IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Допълнителното заплащане за нощен труд ще важи за всички професии

Парите за нощен труд ще станат до 1 лв. на час, където има Колективен трудов договор

10:46 | 10.03.20 г. 4
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group, архив</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group, архив

Допълнителното заплащане за нощен труд ще важи за всички професии. Това каза президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов по БНТ в коментар на решението, взето от министри, синдикати и работодатели, допълнителното заплащане за нощен труд да стане 0,15% от минималната работна заплата. Манолов уточни, че то ще бъде не по-малко от 1 лв.

Това е краят на една двегодишна разправия, която ние от "Подкрепа" започнахме през 2018 г., каза Димитър Манолов, президент на синдиката.

Той разясни, че са водили разговори с работодателските организации, за да не се почувства някой, че нещо е било направено зад гърба му". 

По думите на Манолов проблемът с нощния труд далеч надхвърля проблемите на здравеопазването. Нощен труд в България системно полагат около 400 000 души. Промяната ще се отнася най-вече за шивачки, за тези, които работят в транспорта и енергетиката и пр.

Държавата ще отпусне и 9 млн. лв. за работещите в училищното и детското здравеопазване. Те се финансират по правилата на образователната система, а не на здравеопазването, обясни Манолов. Финансирането минава през броя деца, за които се грижат и в по-малките населени места не могат да се наберат средства за финансиране на работещите там. Не навсякъде ще се промени тяхната минимална заплата, добави той.

Ще се търси възможността тя да се изравни с тази по Колективен трудов договор.

„Полицаите и медицинските лица имат Колективни трудови договори и те получават различни суми. За целия сектор "Здравеопазване" с Колективния трудов договор цената на нощния труд е 1 лев на час, за миньорите е доста повече, за полицаите от миналата година стана също 1 лев. Няма да има области, които да не могат да прилагат тази норма“, каза по bTV Пламен Димитров, лидер на КНСБ.

По думите му малките фирми нямат колективни трудови договори и при тях увеличението за нощния труд ще е до четири  пъти.

До края на седмицата предстои Тристранният съвет да финализира договореното и другата седмица Министерският съвет да го приеме.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 1
kony
преди 4 години
Да, допълнително е, както извънредния труд. Затова смятам, че трябва да е 1.5 до 2.0 над основното, ако е нощем или в почивен ден.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
zelka007
преди 4 години
това е допълнително заплащане , а не основно . демек , ако майсторът ти трябва да работи нощем , то освен това дето сте се пазарили , трябва да му доплатиш за нощен труд още 8лв. минимум - гарантиран от държавата ... правете разлика между основно и допълнително .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
Стоян Петров
преди 4 години
Нали разбираш че ако ако отпусне по-високо заплащане, Баце ще бръкне директно в джоба на колегите си - босовете на охранителни фирми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
kony
преди 4 години
Това значи 8лв.за 12 часово нощно дежурство, защото за нощен се брои труда от 22.00 до 6.00ч. Срам, срам - моя майстор за 100лв.надник и то през деня ми се изсмя!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още