IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще помогне ли по-топлото време в борбата с коронавируса?

Здравните експерти остават разделени в мненията си дали вирусът ще прояви типичните за грипа характеристики и ще отшуми през пролетта

15:13 | 15.03.20 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Тъй като новият коронавирус продължава застрашително бързо да се разпространява по света, много скептици относно извънредните мерки, които се прилагат за спиране на епидемията, смятат, че болестта е точно като грип - опасен за чувствителни групи, но рутинен и не е нещо, заради което да се налагат подобни превенции, съобщава CNN.

Вече знаем, че това мнение е грешно. Коронавирусът също изглежда толкова инфекциозен, колкото и грипът, като потенциално е по-опасен, тъй като няма специфично лечение или сезонна ваксина. 

Има една област, в която експертите се надяват, че вирусът все още ще проявява характеристиките на грипа – да отшуми с покачването на температурите през пролетта. „Това е респираторен вирус и тези вируси винаги ни създават проблеми в студеното време по очевидни причини“, посочва Нелсън Майкъл, водещ американски военномедицински експерт.

Грипът процъфтява в студени и сухи условия, поради което зимата е грипен сезон за голяма част от северното полукълбо. Поведенческите разлики през зимата също могат да имат ефект. Майкъл прогнозира, че коронавирусът може да се държи като грип и да ни създава „по-малко проблеми, когато времето се затопли“, но предупреждава, че заразата може да се върне, когато времето отново застудее

Надеждата е, че наред с радикалните действия на правителствата и обществеността за намаляване на броя на новите случаи, намаленото разпространение през по-топлото време ще даде пространство на здравните системи да се справят с първоначалния приток на пациенти с коронавирус и да се сдобият с допълнително време за изготвяне на потенциална ваксина за следващия грипен сезон. "Ето защо наистина е важно да разберем, че сегашните действия ние се подготвяме за евентуална втора вълна", предупреждава Майкъл.

Какво ще стане обаче, ако вирусът не се държи като грип? Можем ли да се справим с процента на заболелите, ако той остане висок през цялата година? Повече от 100 случая на разболели се с коронавирус са потвърдени в Сингапур, където е горещо и мъгливо почти през цялата година. Австралия, Бразилия и Аржентина, които в момента се намират в разгара на лятото, също са докладвали десетки случаи на заразата.

Множество неизвестни

Има данни, които предполагат, че коронавирусът се справя особено добре в определен климат. Някои от най-тежко засегнатите райони по света - от Ухан, Китай, където за първи път е открит вируса, до Иран, Италия и Южна Корея – се намират сравнително на една и съща географска ширина, със сходни температури и относителна влажност. Изследователи от Университета на Мериленд дори са използвали тези данни, за да опитат да очертаят други части на света, които биха могли да бъдат изложени на риск от нови огнища. Въпреки че изследванията остават предварителни, данните от изследването сочат, че определени климатични условия могат да помогнат за ускоряване разпространението на вируса.

Дейвид Сенимо, който изучава инфекциозни заболявания в Rutgers New Jersey Medical School, посочва, че много експерти се надяват, че лятото ще намали броя на инфекциите, въпреки че данните от тропическите страни могат да помрачат тези надежди.

Дебра Чеу, доцент по медицина в Rutgers, се съгласява, че липсата на разбиране за вируса прави предсказването на поведението на болестта до голяма степен невъзможно в този момент.

Светлина в тунела

Някои новини в крайна сметка дават надежда. Огнищата на епидемията както в Китай, така и в Южна Корея, изглежда вече биват овладени, като и двете страни регистрират все по-малко на брой нови случаи на заразени.

Това се случва благодарение на продължителната намеса на здравните власти, включително заради комбинация от различни ограничения, насърчаване на хората да работят от дома и да упражняват социално дистанциране.

Остава да разберем обаче, тъй като онези страни, които вече се справят с епидемията, започват да разхлабват мерките, дали случаите на заразени отново ще се покачат, или разпространението на вируса наистина е овладяно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:00 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 1
ing5rov
преди 4 години
ми то има статистика бе https://***.bg/***/sviat/pyrvi-smyrten-sluchaj-ot-koronavirus-v-indiia-2216463един човек до тоя момент
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 1
vzhekoff
преди 4 години
Според мен там нито някой се интересува, нито го забелязват, понеже така или иначе *** като мухи :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
studioaa
преди 4 години
Всичките фиатни парици ще се гътнат в тази криза - включително китайския юан както и американския долар. Китай може да има има 1.2 трилиона американски облигации, но китайските компании имат 10 трилиона $ дълг? Китайският балон е по-надут даже от американския - китайските потребители и бизнеси са натрупали 30 трилиона $ нов дълг от 2008 насам - това да ти прилича на стабилност? Най-вероятно сагата ще приключи с въвеждането на нова световна валута(спрямо която всички ще девалвират сериозно) или връщане на златния стандарт... Във всички случаи обикновения човек ще загуби почти всичко - първо като пукне балона ще имаме масови фалити по жилищни кредити, а после мнозинството от спестените пари ще се изчезнат в нищото в резултат на "стимулите" т.е девалвацията... Всички ще са губещи и тези с кредитите и тези депозитите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 9
крас
преди 4 години
КОРОНА ВИРУСА Е ГРИП ПОДОБЕН НА МНОГО ДРУГИ , НО ЗАД СЪЗДАДЕНАТА С НЕГО ИСТЕРИЯ СЕ КРИЕ ЕДНА ЖЕСТОКА ИСТИНА - краха на една действаща с десетилетия СВЕТОВНА финансова система в основата на която стои приетият като световен еквивален за разплащане АМЕРИКАНСКИ ДОЛАР. ТЕПЪРВА ПРЕДСТОЯТ ДА СЕ СЛУЧВАТ СЪБИТИЯ КОИТО ЩЕ ЗАСЕГНАТ НЕ САМО ФОНДОВИТЕ БОРСИ , НО И БАНКОВАТА СИСТЕМА С НЕЙНИТЕ ИПОТЕЧНИ ОБЛИГАЦИИ. Намерението на ФЕД да пренасочи плащания по АЦК с изтичащ матуритет към други по дългосрочни , може да натисне спусъка с който КИТАЙ в качеството му на най голям държател на американски дълг да застреля длъжника си. КАК БИХА РЕАГИРАЛИ ОСТАНАЛИТЕ КРЕДИТОРИ НА САЩ ако Китай запачне разтоварване на дълга и продажбата на АЦК.Сигурните АЦК биха се превърнали в стока без стойност , а долара в нещо което не струва и пукната пара. МЕСЕЦ АПРИЛ ЩЕ ПОКАЖЕ КАКВО ЩЕ СЕ СЛУЧИ И КАК ЩЕ ПРИКЛЮЧИ ВОЙНАТА МЕЖДУ ДВЕТЕ СВЕТОВНИ СИЛИ - КИТАЙ И САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
ing5rov
преди 4 години
Ами що не пишете за Индия и Бангладеш ... дето *** по улиците и миенето на ръце е седмично ...?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още