IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед се задейства. А сега накъде?

Преглед на най-важните въпроси и отговори за финансовите пазари

12:35 | 04.03.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Президентът на ЕЦБ&nbsp;Кристин Лагард. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Президентът на ЕЦБ Кристин Лагард. Снимка: Bloomberg

Възстановяването на финансовите пазари в понеделник до голяма степен бе обусловено от очакването централните банки да успеят да овладеят последствията от короновирусната епидемия. Федералният резерв на САЩ реагира дори по-бързо от много очаквания и намали лихвения процент във вторник с половин процентен пункт до интервала от 1,0 до 1,25 процента. Сега инвеститорите се чудят какво може да последва. Ето преглед на най-важните въпроси и отговори!

Колко пространство за действие има Европейската централна банка (ЕЦБ)?

Наскоро ръководителят на Европейската централна банка Кристин Лагард обяви „подходящи и целенасочени мерки“ за подкрепа на икономиката заради вируса. Това е „бързо развиваща се ситуация, която създава риск за икономическите перспективи“, каза Лагард. ЕЦБ ще следи развитието и ще действа „при необходимост и подходящо“.

Всъщност възможностите на ЕЦБ са ограничени. Нейният основен лихвен процент е минус 0,5 процента. Той може да бъде намален допълнително до минус 0,6 или минус 0,7 процента, но въздействието няма да бъде твърде голямо. В свое проучване от американската инвестиционна банка Morgan Stanley пишат: „Ние оставаме скептични по отношение на широко намаление на ставката“. Commerzbank, от друга страна, очаква малко понижение на лихвата.

Като алтернатива или в допълнение централната банка може също така да разшири покупките на облигации. За целта обаче първо трябва да се премахнат определени лимити за отделните държави, ако процесът отнеме повече време. Говори се също, че банката възнамерява  с особено евтини заеми да накара банките да подкрепят щедро средни и малки компании.

Какво още може да направи Фед?

Тя ще играе решаващата роля. Commerzbank коментира последното намаляване на лихвите: „Тя ще направи още нещо, ако е необходимо“. Например са възможни две допълнителни стъпки надолу от по 0,25 процентни пункта всяка. Фед също може да започне да купува повече облигации - сравнително лесно.

Какво ще правят другите централни банки?

Управителят на Английската централна банка Марк Карни предупреди във вторник за икономически шок, който може да е „голям, но в крайна сметка временен". Той може да натовари растежа в засегнатите региони в едно до две тримесечия. Централните банкери са в постоянна комуникация, за да намерят отговор на кризата. Но какво биха могли да направят в действителност?

Австралия току-що намали лихвите. В Китай централната банка вече подкрепя икономиката. Японската централна банка (ЯЦБ) обеща помощ, тя разполага с богат набор от инструменти, включително и намеса на борсата.

Основните централни банки също така могат да се споразумеят за някакъв вид съгласувани действия. Те са в консултации и ще вземат решение относно „мощни и навременни“ мерки, каза Карни. Предвид ниските основни лихвени проценти обхватът за намаляване на лихвите е ограничен, но има и други средства.

Какво означаваше силното възстановяване на американските акции в понеделник?

Американските фондови пазари определят в най-голяма степен посоката за борсите в останалия свят. Но еднодневното възстановяване не означава, че проблемите на капиталовите пазари вече са зад гърба им.

Например, Дан Морган, портфолио мениджър в Synovus в Ню Йорк, казва: „Доброто настроение не е задължително да продължи“. Той съветва да посягаме към акции от компании, които са малко зависими от производството или продажбите в Азия, и посочва за примери Facebook, Netflix и Amazon.

Какви сигнали дават пазарите на облигации?

Доходността по облигациите все още е много ниска. Десетгодишните германски облигации са на ниво от почти минус 0,6 процента, което не е далеч от исторически най-ниската оценка. Съответната доходност в САЩ спря да се понижава към 1,0%, но все още е много ниска - около 1,12%. Това показва, че инвеститорите продължават да обръщат внимание на сигурността.

Как вирусът ще повлияе на глобалния растеж?

За известно време експертите се надяваха, че след спад на глобалния икономически растеж през първото тримесечие може да има силно възстановяване след второто тримесечие. Сега прогнозите стават все по-предпазливи. Глобалният PMI индекс падна рязко до 47,2 пункта през февруари, след 50,4 пункта през януари. Както пише JP Morgan, най-новите данни от Китай са особено слаби.

Какво могат да направят правителствата?

Италия вече обяви облекчаване на фискалната политика, в други страни поне се говори за това. Германия би имала сравнително голям обхват да харчи повече пари, но политическите дискусии са трудни, поради което подходящи мерки може да се вземат твърде късно. Седемте големи индустриализирани държави (Г-7) обявиха във вторник готовността си да смекчат възможните икономически последици. Правителствата са готови да предприемат и фискални мерки - например по-високи държавни разходи.

Помага ли, ако правителствата и централните банки изпомпват пари в системата?

Само условно. Допълнителните пари и по-високите държавни разходи първоначално засилват само търсенето. Когато веригите на доставка се сриват, това означава преди всичко, че доставките отслабват. Въпреки това правителствата или свързаните с правителствата кредитни институции могат да помогнат конкретно на компаниите със заеми, които изпадат в затруднения поради такива проблеми.

Заплашва ли ни нова финансова криза?

Засега не. За разлика от 2008 г., проблемите в настоящето не възникнаха във финансовата система. Ако отделни банки изпаднат в затруднения, желанието да им се помогне вероятно би било по-голямо. Дори ако отделни държави изпитват затруднения с плащанията поради коронавируса, солидарността в еврозоната вероятно ще бъде по-голяма, отколкото в случаите на самонанесени проблеми. Карни заяви, че щетите няма да са толкова големи, колкото през 2008 г., тъй като банките са по-добре капитализирани и защитени от заразяване. „Ще видим смущение, но не и унищожение", каза той.

Какво знаем за разпространението на самата болест?

Твърде малко. Като цяло изглежда, че разпространението в Китай се свива, а се разраства в други части на света, особено в Европа. Но има съмнения относно надеждността на данните от азиатската страна. Освен това нормализирането на живота може да предизвика втора вълна от инфекции там. Не е ясно също така дали вирусът значително ще загуби опасността си при по-топло време. В това отношение в момента са налични всички възможни сценарии - от ранно ограничаване до ситуация, в която най-лошото тепърва предстои.

Ако приемем, че епидемията остане донякъде под контрол, какво влияние би имала върху капиталовите пазари в дългосрочен план?

Лихвите и доходността ще бъдат тласнати още повече в началото. Предходната картина с ниски лихвени проценти, едва ли си струва облигациите и в замяна на високите оценки, следователно може допълнително да се втвърди.

Поне в началото лихвите и доходността ще бъдат тласнати още повече надолу. Досегашната ситуация с ниски лихвени проценти, почти незаслужаващи си облигациите и в замяна – високи оценки, може допълнително да се втвърди.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 11 rate down comment 1
крас
преди 4 години
Фед се задейства. А сега накъде?Марк Карни предупреди във вторник за икономически шок, който може да е голям, но в крайна сметка временен".А както знаем всичко временно е най постоянно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още