IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Катимерини": Ердоган изнудва Европа и дестабилизира Гърция чрез мигрантите

Българският премиер Бойко Борисов не изрази никаква солидарност с Гърция, чиито граници са застрашени, пише гръцкото издание

12:40 | 07.03.20 г. 5
<p>
	EPA/БГНЕС</p>

EPA/БГНЕС

Съветът за сътрудничество на високо равнище между правителствата на България и на Гърция миналата седмица в Александруполис завърши на обяд с подписването на 12 споразумения в присъствието на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис и българския му колега Бойко Борисов. Но не беше публикувано съвместно комюнике. Причината за това е не кой да е, а турският президент Реджеп Ердоган, пише Ставрос Цимас в коментар за гръцкия вестник „Катимерини“.

В частни разговори с Борисов, но без публични изявления пред медиите, Мицотакис използва силен език, за да критикува Ердоган заради предупреждението му, че ще наводни Гърция и останалата част от Европа с мигранти и бежанци и политиката му в Егейско море и Източното Средиземроморие. Борисов не изглеждаше особено доволен от изказванията на Мицотакис. В резултат на това дипломати от двете страни трябваше да отделят известно време, за да „стъкмят“ официално комюнике, така че твърдолинейният турски лидер да не се разгневи на близкия си приятел Борисов.

В понеделник, когато ескалира кризата по гръцко-турската граница, българският лидер имаше официална вечеря с Ердоган в Анкара. В изказването си след срещата Борисов благодари на турския президент, че спазва условията на споразумението му с Европейския съюз за българо-турската граница.

И съвсем основателно. Медиите в България съобщаваха за нулев натиск по границата на балканската страна с Турция. В същото време ситуацията на пропускателния пункт Кастаниес в Гърция бързо прерасна в хаос.

Приятелските връзки между политическите лидери винаги са ценни, но международните отношения преди всичко са тласкани от интереси. Твърдението, че Ердоган не е изпратил няколко хиляди афганистански и пакистански мигранти на турско-българската граница благодарение на добрите му отношения и лична симпатия с Борисов е вярно само отчасти.

Истинската причина е, че Ердоган искаше да изнудва Европа, като в същото време нанесе дестабилизиращ удар на Гърция. Той искаше да навреди на Гърция и да подложи Европа на натиск, като използва мигрантската/бежанската криза. Ако състрадателният Ердоган искаше да позволи на чужденците, блокирани на турска територия, да избягат в Европа, хиляди хора щяха да изберат да стигнат до Стария континент през България въпреки оградата по границата, вместо да рискуват живота си, опитвайки да преминат през Егейско море или река Еврос (Марица).

Австрийският канцлер Себастиан Курц беше по-директен. Той отбеляза, че 13 хил. души са пристигнали на гръцката граница за няколко дни, а в същото време в България няма нито един мигрант. Той допълни, че притокът на хора е бил „нарочно организиран“ от Турция.

Курц заяви, че тези хора са използвани от Ердоган „като разменна монета, оръжие и инструмент за натиск“ срещу ЕС. Ако Европа не подложи Ердоган на натиск, това ще е „началото на края“, допълни той. „Ако се предадем пред Ердоган…, Европа без вътрешни граници ще бъде история“, предупреди австрийският лидер.

Борисов, от негова страна, благодари на Турция за спазването на споразумението с ЕС по границата на страната му. „Това позволява на българските граждани да спят спокойно“, заяви той. Борисов разкри, че Ердоган е отказал тристранна среща с Мицотакис за обсъждане на масовата миграция по гръцко-турската граница и заяви, че е бил информиран за убити мигранти (твърдение на Турция). Той също така разкритикува ЕС (на който България е член), като посочи, че той не е спазил условията на сделката с Турция. „(ЕС) гласува тези пари за Турция… Не разбирам защо те не бяха дадени“, заяви Борисов, като на практика повтори твърдение на Ердоган, което Брюксел отрича. Той не изрази никаква солидарност с Гърция, чиито граници са застрашени. За него беше достатъчно, че „приятелят“ му Ердоган гарантира, че българите могат „да спят спокойно“.

Същевременно правителството на Северна Македония изрази солидарността си с Гърция и изказа безпокойството си от новата бежанска криза по балканския коридор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
Grosss
преди 4 години
Поне засега при нас емигрантски натиск няма,докога ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 8
korn
преди 4 години
България и Гърция са членове на ЕС и външни граници. Християнски народи сме, за разлика от турците и бежанците. Ако не се държим заедно,пак може да ни се случи случка. Борисов много се изложи този път. Я си представи например, че така както Ердо кара алах акбаровците на гръцката граница, гърците започнат да ги извозват до нашата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 2
male4ko
преди 4 години
Само си мисля ако всичко това, което се случва в Гърция беше на нашата граница, каква ли загриженост щяха да покажат гърците... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 3
male4ko
преди 4 години
Айде оправяйте се сами, малякас... При нас като има проблеми, вие случайно да сте се показали загриженост?! Друг е въпросът че проблемът с мигрантите е реален и опасен, и не се знае докога и ние ще удържим..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 7
Бидонойл
преди 4 години
Добре, че поне гърците признават заслугата на Борисов за липсата на имигрантски натиск към България. А като говорим за солидарност, къде беше тя, когато преди време гърците затвориха границата, или когато се опитваха да ни прецакат с руския газ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още