европа, казват, че саудитската държавна петролна компания Aramco ги е информирала, че ще достави всички поискани допълнителни обеми през април.

Източниците са заявили преди това пред Ройтерс, че Саудитска Арабия иска да замени руски петрол с китайски и индийски купувачи, въпреки че не всички рафинерии са получили обемите, които са поискали.

Цената на петрола загуби половината от стойността си от началото на годината, тъй като търсенето беше ударено от коронавирусната епидемия и от неуспеха на Русия и ОПЕК да постигнат ново споразумение за съкращаване на добива.

Москва отказа да подкрепи нови по-големи ограничения, като заяви, че последиците от вируса може да са много по-лоши от очакваното, а Рияд отговори, като отвори кранчетата си и обеща да достави рекордни обеми на пазара.

Засега Русия твърди, че не планира да се върне на масата за преговори въпреки натиска от извънредните действия на Саудитска Арабия.

Министърът на енергетиката Александър Новак заяви в петък, че за момента страната му не вижда причина за нови разговори с партньорите от ОПЕК+ и може да увеличи добива си на петрол със скромните 200 хил. барела дневно през април.

За сметка на това Саудитска Арабия обеща да увеличи добива си с 2,6 млн. барела дневно през април. Други страни производителки от Персийския залив като Обединените арабски емирства трябваше да се присъединят към битката за пазарен дял и също обявиха повишаване на добива.

Саудитска Арабия намалява значително официалните си продажни цени на петрола. Двата сорта Arab Light и Arab Medium се предлагат на продажна цена от 25-28 долара за барел, съобщават тейдъри.

Националната петролна компания на Абу Даби също предложи значителни отстъпки за своя сорт суров петрол Murban с доставка за април, като за първи път в историята си обяви цени за бъдещ период. Преди това тя определяше цените ретроактивно.

Основният уралски суров петрол на Русия се предлага на цена малко над 30 долара за барел, сочат данни на Refinitiv Eikon.

Европейски петролни рафинерии, включително Total, BP, Eni и SOCAR, са с потвърдени допълнителни доставки на саудитски суров петрол през април, съобщават източниците.

Вчера запознати източници съобщиха пред Ройтерс, че Саудитска Арабия е започнала да се съсредоточава върху увеличаването на доставките за традиционни купувачи на уралски суров петрол в опит да измести руския петрол в запасите от суровини на рафинериите по света от Европа до Индия.

Цената на международния бенчмарк Брент е напът да запише най-големия си седмичен спад от финансовата криза през 2008 г. в петък, тъй като инвеститорите са притеснени от въздействието на вируса върху търсенето и ценовата война между Русия и Саудитска Арабия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 3 rate down comment 0
dikens15
преди 4 години
Като ти спрат пенсията от 200 лева заради техните дългове и опитите им да не си ги платят и да избягат от тях, тогава да не получиш инфаркт!!!! И да видим тогава кой ще се гърчи!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 0
dikens15
преди 4 години
Тепърва пък ще гледаш какво се случва на твоите идоли от уж мойте идоли. И в какви лай на пък те са до шията, че почва и в устата да им влиза. Как мислиш могат ли да измяукат, ааа????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 0
Antikvar
преди 4 години
Абе хора, Путин ли е обявил енергийна война на САЩ, с цел да унищожи шистовия добив и да се възползва от спада на борсите? Или САЩ са обявили война на Путин с цел да го фалират?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 11
Стоян Петров
преди 4 години
През сапа ни е за тези отвъд океана. Ние сме воайори и с нескрито удоволствие наблюдаваме как на русия и се случва нещо на два ката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 21 rate down comment 0
Sokratus
преди 4 години
При 30$ за барел бензин 95 би трябало да в около 1.7лв по бензиностанциите!;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 20 rate down comment 11
Dr. Vatnikov
преди 4 години
А твоите идоли стиснали по мъжки зъби и замижали с очи поемат, без да смеят да измяукат.Щото който квото сам си направи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 18
dikens15
преди 4 години
И през океана се чува: охххх, стига, стига.....,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 23 rate down comment 9
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Удри, бай Салмане, да се научат...! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 8
zelka007
преди 4 години
скъпо , ние на 0,90 го купуваме ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 17
v_tin
преди 4 години
Добре дошло за потребителите, при мен бензина е 1,20
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още