IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проф. Г. Начев: Смъртността от коронавирус е около 3,2%, а от грип е 5%

Коронавирусът не е особено опасна инфекция и може да бъде контролирана, посочи директорът на „Александровска“ болница

10:30 | 09.03.20 г. 5
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Смъртността от коронавирус е около 3,2%, смъртността от грип е 5%. Това каза в сутрешния блок на БНТ проф. Генчо Начев, директор на болница „Св. Екатерина“ - София.

Според него изкуствената паника е излишна.

Превенция трябва да има, дезинфекция на градския транспорт - също, дори когато няма коронавирус, смята професорът. Положителното е, че хората са започнали да си мият ръцете, допълни той.

Болниците спират свижданията и плановите операции според последните инструкции на здравното министерство. "Много преди да се регистрират тези случаи, бяха изпратени инструкции от министъра на здравеопазването, разпространени от Районните здравни инспекции, в които се даваха указания как да се настрои дейността на съответни лечебни заведения. Там няма нещо по-различно от това, което е за превенция и лечение на един грип, какъвто и да били то", каза професорът.

Въз основа на тези инструкции са създадени вътрешни правила. Персоналът е с маски, всяко съмнително лице се изпраща за проби. Взети са мерки и не трябва да се създава паника.

Проф. Начев каза, че от много време е известен проблемът с недостига на персонал. По отношение на организацията той смята, че там, където досега тя била добра, това ще продължи.

Страховете на хората от коронавируса са оправдани, но голяма част от тях са безпочвени, коментира пред bTV директорът на „Александровска“ болница проф. д-р Костадин Ангелов. Той посочи, че е необходимо да се спазва "фанатична лична хигиена" и постоянно да се мият ръцете.

"Хубавото е, че пациентите с коронавирус в България са в добро състояние и попадат в групата на тези, които нямат нужда от интензивно лечение в болнично заведение", каза той.

Проф. Ангелов успокои, че коронавирусът не е особено опасна инфекция и може да бъде контролирана.
"Ако имаме 100 пациенти, от тях около 80-90 ще прекарат заболяването без симптоми. Около 10 ще проявят симптоми и едва четирима ще имат нужда от болнично заведение“, посочи директорът на болницата.

Той увери, че лечебното заведение разполага с достатъчно предпазни облекла, които да обезпечат работата евентуален бум на коронавирус в рамките на около две седмици.

"Благодарение на договорката с Турция нуждите ще бъдат обезпечени за месец-два. След като българската индустрия изработи необходимото количество предпазни средства, ние ще гарантираме за изключително дълъг период безопасността на служителите във всички лечебни заведения в страната", каза още проф. Ангелов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 0
ing5rov
преди 4 години
Коронавирусът както и международният тероризъм , заплахата от Путин и Русия , е доходоносен бизнес ... панират стадото и после го подкарват към подходящата кошара , накупило камара стока за борба с вируса !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 4 години
Я сподели какво става в Китай бре, отворко!? Разкажи, та да се смръзнем и да се наак аме сичките като тебе от ужасТ... :lol:https://***.reuters.com/article/us-health-coronavirus-china-toll/wuhan-closes-makeshift-hospital-as-new-coronavirus-cases-in-china-drop-sharply-idUSKBN20P01K
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
IQ96
преди 4 години
Паника и суматоха ще има, щото такова е нивото на материала И ОЩЕ повече на драскащите журналисти, форумци и всички останали разбирачи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 2
IQ96
преди 4 години
Паника и суматоха ще има, щото такова е нивото на материала И ОЩЕ повече на драскащите журналисти, форумци и всички останали разбирачи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 8
andy
преди 4 години
"Проф. Ангелов успокои, че коронавирусът не е особено опасна инфекция и може да бъде контролирана."Този специалист трябва да се прати по Китай, Корея и Италия да обясни на хората как да контролират вируса.Това, което се прави до момента в България е изоставане с няколко седмици след вируса и просто броене на заразените. Трябваше да се вземат мерки още като избухна проблема в Италия. Сега вече е късно. Тепърва се мисли за изработка на предпазни средства, а е позволено на китайците да изнесат предпазните маски. Ще има паника и суматоха. Това е само началото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още