IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ трябва да последва Федералния резерв

Така Европейската централната банка ще избегне поскъпващо евро в допълнение към директните икономически смущения, които се дължат на коронавируса

08:42 | 12.03.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Централата на ЕЦБ във Франкфурт. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Централата на ЕЦБ във Франкфурт. Снимка: Bloomberg

Залозите не биха могли да бъдат по-високи за Европа. След като Федералният резерв на САЩ агресивно намали лихвените проценти, за да подпомогне американската икономика на фона на кризата с Covid-19, политика от сорта „твърде малко, твърде късно“ от страна на Европейската централна банка рискува да вдигне еврото до неконкурентоспособни нива и да изпрати Европа в рецесия, пише Мелвин Краус за Bloomberg.

Европейските регулатори трябва да имат предвид, че през март 2015 г. именно силното евро принуди ЕЦБ да предприеме количествено облекчаване (QE), за да приведе паричната си политика в синхрон с тази на САЩ, които започнаха облекчването през 2008 г. ЕЦБ първоначално се стремеше да следва независим път и да не прибягва до QE, но еврото, поскъпнало до 1,40 долара, сложи край на това.

Бившият президент на ЕЦБ Марио Драги, с когото се срещах редовно през този период, за да обсъдим въпроса, разбираше и се тревожеше, че германците ще бъдат много против преминаването към QE. Въпреки това той избра да защити цялата икономика на еврозоната от дълбока рецесия и евентуална дефлация, навличайки си гнева на ястребите в ЕЦБ и на германците.

Точно това е моделът, който ЕЦБ трябва да следва в условията на коронавирусна криза; ако централната банка иска да избегне поскъпващо евро в допълнение към директните икономически смущения, които се дължат на вируса, ключът е да направи паричната си политика толкова стимулиращи, колкото тази в САЩ.

Това изглежда малко вероятно при наследницата на Драги Кристин Лагард. Неотдавнашните аргументи на няколко служители на ЕЦБ, че най-добрият начин за противодействие на икономическите ефекти от вируса е фискалната политика, а не монетарната, е намек за реакция от вида „твърде малко, твърде късно“, която значително повишава шансовете за скъпо евро и рецесия.

Досега, ако изключим Италия, не е имало мащабен отговор на фискалната политика в страните от ЕС, който да съответства на паричния стимул в САЩ (или на фискалните мерки, които сега се обсъждат от администрацията на Тръмп). Това може да се промени с представянето на новия бюджет на Великобритания и с разпространяването на коронавируса в повече региони.

Последна актуализация: 15:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 10 rate down comment 0
крас
преди 4 години
Колективната отговорност е най висша форма на безотговорност. Да се продължава с наливането на пари в НАЛУДНИЧЕВИ ИДЕИ и "ПРОЕКТИ" , което се извършва за сметка на икономиките на водещите в ЕС държави е не само безумие , но и лишено от какъвто и да е смисъл поведение. ЩО ЗА ПАЗАРНА ИКОНОМИКА Е ТАЗИ, В КОИТО СЕ РАБОТИ ПО НЯКАКВИ "ПРОЕКТИ" ПО КОИТО СЕ КАНДИДАТСТВА И СЕ ОДОБРЯВАТ ПО РЕД СЪЗДАВАЩ ОГРОМНА КОРУПЦИЯ И ГРАБЕЖ?!!КЪДЕ В ТАЗИ НАЛОЖЕНА ОТ ДРАГИ СХЕМА СА ПРИНЦИПИТЕ НА ПАЗАРНАТА ИКОНОМИКА ИЗГРАЖДАЩА СЕ ВЪРХУ КОНКУРЕНЦИЯТА , А НЕ ВЪРХУ ЗАБРАВЕНИ ОТ СОЦА ПОНЯТИЯ КАТО "ПРОГРАМИ" , "ПРОЕКТИ" И ПОДОБНИ НА ТЯХ КРЕТЕНИЗМИ ДОВЕЛИ ДО КРАХА НА ЕДНА НЕЛОША СОЦИАЛНА СИСТЕМА КАКВАТО БЕ СОЦИАЛИСТИЧЕСКАТА. Пример за една добре изградена финансово икономическа система е КИТАЙ. Вероятно и при тях има проблеми , но в ЕС системата е диаметрално противоположна на тяхната. Видяхме до какво доведе плана на Юнкер за директно вкарване на пари в икономиката. В България една държавна банка премина под юрисдикцията на Министерството на икономиката , но от това не последва нищо впечатляващо освен , че банката се превърна в портфейл на няколко наши олигарха с които разплащаха задълженията си към други кредитни институции.СИСТЕМАТА НА ЕС Е ТОТАЛНО СБЪРКАНА И ДОКАТО В НЕЯ НЕ СЕ НАЛОЖАТ ПАЗАРНИТЕ ПРИНЦИПИ И КОНКУРЕНЦИЯТА ЩЕ ПРОДЪЛЖАВАМЕ ДА ЖИВЕЕМ В КАПИТАЛИСТИЧЕСКО ОБЩЕСТВО С КОМУНИСТИЧЕСКИ ПРИНЦИПИ, РАЖДАЩО САМО КОРУПЦИЯ И ГРАБЕЖ!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още