IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин и Ердоган успяха да се договорят за Сирия

Русия и Турция ще създадат коридор за сигурност по стратегическата магистрала М-4, който да бъде контролиран от патрули и на двете страни

20:30 | 05.03.20 г. 68
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Руският президент Владимир Путин и турският му колега Реджеп Тайип Ердоган обявиха поредното прекратяване на огъня в задълбочаващата се военна криза в сирийската провинция Идлиб, надявайки се да подсилят силно разклатените връзки между Москва и Анкара, съобщава Bloomberg. 

"Това трябва да стане бързо, за да се прекрати огънят за постоянно", след като примирието влезе в сила в полунощ в четвъртък срещу петък, каза Ердоган пред репортери след разговорите с Путин в Кремъл, продължили шест часа.

Новото споразумение е последното след над две години опити за овладяване на конфликта в региона. Путин заяви в началото на разговорите, че Русия и Турция не трябва да разрушават отношенията си по този въпрос.

„Не винаги сме съгласни с нашите турски партньори относно виждането ни за случващото се в Сирия“, посочи Путин на съвместен брифинг след преговорите. „Но всеки път в критични моменти, благодарение на високото ниво на нашите двустранни връзки, намираме обща позиция за спорните области и успяхме да достигнем приемливи решения. Това се случи сега“, добави той.

Ердоган иска от Путин да приеме плана му за създаване на нова зона на контрол в Идлиб, която да засели милиони бежанци, споделят висши служители, запознати с политиката на Анкара. Това виждане се сблъсква с настояването на Путин, че президентът на Сирия Башар Асад трябва да си върне контрола над цялата територия на своята страна.

И Русия, и Турция внимават да избегнат директен конфликт, дори когато насилието ескалира през последните дни. Докато Русия официално контролира небето над Сирия, Турция насочи флот от дронове срещу армията на Асад, след като въздушен удар уби 33 турски войници за един ден на 27 февруари.

Новото споразумение е допълнение към договорa, който Путин и Ердоган подписаха през 2018 г.

Споразумението, постигнато в четвъртък, изисква създаването на коридор за сигурност по стратегическата магистрала М-4, който да бъде контролиран от руско-турски патрули, както и стъпки, които да позволят връщането на бежанците и достъп до хуманитарна помощ. И двете страни потвърдиха ангажимента си за териториалната цялост на Сирия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

68
rate up comment 0 rate down comment 0
Valentin13
преди 4 години
доста ниско ти е нивото, младежо. не знам защо се захващам с тебе. едно време в училище учихме за Г лупавия Кханс, да не би да е било за тебе?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
67
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 4 години
или да ти го кажа на по разбираем език... може да ми кажеш че имаш 50 дипломи и че знеш 10 езика, но хич не личи. нямаш знания за 5 клас...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
66
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 4 години
супер си фатмакк, аз 40тата е посетих доста отдавна, но и да се хвалиш... не разбираш ли че си личи тъъъпотията ти от далеч
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
65
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 4 години
прочете ли урок 2 от физичния спор ?правия си бях аз от самото начало, и за физиката и за предателите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
64
rate up comment 2 rate down comment 0
Oбичам България
преди 4 години
Не знам от къде си взел цифрите, но аз знам други. Общо взето почти равни цифри в двете посоки - убити от двете страни са хора, които са били с различни убеждения, но са мислили за доброто на страната си. Да си играеш с загубените животи (в едната или другата посока) с цел омаловажаване, при положение, че говорим са интелигентни хора е признак на ... не искам да те обиждам, просто се замисли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
63
rate up comment 0 rate down comment 3
Valentin13
преди 4 години
разбира се, скоро ще посетя 40 та си страна, може и още една диплома да изкарам, уча 7 ми език и внучета си имам. ти?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
62
rate up comment 7 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 4 години
В общи линии, констатациите ми след нашия спор по физика за нивото на твоето образование се потвърдиха - пъленшит... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
61
rate up comment 11 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 4 години
Пропуснах: Осъдените от Народния съд офицери със смъртни присъди са 24, с доживотен затвор - 26 и още 30-тина на различни срокове затвор. В Българската армия към 1944 г. са служили над 2000 офицери. Повечето от тях след войната остават на служба и са гръбнака на БНА до 60-те години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
60
rate up comment 10 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 4 години
Ае и това ново 20, нали дядо ти познаваше оня коняра-превратаджията, не се сещам да си казвал че той самия е военнен, но може и да си пропуснал ! Що не са го екзекутирали, както се случи с повечето царски офицери (без предателите като конярчето) ?Да не би щото си наследствен комунист, а не военнен! :)Дядо ми е бил активен звенар - попрочети за военния кръг Звено. Както доста български царски офицери - убеден русофил. Не са го разстреляли, защото не е палил яташки села и не е рязал партизански глави, а е командвал полка си при Драва, за да плаща греховете на колегите си - фенове на Хитлер.Не е членувал в партии, вкл. и в БКП и затова излезе в запаса като полковник от артилерията, а не генерал. Баща ми беше комунист, също полковник, излезе в запаса като генерал-майор. Аз не съм бил член на БКП. По майчина линия дядо ми също е офицер от царската армия - пехотен майор, също воювал с германците при Прищина, осакатен от снаряд там в единия крак и излязъл в запаса през 1946 с чин майор. Не е членувал в политически партии. Занимаваше се с кооперативно земеделие в ТКЗС на село, където доста земя на баща му беше кооперирана.Други въпроси около семейството ми? Ако нямаш, чакаме да чуем присъдата ... ;) :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
59
rate up comment 5 rate down comment 2
khao
преди 4 години
ама влез им в положението и не хейти ... загубиха цяла държава и 9 мил. роби!И аз не бих стоял тук ако така ми се наредят нещата ... Така и дядо навремето като загуби (му е взеха същите) цялата земя ... децата му избягаха в грда, но той си остана на село ! ... а говореше колко е зле в града и как царя като се върне нещата ще се променят и ще изгони комунистите! :D... е царя се върна за малко, но нещата не се промениха !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още