IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спас Спасков: Би следвало през лятото ситуацията с коронавируса да се успокои

Хигиенните мерки ще трябва да бъдат изключително строго прилагани, зказа бившият директор на УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов"

10:59 | 12.03.20 г. 2
Спас Спасков: Би следвало през лятото ситуацията с коронавируса да се успокои

Мерките у нас срещу коронавируса са добри и навреме. Просто трябва да сме дисциплинирани. Считам, че броят на персонала в болничните заведения е достатъчен и лекарите ще се справят. Това мнение изрази доц. д-р Спас Спасков, бивш директор на УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов", в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Хигиенните мерки ще трябва да бъдат изключително строго прилагани, заяви той.

"Лекарите над 60-годишна възраст могат да извършват нерискова дейност и така пак да подпомогнат системата. Това е въпрос на конкретна организация", посочи Спасков. 

Според него в рамките на трансформацията на отделните болнични звена трябва да се съблюдава възможно ли е да се получи изолация, необходима при епидемиологичните процеси. Останалото може да се закупи.

По отношение на капацитета на леглата д-р Спасков каза, че само около 60% от болничните легла в държавните и общински болници се ползват. Той подчерта и за възможността за прехвърляне на апарати от едно, по-ненатоварено отделение, към друго. Химиотерапиите и хемодиализите, допълва гостът, не могат да спрат спрени, тъй като става дума за човешки живот.

"Консултации на пациенти от страна на лекарите по телефона е добра мярка. Отделно, трябва да се намали броят на пациентите с планова патология, операциите им да се извършат на по-късен етап", посъветва още Спас Спасков.

"Каквото може да се отложи във времето, трябва да се отложи", каза лекарят.

По думите на доц. д-р Спасков респираторните инфекции утихват през топлото време и би следвало по време на лятото ситуацията да се успокои.

Цялото интервю гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

 

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Mechkata
преди 4 години
От Министерство на здравеопазването: https://***.mh.government.bg/media/filer_public/2020/02/28/vprosi_i_otgovori_svrzani_s_covid-19-1.pdf4. Маските за лице ефективни ли са в предпазването от COVID-19?Маските за лице помагат да се предотврати по-нататъшното разпространение на инфекцияот тези, които са болни, към други хора около тях. Маските за лице изглежда не са толковаефективни за защита на тези, които не са заразени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
V.At.
преди 4 години
Основен проблем на ситуацията е наличието на всякакви експерти. Не визирам доц. Спасков. Всеки ден канят "експерт" с различно мнение. Да се носят ли маски или не, ще стихне ли епидемията през лятото или не.. Четох, че поредната експертка е препоръчала работодателите да закупят маски за служителите си???? От къде - онези 50 000 дето са ги внесли от Турция? Няма маски за болниците, а представете си, че се закупят маски само за държавните служители и общинарите. Трябва да са поне по 2 на ден! В бюджетната сфера са 800 000 души - 1 600 000 маски - колко лекари ще заразим заради липса на маски. Ами добре би било и в супермаркета да има маски за служителите - хайде още 2 000 000. Това е на някаква друга планета, щом и в Ломбардия не достигат маски за медицинските лица.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още