IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Страните от ОПЕК губят по 500 млн. долара на ден заради срива на петролните цени

Загубите са още по-осезаеми в сравнение с връхната точка на цената на Брент през януари

20:46 | 10.03.20 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: GettyImages.com</em></p>

Снимка: GettyImages.com

Петролът изтри над една трета от стойността си тази седмица след разпадането на съюза ОПЕК+ и страните членки на картела губят приходи от над половин милиард долара на ден, сочат изчисления на Ройтерс.

За повечето страни в ОПЕК петролът е основен източник на приходи и подобен рязък спад на цените ще постави под напрежение техните икономики, някои от които като Иран и Венецуела вече са на ръба на пропастта.

Фючърсите върху Брент поевтиняха с 31% до 31,02 долара за барел в понеделник, достигайки най-ниското си ниво от средата на февруари 2016 г. Цените намаляха с близо 20 долара за барел спрямо връхната им точка преди заседанието на ОПЕК и съюзниците й на 6 март.

Това означава, че общо и въз основа на средния добив през февруари страните членки на ОПЕК са загубили приходи от над 500 млн. долара, показват изчисленията на Ройтерс.Загубите са още по-осезаеми, сравнени с връхната точка от 71,75 долара за барел, която Брент достигна през януари.

ОПЕК настояваше за увеличаване на съществуващите съкращения с още 1,5 млн. барела дневно до над 3 млн. барела на ден до края на годината. Русия обаче отхвърли предложението, предизвиквайки рухването на съюза и началото на ценова война за пазарен дял. Петрол Петрол

Вчера Нигерия и Алжир, които са част от ОПЕК, заявиха, че рухването на сделката ще бъде болезнено за страните производителки.

„Спад на цените на петрола с 10 долара намалява фискалните приходи с 2% до 4% от БВП в зависимост от страната, а цените на петрола, които биха довели до нулеви фискални приходи, са далеч над настоящите нива за всички страни от Съвета за сътрудничество в Персийския залив“, казва Ян Фридрих, ръководител на отдела за суверенни рейтинги за Близкия изток и Африка във Fitch Ratings.

„Но поне страните с по-висок рейтинг, особено Кувейт, Катар и Абу Даби, имат широки буфери, главно под формата на суверенни фондове“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:46 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 2
дядя Вова
преди 4 години
ОПЕК+ не ги оплаквайте.Шистаците ще го издухат! Яко. Барабар с банките кредитори.Шистовите находища са нерентабилни дори при нормална цена, но затова пък се изтощават бързо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още