IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът прие ограничителни мерки във връзка с коронавируса

Борисов призова да няма паника и презапасяване с храни, предполага се, че нулевият пациент е дошъл от Гърция

12:04 | 08.03.20 г. 3
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов призова да няма паника и презапасяване с храни в началото на извънредното заседание на правителството във връзка с 4-те доказани случая на коронавируса у нас.

Големите вериги магазини имат достатъчно, държат запаси за по 30 дни напред. Няма смисъл хората да се запасяват с храни и т.н., това само създава паника и тягостно настроение, каза министър-председателят, цитиран от БНР.

Той подчерта, че личната самодисциплина в ситуацията е много важна. Нека хората да изчакат да не се събират, да минат тези седмици, трябва да си помогнем сами. Призовавам нашите сънародници да покажем, че нищо не ни плаши и че сме самодисциплинирани, добави премиерът.

От думите му стана ясно, че пред болниците ще има патрул, който да сигнализира, ако има нерегламенитрани свиждания.

Считаме, че единият нулев пациент е дошъл от Гърция, каза Борисов. И обясни, че са платени още 4000 нови теста за коронавируса, към трите хиляди, които имаме. Според него те ще са достатъчни.

"След края на Министерския съвет сме се уговорили да се подпише договорът в Турция, за да може камионът да тръгне към България. Даже няма да чакат и плащането. Другите следващите мерки ще ги кажем една по една, тъй като искам мерките да ми ги предложат най-добрите специалист в щаба, за да бъде лишено от всякаква политическа оценка решенията, които се взимат. Ако някой може да намери по-добри специалисти, да ги доведе", допълни още Борисов, цитиран от Агенция „Фокус“

Той съобщи, че в 14 ч. е извикал представители на големите компании, които се занимават с производство на медицински материали. Както и че От Турция са договорени 50 хиляди защитни маски. Борисов смята, че рамките на месец може произведем 3 милиона маски.

„Забранявам ви да си ходите в министерствата, за да сте ми на разположение 24 часа“, обърна се Борисов към министрите. 

Той нареди на здравния министър Кирил Ананиев лично да отиде в Габрово и Плевен да провери на място ситуацията.

Да, има планирани мероприятия, но ние сега със заповед ще ги отменим, каза още премиерът.

Председателят на оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски уточни, че още две лаборатории – в Стара Загора и Врана, ще правят тестове за коронавирус. Досега проби се изпращаха само във Военномедицинската академия и Националната референтна лаборатория, уточнява bTV.

Мерките

Министърът на здравеопазването да издаде заповед за обявяване на специален режим на действие на болниците с пациенти, а именно карантиниране на отделенията, в които са пациентите с коронавирус и да се поемат само случаите със спешни сърдечно-съдови заболявания, инсулти и спешна хирургична помощ. Останалите пациенти да не се допускат в болниците. Това беше едно от предложенията, които ген. Венцислав Мутафчийски - председател на Оперативния щаб и началник на ВМА, даде във връзка с мерките, които държавата да вземе за ограничаване на разпространението на коронавируса, допълва БНТ.

Второто предложение към министъра на здравеопазването е да се предадат на болниците и на всички директори на болниците последните ъпдейти от китайска страна за лечението и диагностиката на коронавирус инфекцията.

Създадена е анкета, която ще попълват всички пациенти.

Медицинските директори и областните оперативни щабове в срок до 12 часа трябва да посочат какви са резервите им с легла на всяко регионално ниво.

От Министерството на финансите да бъдат разписани ясни правила за какво ще бъдат изразходвани отпуснатите средства и кой ще ги разходва.

За засегнатите региони в страната ген. Мутафчийски предложи да бъдат забранени учебните занятия и предвидените форми на извънкласно обучение.

Освен това да се забранят всички културни прояви на закрито - театри и кина.

Сред предложенията беше да отпаднат и всички спортни мероприятия.

Припомняме, че днес се потвърдиха двете положителни проби за коронавирус в България на 27-годишния мъж и 75-годишна жена. Има и още два положителни случая, съобщиха от националния щаб, който следи заболеваемостта – общо четири случая. Болниците в Плевен и Габрово са приведени в карантитен режим на работа. Няма да бъдат изписвани и приемани нови пациенти. Събира се информация за заразените пациенти и техните контакти.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 2
ing5rov
преди 4 години
те и ракията ше цензурират вече , щото била против коронавируса ...пък той е спуснат "отгоре" ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 0
mrynmryn
преди 4 години
Абе инвестор, вие сериозно ли сте цензурирали caпyн?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 1
mrynmryn
преди 4 години
Най-странното е, че маски няма, а неща от сорта ***, дезинфектант за ръце и тн., не мърдат от рафтовете. За какъв *** ти е тая маска, ако си вечно с мръсни ръце?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още