IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рентабилността започва все повече да се изплъзва на американската шистова индустрия

Ако петролните цени останат около 30 долара за барел, производството на петрол в САЩ може да се свие с 2 млн. барела на ден от края на 2020 г. до края на 2021 г.

23:05 | 10.03.20 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Американските шистови производители изпитваха затруднения с рентабилността. Сега този проблем стана много по-сериозен.

Битката за дял на петролните пазари между Саудитска Арабия и Русия превърна почти цялата американска сондажна индустрия в нерентабилно начинание. Само пет компании в две области на страната могат да се похвалят с по-ниски разходи за добив на петрол от текущите пазарни цени, сочат данни, събрани от базираната в Осло консултантска компания Rystad Energy. 

Сондажите на Exxon Mobil Corp., Occidental Petroleum Corp. Chevron Corp. и Crownquest Operating LLC в Пермийския басейн, който обхваща значителни територии от Тексас и Ню Мексико, имат потенциала да отбележат печалба при цена на петрола от 31 долара за барел, показват данните на Rystad. Сондажните кладенци на Occidental в Колорадо също са рентабилни на тази цена, съобщава Bloomberg.

Но това не е така за останалата част от шистовата промишленост в САЩ – над 100 оператора в десетина полета. За тях пробиването на нови кладенци почти сигурно ще означава минаване на червено.

Шистовите проекти са известни със способността си да предоставят определени количества петрол за кратко време. Но тъй като продукцията от тези кладенци намалява много по-бързо, в сравнение с конвенционалните кладенци, компаниите са принудени непрекъснато да пробиват нови обекти, за да поддържат производството. Това означава бавна възвръщаемост на инвеститорите, една от основните причини петролните и газовите компании да представляват по-малко от 4% от индекса S&P 500.

шистова шистова

На този етап „компаниите не би трябвало да горят капитал, за да поддържат производствената база на неустойчиво ниво“, смята Том Лори, бивш мениджър на хедж фондове, който стартира собствена фирма за данни за шистовата индустрия, Frizo Loughrey Oil Well Partners LLC.

Производителите, включително Diamondback Energy Inc. и Parsley Energy Inc., заявиха, че намаляват бюджетите си за нови сондажи и свиват броя на платформите. Други, като Apache Corp. и Occidental, посочиха, че ще възобновят дейността си.

Според Лори, типичният сондажен обект в средната част на Пермския басейн изисква цена за барел от 68 долара, за да бъде постигната адекватна възвръщаемост в рамките на 24 месеца.

Шистовият бум превърна САЩ в най-големия производител на петрол в света и през последните месеци в нетен износител на петрол. Но ако цените останат около 30 долара за барел, производителите ще бъдат принудени да изоставят толкова много сондажни дейности, че производството на петрол в САЩ може да се свие с 2 млн. барела на ден от края на тази година до края на следващата, предупреждават от Rystad.

Това би означавало спад от около 20%.

В понеделник цената на американския лек суров петрол WTI падна с 25%, за да достигне 31,13 долара за барел, като някои анализатори виждат, че понижението ще продължи до 20 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
dikens15
преди 4 години
Защо ли Встенката, бай Стоен и Кухия влашки комунист подминават темата????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
ing5rov
преди 4 години
мхм , според Стовен , туй е хитър тактически ход на шистаците ...правят се на умрели *** , а после кат стане 20 $ барела , изненадваща атака !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 3
дядя Вова
преди 4 години
Освен банките, към края на годината може да почнат да гърмят и пенсионни фондове!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 2
дядя Вова
преди 4 години
Чака де, рентабилността. Хъ! Шистаците и преди си бяха рискови.Стой та гледай, като почнат да бумкат банките кредитодатели!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 4
Jorkata
преди 4 години
Леле каква изненада...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още