IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Ананиев определи действията на медицинските сестри като провокация

Поставят искания, които могат да доведат до много лоши последици за здравната система, твърди здравният министър

16:16 | 06.03.20 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев определи действията на медицинските сестри в административната сграда на Народното събрание в София като провокация. Той коментира темата пред български журналисти в Брюксел, където участва в извънредното заседание на Съвета на ЕС по здравеопазване.

Министърът посочи, че се поставят искания, които могат да доведат до много лоши последици за здравната система. Категорично искам да заявя, че това е директна провокация срещу държавността с използване на различни методи на манипулиране на българските граждани, добави той.

По неговите думи не е бил отказван диалог с медицинските специалисти. „Срещам се много често с тях, последната ми среща беше преди девет дни. Всичко, което е в моите компетенции, което са пожелали, или е изпълнено, или е в процес на изпълнение“, поясни министърът. 

С всяка следваща среща те поставят нови и нови искания, които са напълно неизпълними, добави той и добави, че не е възможно да бъдат изпълнени последните искания за създаване на борса за медицински сестри, за обявяването на професията им за защитена, както и да бъде отделена от търговската дейност на лечебните заведения, като бъде определена за първа категория труд.

Проблемът е, че техните искания са с претенцията за реформа, но, ако ние подходим като популисти и кажем „да“ на всичко – това е катастрофа за здравната система, стана ясно още от думите на Ананиев. Той посочи, че няма как държавата да фиксира 1220 лева чиста стартова заплата на медицинска сестра. Министърът реторично попита: „По-малко ли са учили, по-малко необходими ли са на обществото ни инженерите, строителите и колко още професии? Ами ако утре лекарите поискат 4 минимални работни заплати, а професорите по медицина - 6 минимални? Какво се получава? Получава се пълен хаос“.

Министърът се обърна към организациите у нас, които се опитват да се възползват от обстановката с политическа цел в контекста на предстоящите избори, като призова да не го правят, защото това не помага за развитието на българското гражданско общество. Ананиев благодари на медиците, които в този момент на борба срещу разпространението на коронавируса са на своите работни места. Той благодари и на всички, които не подкрепят протеста "на тези пет жени".

На въпрос кои са организациите, които се опитват да се възползват, Ананиев посочи Мая Манолова и социалистическата партия, като добави, че сигурно има и други. Това, което се случи снощи, силно ме разочарова, заяви Ананиев. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 4 години
Говорех за *** бе мейн ! ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 2
QI91
преди 4 години
6 май не си бил пациент в Англия, Италия или пък САЩ.7 никой не е против кол. тр. договор. Въпросът е КАКВО е записано там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 6
kane
преди 4 години
Подкрепям исканията на сестрите!За работника/служителя няма нищо по-добро от колективното трудово договаряне!Успех сестри - борете се до край!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 8
английски пациент Бг
преди 4 години
Какво друго от менистер на здревеопразването!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 3
mrynmryn
преди 4 години
Според тях откъде идват парите? Защо не протестират пред болницата, когато се източва здравна каса, с измислени процедури, именно от лекарите, на които асистират. Проблемът ще се реши лесно, просто никой не иска да се нагърби - без осигуровки - умираш на улицата и това е, ако не можеш да си платиш. Точене на здравна каса - минимум 10г., затвор, защото за някои могат да не стигнат пари и да умират хора, поради липса на лекарства примерно. Болници, които са на умиране - съкращава се персоналът и се затварят, освен ако общините им, не искат да си ги издържат. В половината гардове има по 10к човека, барабар с кучетата, но има болница като за 50к човека, щото преди 30 години примерно са били толкова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 4
julian12
преди 4 години
Трябва да се радваш, че ти плащат повете за неотработените часове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 18
Бидонойл
преди 4 години
Поредна проява на прочутия ни манталитет. Няма лошо да се бориш за нещо, което смяташ, че ти се полага, но от прекалена алчност накрая може да останеш без нищо. Не вярвям само на думата на министъра, но предвид и факта, че дори синдикатите не искат да се ангажират с този протест е достатъчно показателен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 13
khao
преди 4 години
прав е министърчето, я сега всички задружно напуснете системата, щото чистачката в нашия офис взима повече за помалко отработени часове !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 7
julian12
преди 4 години
Положението и без това е критично...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още