IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Имотният залог за милиарди евро на Амансио Ортега

Pontegadea инвестира 2 млрд. евро на година от богатството на бизнесмена от търговията на дребно

18:50 | 22.03.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

На скромна странична улица в центъра на Лондон се намира британският офис на неизвестна испанска компания, която притежава централата на Amazon в Сиатъл, голяма част от Oxford Street и по-голямата част от гиганта в търговията на дребно Inditex.

Pontegadea е личната инвестиционна компания на Амансио Ортега, основател и мажоритарен акционер в Inditex, която е най-известна като притежател на веригата Zara. Ортега започва с управлението на малък семеен бизнес за производство на дрехи през 1963 г., но сега е шестият по богатство човек в света, според данни на Forbes. Компанията, която е основана през 2001 г., за да инвестира дивидентите му от Inditex, се превръща в голям купувач на имоти.

В началото си компанията има годишна печалба от около 50 млн. евро. Днес „всяка година трябва да инвестираме около 2 млрд. евро“, казва главният изпълнителен директор на Pontegadea Роберто Сибейра в интервю за Financial Times. „Това получаваме от нашите недвижими имоти и други инвестиции плюс дивидента от Inditex“, допълва той.

Pontegadea, която подобно на Inditex се намира близо до северозападния испански град Ла Коруня, притежава в момента повече от улица Oxford Street от която и да е друга компания. Освен централата на Amazon в Сиатъл тя е собственик и на офисите на Facebook в същия град и на имоти на Шанз-Елизе, булевард „Кастелана“ в Мадрид и „Виа дел Корсо“ в Рим.

В края на миналата година тя се възползва от поевтиняването на британския имотен пазар заради Brexit, за да извлече изгода от поредицата придобивки в Лондон, където са били съсредоточени 20% от инвестициите й в света през 2019 г.

Въпреки това Pontegadea има само седем служители, отговарящи за инвестициите, които се натъкват на все по-голяма конкуренция, тъй като инвеститорите преследват възвръщаемост.

Според Сибейра портфейлът с имоти на Pontegadea е на стойност около 13 млрд. евро, което я прави най-големият оператор на испанския пазар и помага да изпревари някои преки конкуренти в Европа.

Хосе Арнау, който е близък колега на Ортега и вицепрезидент както на Inditex, така и на Pontegadea, признава, че компанията трябва да расте. Общият брой на служителите в Pntegadea и в свързаните с Ортега компании е малко над 70. В същото време със 175 хил. души, работещи в Inditex, 83-годишният Ортега не се интересува от създаването на много по-голяма организация.

Pontegadea, която придобива само пълна собственост върху активи и почти никога не продава, генерира приходи от инвестициите си на стойност около 800 млн. евро на година и има дълг под 1 млрд. евро.

Въпреки че прави и други инвестиции, най-голямото й притежание остава Inditex. Сибейра казва, че общата стойност на групата от компании на Potegadea, която прави дарения на стойност около 100 млн. евро на година, е около 70 млрд. евро.

„Фактът, че портфейлът ни е толкова съсредоточен в Inditex, има голямо въздействие върху други видове инвестиции, които можем да направим от гледна точка на управлението на риска“, отбелязва той.

„Не търсим огромна възвръщаемост, а инвестиции, които ни защитават, които създават постоянен паричен поток и поддържат стойността на капитала. Търсим също инвестиции, които предотвратяват конфликт на интереси с Inditex“, допълва Сибейра.

Към момента 35 на сто от портфейла с имоти на групата е съсредоточен в САЩ, а други 30 на сто – във Великобритания, предимно в Лондон. 25% от имотите се намират в Испания.

„Тъй като идваме от търговията на дребно, знаем значението на добрата локация и 95 на сто от имотите ни се намират в централни райони“, казва той. Pontegadea притежаваше и шест флагмански магазина на Apple, повече от който и да е друг собственик, ако се изключат търговските центрове, уточнява Сибейра.

Но намирането на имот, който може да донесе търсената от Pontegadea възвръщаемост, става все по-трудно, главно заради притока на институционални инвеститори, търсещи възвръщаемост в свят на ултраниски лихви.

Секторът на търговията на дребно също изпитва затруднения повече от всякога, въпреки че според Pontegadea това не й е създало сериозни проблеми, тъй като тя е по-съсредоточена върху първокласните търговски площи и офисите.

Растящите цени на имотите в Испания и Франция възпираха Pontegadea да купува имоти в двете страни през последните три години. Но тя все пак сключи няколко сделки в Испания – през 2018 и 2019 г. компанията придоби миноритарни дялове в Telxius, бизнесът с телекомуникационна инфраструктура на Telefónica, и в Enagas, която оперира газовата мрежа на Испания, за съответно 379 млн. евро и 282 млн. евро.

В същото време Pontegadea продължава да инвестира в имоти във Великобритания, отчасти защото цените са ограничени от Brexit. „Финансовата индустрия в Лондон ще се запази. Лондон има някои неща, които никой друг град не притежава“, казва Сибейра.

Но според него САЩ и части от Азиатско-тихоокеанския регион, особено Австралия, Сингапур и Южна Корея, са най-обещаващите региони за растеж.

Pontegadea казва, че няма дългове, а малкият й размер ускорява значително вземането на решения и осъществяването на трансакции. 5-членният й борд на директорите се състои от Ортега, съпругата му Флора Перес, Арнау, Сибейра и секретарката на компанията.

Ортега остава изпълнителен председател на Pontegadea, пост, който отстъпи в Inditex, и участва пълноценно в стратегическите и дори ежедневните решения. Но Сибейра и Арнау поддържат компанията въпреки възрастта на собственика й.

„Имаме огромно количество дивиденти, които трябва да реинвестираме и следователно имаме размер, който никога не сме смятали, че ще постигнем. Животът ни отведе до тук“, казва Арнау.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 7
kane
преди 4 години
Няма да успее да бъде дори в топ 20 световни богаташи в края на годината с тоя бизнес
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още